torstai 6. syyskuuta 2012

Ei enään broiskua klo 12 reikäleipä

Maailma on täynnä ärsyttäviä asioita, kuten kuukautisia, rikkaruohoja, jäännösveroja ja pusikossa ylinopeutta kyttääviä poliiseja. Maailma on myös täynnä puistattavia sanoja tai sanontoja, joiden käyttäjän haluaisi kuristaa tai jota kohden haluaisi luoda vähintään kuolaa valuvan ja halveksivan katseen. Kyllä mulkaisu voi olla kuolainen, ainakin jos sattuu juuri seisomaan päällään.

Tässä minun listani, joka on yksinkertaisesti siinä järjestyksessä, kun sanoja mieleen tulvahti. Kokoelmaa kirjoittaessa meinasi päästä oksennus, ks. kohta 11.

1. Enään. Vetäkää nyt jo se ylimääräinen n päähänne!

2. Makrulooda. Voi että, kun äiti on trendikäs ja juttelee teineille heidän kielellään.

3. Hiilari. Mä en saa syödä perunaa enkä pastaa enkä leipää, kun niissä on niin järkyttävästi hiilareita ja ne tappavat ja turvottavat, jos erehdyn menemään niiden kanssa samaan huoneeseen.

4. Metukka. Se on metvursti. Hätätapauksessa menee myös meetvursti, vaikka kiristelenkin aina hampaitani, kun mies sanoo niin.

5. Täyskäri. Se on täytekakku.

6. Broisku. Se on broileri.

7. Protsku/prode. Mä oon siis niin ammattilainen ja käyn salilla sata kertaa minuutissa ja otan itsestäni peilin edessä habakuvia hihaton paita päällä varmasti unissanikin, ellen ole myös silloin karannut puntille.

8. Edukas. Oli ihan pakko ostaa tää ihana laukku, kun se oli niin edukas. Edullinen!!!

9. Kustantaa. Ai mitäkö se kustansi? No vittu kirjan!

10. Jorma ja vaimonsa. Jorma ja hänen vaimonsa, eikö se nyt mene sinne kaaliin/kupoliin/nuppiin?

11. Oksupoksu. Tuli jo.

12. Toimii kuin junan vessa. No miten se oikein toimii? Vetää paskat suoraan raiteille?

13. Matsku. Siis mitä matskuu tää on? Vuorivillaa.

14. Tehosteväri. Tehosteseinä. AAAARGH!

15. Vesiaihe.  Pakko pistää takapihalle koristesammakon viereen jokin kiva pikku vesiaihe. Miten olisi puro tai suihkulähde, mitä? Eikö kelpaa? 

16. Täysimetyksellä mennään. No minneköhän olet tisseinesi ryntäämässä?

17. Allekirjoittanut. Kun allekirjoittanut on jotain mieltä, se tarkoittaa, että minä olen jotain mieltä. Minä itse henkilökohtaisesti allekirjoittaneena olen sitä mieltä.

18. Naamakirja, lärvikirja, tykkääjä ja likettää. Ja siellä minäkin olen, laumasielu, peukalo ojossa.

19. Klo 12 reikäleipä. Revin jo hiuksiani. 

20. Sidukka. Samalla sitten tasapuolisesti olukka ja koskenkorvakka. 

21. Moonikset, mensut. Kamoon!

22.  Thaimaaseen. Mene ihan vapaasti, heippa.

23. Kuullostaa. Kuullostele sinne Thaimaaseen mennessäsi vaikka sipulia. Ei kun kuullota. Ei kun kulota. Ei, se oli ihan eri juttu. 

24. Sportata. En varmasti lähde kenenkään kanssa sportaamaan. En tosin urheilemaankaan, saati lenkille, mutta erityisesti vastustan sportaamista ja hikipantoja. Varsinkin pitkässä juoksussa.


Jotenkin minusta tuntuu, että tässä eivät ole vielä kaikki.
 

63 kommenttia:

 1. Tunnustan. :D Ja jään odottamaan jatkoa...

  Terveisin,
  allekirjoittanut, joka just söi makruloodaa, jossa oli paljon hiilareita

  VastaaPoista
 2. Perustetaan kansanliike kokoelman 1. kohdalle :)!!!!

