torstai 2. helmikuuta 2012

Salainen sivuhistoria

Tajusin tänään, että jos joku skandaalinhakuinen tietomurtautuja tunkeutuisi luokkani sähköiseen tietojärjestelmään (kuulostaa hyvältä, minulla on siis läppäri pöydällä) ja vakoilisi koneeni liikennettä, hän raapisi päätään varmasti hyvin epäuskoisena tai päästäisi röhönaurut. Tiedoksenne kuitenkin heti ensimmäisenä saatettakoon, että sivut, joille olen netissä päätynyt, ovat suhteellisen säädyllisiä. No, yksi on homoaiheinen. Sille tupsahdin vahingossa, kun etsin ysiluokkalaisille keskustelun pohjaksi vaalimateriaalia. Jos joku kuitenkin pääsisi näkemään ainoastaan sanat, joita olen päivän mittaan hakukoneeseen syöttänyt, hän ei ehkä ymmärtäisi, mitä teen työkseni. Tai minua ylipäätään. Potkut, puhuttelu tai työterveys ainakin uhkaisivat samantien. Antakaa minun siis selittää. Nyt on puolustuspuheenvuoron aika.

Tässä lista hakusanoista selityksineen. Huomaatte vain ja ainoastaan, miten omistautunut olen työlleni opettaa kielioppia.

Kotka ääntely
Mitä itse muka vastaisit oppilaalle, jota nyt kerta kaikkiaan askarruttaa suuresti, mitä kotka sanoo? Raakkuuko se, mitä? Olisitko muka tiennyt, että "erityisesti pesän lähellä tavallisin ääni on kimeä ja kaklattava kovien äänten sarja, kli kli kli kli..." Olen sitä mieltä, että oppilaan hätään on reagoitava ja hänen tiedonnälkänsä tyydytettävä. Tämä selvitys suoritettiin heti aamutunnilla ja liittyi Bjørn Bjørnsonin novelliin, ettette luule minun heti ensimmäisellä tunnilla lipeävän tarkasti laaditusta tuntisuunnitelmastani. Ja kokeilkaapa sitä paitsi lausua kirjailijan nimi.

Palomies varuste trampoliini nimitys
Puhuimme onnettomuuksista ja juutuimme miettimään, mikä on sen kankaan nimi, jolle parvekkeelta tai pilvenpiirtäjän katolta hypätään ja jolla palokunta ottaa hyppääjän kiinni. Ei löytynyt nopeaa infoa noilla hakusanoilla, joten päätimme nimittää sitä vain pelastusmatoksi. Olimme oikein tyytyväisiä termiin, joten asia ratkesi mukavasti.

Sitä minä vaan ihmettelen, että eikö siitä kimpoa takaisin sinne parvekkeelleen tai lyö päätään sen alareunaan sitä ennen? Aika vaarallista touhua. En hyppäisi, saisivat tulla hakemaan.

Lammas paino
Kirjoitusharjoituksen juonenkäänteeseen liittyen tarvitsimme ehdottomasti tiedon siitä, paljonko aikuinen lammas painaa. Harmi, että suurin osa hakutuloksista viittasi lihatiskille paloitellun pääsiäislampaan kilohintaan. Päättelimme kuitenkin lahjakkaina lampaan painon muutamasta eri tietolähteestä. Se meni varmasti aika lailla oikein. Kerroin myös, että lampaat ovat herkkiä hukkumaan. Lapsoset saivat arvailla, miksi.

Kongo matkustuskielto
Oppilaat suunnittelivat luokkaretkeä jonnekin kauas ja päätyivät haluamaan Kongoon. Valaisin heitä maan suhteellisen vaarallisista matkustusoloista, joista olin onneksi osittain tietoinen ennen Googleakin. Minulla on runsaasti yleissivistystä. Olen lukenut Ilkka Remeksen kirjan, jossa mennään pitkin Kongon kaivoksia ja pelastetaan maailma täpärältä tuhoutumiselta.

Munamies levy
Tarkistin, onko se todellakin myynyt kultaa. Järkyttävää kyllä, kyllä.

LSD
Kunnon koulupäivään kuuluvat  myös huumeet ja sen sellaiset nautintoaineet. Luin oppilaille tositapahtumiin perustuvaa Nancy-kirjaa, ja tarkistimme välillä vähän tietouttamme huumepolitiikan suhteen. Oppilaat kuuntelivat pupillit laajentuneina.

Skitsofrenia oireet
Minulla on varmaan niitä. No ei ole, olen ihan selväpäinen ainakin keskellä viikkoa. Samaisen Nancyn ongelmiin liittyi mielenterveysdiagnoosi, josta kerroin faktoja oppilaille. Ääni käski minua tekemään niin. Minusta tuntui, että olin Hans ja että oppilaat hyökkäävät kimppuuni ja että ikkunasta paistaa lämmin aurinko. Siinä vaiheessa ymmärsin, että ei ole totta.

Katsokaahan vain, mitä oma hakusanaluettelonne teistä kertoo. Yhtä kummallisia olette kuin minäkin, se on varmaa.

4 kommenttia:

  1. "Oppilaat kuuntelivat pupillit laajentuneina." Hyvä, ettei lentänyt tonnikalat näytölle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On kiva kuulla, mikä naurattaa! Tuo oli kohta, joka minua itseänikin huvitti. :D

      Poista