maanantai 2. maaliskuuta 2015

Yamma, yamma ja punk, punk!

Euroviisuja alettiin laulella jo vuonna 1961, ja Suomen sijoitusta jännitetään nyt 49. kertaa. Niin kuin melko tuoreessa muistissa on, Lordi toi maallemme ensimmäisen jättipotin vuonna 2006, jolloin joukko hirviöitä valtasi heavyllään lavan ja eurooppalaisten sydämet. Eräänlaisena saavutuksena voinee  tosin pitää sitäkin, että Suomi oli Lordin menestykseen asti pisimpään voittamatta ollut viisumaa.

Ensimmäiset nolla pistettä ja jaetun viimeisen sijan Suomi sai Euroviisuista vuonna 1963.
Laila Halme, Muistojeni laulu.*)Aurinko laskee länteen, Viktor Klimenko, 1965. Nolla pistettä ja jaettu viimeinen sija.
Kun kello käy, Kristiina Hautala, 1968. Yksi piste ja jaettu viimeinen sija.Anna rakkaudelle tilaisuus, Seija Simola, 1978. Kaksi pistettä ja jaettu toiseksiviimeinen sija.Huilumies, Vesa-Matti Loiri, 1980. Kuusi pistettä ja viimeinen sija.Nuku pommiin, Kojo, 1982. Nolla pistettä ja viimeinen sija.Nauravat silmät muistetaan, Boulevard, 1988. Kolme pistettä ja toiseksi viimeinen sija.Fri?, Beat, 1990. Kahdeksan pistettä ja jaettu viimeinen sija.Hullu yö, Kaija Kärkinen, 1991. Kuusi pistettä ja kolmanneksi viimeinen sija.Yamma, yamma, Pave Maijanen, 1992. Neljä pistettä ja viimeinen sija.Bye Bye Baby, CatCat, 1994. Neljänneksi viimeinen sija.
Niin kaunis on taivas, Jasmine, 1996. Yhdeksän pistettä ja viimeinen sija.Missä miehet ratsastaa, Teräsbetoni, 2008. Neljänneksi viimeinen sija.Lose Control, Waldo's People, 2009. Viimeinen sija.Da Da Dam, Paradise Oskar, 2011. Neljänneksi viimeinen sija.Marry Me, Krista Siegfrids, 2014. Kolmanneksi viimeinen sija.
Jari Sillanpään Takes 2 To Tango, Geir Rönningin Why ja Pernilla Karlssonin När jag blundar eivät 2000-luvulla läpäisseet edes semifinaalivaihetta ja jäivät siten ulos varsinaisesta finaalista.

Näihin Euroviisutilastoihin nähden on suorastaan jännittävä seurata, millaisen keskustelun Pertti Kurikan nimipäivien edustustehtävä vuoden 2015 Euroviisuissa on saanut aikaiseksi. Meissä asuu taas yhtäkkiä melkoisesti viisuilijoita ja musiikkituomareita, meitä nolottaa ja hävettää ja voi kauheaa, miten Suomi-kuvalle käy, kun täällä asuu vammaisia ja säälipisteitä tässä vaan kerjäillään ja punk mitään musiikkiakaan ole. Kun oli niin hirveän paljon muita parempia. Niin. Aina on ollut ja ennakkosuosikkeja piisannut.

PKN ei voi olla huonoin kaikista suomalaisista Eurovision laulukilpailuissa, sillä ne sijat on jo jaettu. Yllä näitte aika monta esimerkkiä siitä, keiden esityksiä voi pikkuisen hävetä, jos nyt jaksaa alkaa toisten puolesta häpeämään. Parempi kun ei. Kai sitä muutakin tekemistä ihminen itselleen keksii.

Yamma, yamma ja punk, punk! Pertti Kurikan nimipäivät voittoon ja kansanjuhlat pystyyn.
*) Kappaleista on esitelty ne, jotka ovat ihan loppupäässä kisamenestyksessä. Jos edustaja on saanut alle kymmenen pistettä, se on ilmoitettu. Alkuvuosien pistejärjestelmä oli tosin erilainen kuin nykyinen, jossa on mahdollisuus saada enemmän pisteitä. Siihen nähden vuodesta 1978 eteenpäin saadut alle kymmenen pistettä ovat melko lohduton saalis.

13 kommenttia:

 1. Tuo Kojohan on aivan järkyttävä! "Jos joku nakkaa/ ydinkakkaa/ tänne Eurooppaan..." :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun se menikin, että "kohta tänne Eurooppaamme". Vielä pahempi! :D

   Poista
  2. Piti oikein kuunnella itsekin koko biisin sanat, ja voi kauheaa... Vaikea sanoa, pitääkö itkeä vai nauraa. :D

   Poista
  3. Olin ravintola Shemeikassa tuon Kojon Nuku pommiin esityksen aikana. Koko ravintolan väki lauloi Kojon mukana tuota biisiä.Yhtäkkiä biisin soitto katkesi ja ämyristä kuului `Jos nyt ette lopeta niin koko ravintolan väki ulos.` Ei taida nykyään enää moinen toistua oli sanoitus tai biisin esittäjä minkälainen hyvänsä .Ihmetyttää vieläkin jälkeenpäin tuo tapaus.
   Gi

   Poista
 2. Ei Laila Kinnunen vaan Halme. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin! Kiitos, kun korjasit. :) Kinnunen oli pari vuotta aikaisemmin ihan ensimmäisissä kisoissa.

   Poista
 3. Yllättävän monta noista ihan viime vuosienkin esityksistä on kyllä onnekkaasti kokonaan unohtunut. :D Ja todella, PKN:llä on pelkästään voitettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ihmettelin. Jotkut vanhemmat biisit tosin vaikuttavat ensin nimeltä oudoilta, mutta sitten ne muistaakin kuulleensa. Sain aina valvoa myöhään ja katsella viisuja.

   Poista
 4. Vähän pitää palauttaa näiden listan uusimpien kunniaa, että ne ovat sentään läpäisseet semifinaalin eli ovat kuitenkin koko joukon puolivälin tienoilla. Vaikka sitten suomalaiseen tapaan finaalissa välineet ovatkin pettäneet ja ruotsalaiset ovat luistelleet pois alta.

  VastaaPoista
 5. Kyllä millään muulla ei ole mitään väliä kuin finaalilla. :D (Sielläkin on kuitenkin vielä 25 - 26 osallistujaa.) Ei näistä nyt menestyjiä oikein tee millään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä totta. Ihan sama kuinka hyviä hyviä kakkosia ollaa Ruotsin jälkeen jääkiekossa, niin silti se on tappio.

   Poista
 6. Mahtava koonti. Tekis mieli kysyä lupaa käyttää tätä opetuksessa, mutta en tiedä onko meillä aikaa Euroviisuille enää tänä keväänä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä vaan, jos siltä jossain vaiheessa tuntuu! 😊 Kiitos ja ole hyvä!

   Poista