  VastaaPoista
 3. :D :D :D
  Joo, tuota... *köh* pakko tunnustaa, että ainakin olen sortunut numeroihin 3, 4, 6, 9 ja 19. Naamakirjassa en ole, joten en voi likettää siellä. ;-P
  Kiitos päivän nauruista. Suorastaan näin otsasuonesi pullistuvan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enää et sitten kustanna yhtään mitään, jos puhut siitä, mitä jokin asia (broileri) maksaa. :D

   Poista
 4. Myönnän sortuneeni kohtiin 7 ja 17.

  Voisin siitä huolimatta liittyä Riikan ehdottamaan kansanliikkeeseen. Olin tänään tutoroimassa yläasteen äidinkielen tunnilla ja puolen tunnin jälkeen olin valmis repimään pelihameeni. (Minulla ei ollut tänään housuja.) Kootut kirjoitusvirheet: enään, enään taas, enään jälleen kerran, enään, enään, enään... Lisäksi mausteena oli yhdys sanat, äidin kieli on hyödyllinen oppi aina (niin tosiaan olisi) ja keskustelua siitä, onko Mikael Agricola se ihana jäkispelaaja vai se ihQ räppäri. Olen menettänyt uskoni yhteiskuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen juuri päättänyt käyttää seiskojen kanssa yhdyssanoihin tupla-ajan tavalliseen verrattuna. He hurrannevat päätökselleni.

   Poista
  2. Tietenkin he hurraavat ja riemuitsevat. Kuka muka ei rakastaisi kielioppia ja yhdyssanoja? Tänäänkin täällä periferiassa kehäkolmosen ulkopuolella oli niin hilpeä äidinkielen tunti yhdyssanojen ja niiden muodostamiseen liittyvien monisteiden kanssa, että oppilaat tekivät tehtäviä suorastaan palavalla intohimolla. (Ehkä he kuitenkin vain halusivat päästä kotiin?)

   Poista
 5. Masuasukki, avokki ja kipuilu. Omata.

  *gnnnnh*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja masukki! Tarrasukkia, liimaa ja virtuaalisäteitä, jotta masukki pysyy kyydissä!

   Poista
 6. Täähän kuullostaa siltä, että tarvis varata koko porukalle lomamatka Thaimaaseen. AArgh!!

  Aika kattavan listan olet koonnut, mutta siitä puuttuu ainakin verbi kotiuttaa -on ostettu jotain täysin turhaa ja melko kallista ja tuleva luottokorttilasku alkaa jo ahdistaa etukäteen. Mutta kun blogiin on saatava ihanaa kuvamateriaalia niin täytyyhän niitä Tiksun talvihaalareita ja poppia kotiuttaa. Tätä näkee ihan liian paljon käytössä erinäisissä muoti- jne lifestyleblogeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thaimaaseen! Miten saatoin unohtaa? Menen kotiuttamaan tuon listaani heti.

   Poista
  2. Ja kuullostaa! Vielä pahempi!

   Poista
 7. Allekirjoittanut puhuu hiilareista (lähinnä pyörien yhteydessä), omaa sitä ja tätä ja joskus kotiuttaakin jotain (lähinnä pyöriä). Muuta en tunnusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan ei kannata tunnustaa, ellei jää kiinni. :D

   Poista
 8. Kera. Muuten tossa olikin aika kattavasti allekirjoittaneen inhokit mutta siitä puuttui makrulooda kera ketsupin. En tiedä miksi se niin nyppii, mutta nyppii nyt kuitenkin. Ai niin ja yksi vielä: asun tätä taloa. Miksei voi asua tässä talossa? Häh? Kysynpä vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hääkutsuissa on usein runo, jossa puhutaan puolisosta, jonka keralla itken ja nauran ja vaikka mitä... Keralla! Älä vaan sano, että sinulla on ollut sellainen värssy. :D

   Asun tätä taloa tulee varmaankin siitä, että pitempi verbi asuttaa saa jatkokseen partitiivimuodon. Anteeksi emme silti anna, jos joku asuu taloa. Ei, ei, ei.

   Poista
 9. Tässäpä on ongelmatiikkaa kerrakseen! Veit jalat suustani, juurikin näin on näppylät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun oli juurikin jo aika oppia, ettei jalkoja pidetä suussa (aika notkeaa), joten siksi vein.

   Poista
 10. Eli tämä unohtui vielä.
  Puhelimessa: eli mä oisin tilannut ne liput.

  Ai niin ja housu! Urheilukaupan setä vetäsee aina jostain hyllystä verkkarit: tässä on nyt ihan kauden housu, sitten on tää musta housu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Housu! Niin onkin! Onpa jännä. Varmaan myös sitten kauden suksi ja saksi. Toisaalta lähdetäänhän sitä suksikaupoille ja housukaupoille, kun suksetkaupoille ja housutkaupoille ei oikein ole sujuva ilmaisu. Hmm.

   Poista
 11. Ei ole sana tämä, ei, mutta ärsyttävä se silti on. Puhun siis virkkeestä, joka kuulostaa tältä: "Jos haluat mennä kahville, niin sitten kutsut minut mukaan." (vrt. "Jos haluat mennä kahville, kutsut minut mukaan.") Eräs nimeltä mainitsematon YLE:n kolumnisti? harrastaa (tai harrasti, lopetin kuuntelemisen) tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai mainitsen sittenkin nimeltä: Kirsi Virtanen. Potkittiin ulos tai tajusi lähteä itse, ei siis tee enää YLE:lle töitä.

   Poista
  2. Oletpa ollut tarkkana! Virtanen häpeänurkkaan!

   Poista
 12. Mulla menee makrulootat väärään kurkkuun, kun naamakirjasta luen "takaisin kotona", "se olis sitte loma/jumppa/viikonloppu" ja "normi-mitä tahansa". Sano nyt äikänopena, etten kakistele turhaan! T. allekirjoittanut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takaisin jonnekin eli takaisin kotiin. Niin.

   Tänään olis sitte perjantai/melkein viikonloppu/muttei todellakaan jumppa. Ei ollenkaa normipäivä. :D

   Inhoan muuten myös hymiöitä, jos käytän niitä itse.

   Poista
 13. Eräs ystävä tuskailee aina, kun sanon ostaneeni jotain halvennusmyynnistä! Ja käytän sanaa ihan tietoisesti ja tahallani väärässä paikassa sen muiden merkitysten vuoksi - jotka ovat myös alennus-sanalla, mutta korostuvat tässä halvennus-sanassa. Siis vähän sanaleikkinä.
  Metukka-sanaa mie kyllä käytän, vaikken syö sitä.
  Mutta se kossu, se olis täällä Etelä-Savon liepeillä "koskenkorvUkka", ei "-korvakka". Erityislailla pitäisi kieltää, kun miehen suku puhuu aikuisista jäsenistään nimillä Ollikka, Jorikka, Tiinukka, Ullukka jne. Yksi sisaruksista on Isto. En tiedä miten se taipuu, häntä sanotaan jostain syystä vain Istoksi. Istukka?

  VastaaPoista
 14. :D Voi aamunaurua! Löysin sun blogisi entisen opettajakollegan kautta. Mulla on niiiin ikävä äikänmaikan hommia, että taidanpa alkaa seurata tiiviisti kirjoituksiasi. Hulppeaa työpäivää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana viesti, kiitos. Miksi ihmeessä olet luopunut maailman parhaimmasta hommasta ja kesälomista? Olen varma, että pakon sanelemana.

   Ja työpäivä oli hulppea: puhuimme koko päivän erään ensiviikkoisen tapahtuman vuoksi huumeista ja rattijuoppoudesta, ja päästiinpä välillä jostain syystä myös psykologisiin testeihin ja Australian uutiskanavaan.

   Poista
  2. :) Eh..pakko myöntää, että läksin vapaaehtoisesti. Koko maasta. Mutta ehkä palaan vielä, jos ei täällä Saksassa ala löytyä jotain yhtä ihanaa työtä...pari vuotta aion vielä etsiä ja sinnitellä.

   Poista
 15. Kylläpä te ootta sitten tiukkapiposta väkeä. Kovin olisi tylsää meillä jos kaikki puhuisi ja kirjoittaisi puhdasta kirjakieltä. Pöh sanon minä. Jos meillä ei olisi näitä ihkuja kielikukkasia, niin sitten teidän (meidän...) pitäisi keskittyä pilkunrakastamisen sijaan johonkin oikeaan mussuttamiseen. Sano.

  -a

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiukka pipo on hyvä asia ja pitää mielen terävänä.

   Poista
 16. "Ukkokulta". Tätä luonnehdintaa käyttävät nuoret tytöt/naiset elämänsä valosta. "Ukkokulta" ei ole vaari, joka tuumiskelee elämän menoa tuvassansa nysäpiippu suussaan, vaan lökäfarkkulenkolippispoppicorollapoika, joka on "semisti" parisuhteessa. "Semisti" kans listoille. T. Jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkokulta on käsittämätön, semisti ansaitsisi listapaikan.

   Poista
 17. Haluaisin ylistää tätä blogia täällä kommenteissa useamminkin (loistava blogi!), mutten uskalla, koska äidinkielen opit ovat vajonneet suurelta osin unholaan muututtuani kaksikieliseksi. Myönnän silti inhoavani muutamia ilmauksia ja etenkin yhdyssanavirheitä. Sekä suomen että saksan kielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, mietipä, onko minulla maine pian mennyt, kun tänne usein melko kiireessä jotain naputan ja teen miljoona kielivirhettä. Joskus luen useamman kerran, toisinaan huomaan viikon kuluttua jonkin aivan käsittämättömän lauserakenteen tai muokkaamisen yhteydessä jääneen virheen ja häpeän silmät päästäni. Että kovaa on elämä meillä molemmilla!

   Kiitos kivasta viestistäsi ja Viel Spass mit meinem Blog! (Piti päästä pätemään.)

   Poista
 18. Mä en kestä lukea enää ainuttakaan sisustuslehteä/-blogia, koska se valo aina tulvii sisään ja olen nyt niin täynnä sitä sisälle tulvinutta valoa, että on tullut mitta täyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olethan antanut kiukkuista palautetta suoraan lehtien toimitukseen ja kehottanut sulkemaan välillä kaihtimet? :D

   Poista
 19. Tuon tunnustuksen http://turtleontherun.blogspot.fi/ ja menen oikolukemaan tekstejäni, ennen kuin punakynä viuhahtaa.

  VastaaPoista
 20. Loistava lista, hihii! Korvaan ottaa joskus myös lauseet "tää on parhautta" tai "...mahtavuutta" kuin myös työelämän lauseet palavereissa tyyliin "kuka ottaa tästä kopin". Toisaalta aikas pieniä on murheet kun tuollaiset alkaa ärsyttää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Ja joo, isompiakin murheita tässä maailmassa toki on, kuten nyt vaikka nälänhätä ja sen sellaista.

   Poista
 21. Mä niin liketän näitä ihQja blokkaamisia *lol* vaik makruloodat onkin nyt näppiksellä. Mut mä omaankin sillai valtavan huumorintajun.(joku vois sanoo että arsen, mutta ne on vaan kade).
  Katsisko seuraavax miettii lista parhaista käännöskukkasista? Tyyliin: mä niin tunnen sut ( I feel ya').

  Oot ihan ihQraksupoksu ja sen vuoks mä alan kirjottaa kammoo puhekieltä niin et voi punakynittää mua pelkistä kielioppivirheistä ;)

  /pau

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makruloodat näppiksellä? Eikö kukaan ole kertonut sinulle, että ruoka syödään keittiössä ja samalla keskustellaan sivistyneestimuiden ruokailijain kanssa päivän kulusta? Voi, pau. Huoh.

   Paras mieleen jäänyt käännöskukkanen on ollut X-Files ohjelmassa. Tyypit olivat toimistossa, jossa oli iso työpöytä ja hyllyssä pitkä rivi mappeja.
   - Look at those files over there. -> Käännös: Katso noita fileitä tuolla.

   Ei näkynyt yhtään ainoata broilerinrintaa.

   Poista
 22. Entäs sitten kun syödään nakkia ja sämpylää? Niin että ei kokonaista sämpylää, mutta pikkuisen edes.
  Se kieltämättä alkaa risomaan, tai siis rupeaa risoa, eiku...?

  Kiitos aamun nauruista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kivasta kommentista! Eivät nykyajan tirsmut koskaan syökään lautasta tyhjäksi. Toisin oli ennen (vanhoina hyvinä aikoina), kun viimeisetkin kastikkeenrippeet nuoltiin.

   Poista
 23. En ole koskaan kuullut sanaa täyskäri! Jos olisi pitänyt arvata sen merkitys ilman kontekstia, niin en olisi kyllä koskaan arvannut.

  Maiden lempinimet ärsyttävät. Thaimaaseen ei ole vielä mitään, toiset lähtevät Thaikkuihin ja Neppeihin (Nepaliin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täyskäriä/täykkäriä on näkynytkin nyt mielestäni aikaisempaa enemmän, kun erilaiset leivontablogit ovat suosittuja. Täykkäriä Nepeissä (Nepissä?), jee!

   Poista
 24. Täykkäri = täysistunto eduskunnassa eli edarissa. Buahaha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisikohan täten täykkärissä syödä täykkäriä? :D (Täykkäri ja täyskäri kakkua tarkoitettaessa ilmeisesti kelpaavat molemmat.)

   Poista
 25. Kotoota. Oota oota haen sen kotoota.

  Ja omalääkärin anafylaktisen sokin aiheuttaja: "Siis kun sä yskit ja sit niinku sua sattuu niin sitä sä et enään jaksa..." Enkä muuten kirjoita antibioottia SINULLE, jos MINÄ olen noin sairas. >:( Enään.

  Ja kun kaikki viisi uhria olivat siirretty sairaalaan... ARGH!

  Jotain on vielä jäänyt mieleen äikän tunneilta vaikka sanelukapula on suurimman osan tuhonnutkin ;). Kiitos päivän parhaista nauruista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä ärsyttävät minuakin kotoota ja vielä pitempi versio kotoonta. Varsin kattavasti vedit tuohon vielä kielenhuoltoakin, olen vaikuttunut. Kiitos ja ole hyvä! :)

   Poista
 26. Tavan tallaaja! Jos huonoja tapoja tallotaan, niin antaa palaa vaan. Olen muuten tulessa, soittakaa palokunta.

  VastaaPoista
 27. Torkuttamisen voisi lisätä tuohon listaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmiönä sellainen on hyvin moitittavaa. Etenkin sen mielestä, joka saisi vieressä jatkaa vielä uniaan.

   Poista
 28. Vanha merkintä, mutta löysin blogin vasta nyt ja jakaa omat kokemukseni äidinkielen väärinkäytöstä. Ensinnäkin haluan lisätä listaan tämän "ketä". "Ketä heittäis mut kotiin tänään?" Se on kuka, ei ketä.

  Haukkuvat minuakin pilkunraiskaajaksi, kun huomauttelen yhdyssanoista ja puuttuvista konsonanteista. Jotkut ilmeisen kiireiset ihmiset kun eivät tunnu ehtivän kirjoittaa kaksoiskonsonantteja, vaan mattyyrit ovatkin martyyreja jne. Lisäksi luin yhdessä vaiheessa blogia, jossa kaikki pilkut oli pistetty vasta konjunktioiden jälkeen. Tähän tyyliin: "Voisko joku heittää mut tänään kouluun koska, mun pyörästä puhkes eilen kumi." En enää lue kyseistä blogia. Totesin näin olevan parempi mielenterveydelleni.

  Mutta jokatapauksessa ihanan inspiroiva blogi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa ja kiitos sanoistasi, Lenune! Se, ketä tykkää pilkuista ja viilaamisesta, saa täällä erityisen ilahtuneen vastaanoton. :D Muiden mielestä se on tietenkin naivia.

   Poista
 29. Mun piti LÄHTÄ Thaimaaseen, mutta löysinkin blogisi ja koukutuin. Tää on parempaa kun täyskäri!

  VastaaPoista
 30. Tykkäätkö kuulla kannustavalta keskustelukumppaniltasi kommentin "niin-pä" (ja paino toisella tavulla)?
  Minulla alkaa aina selkää palella, kun kuulen.
  Lapsille olen sanonut, että kotona on "niinpä" kielletty sana.
  Ovat uskoneet.

  VastaaPoista
 31. Ja kun sitä tyskärii on vielä jäljellä niin ottaisin sitä lisempää

  VastaaPoista