maanantai 16. maaliskuuta 2015

! Muu syy

Kun minä olin nuori,  kaikki oli paljon rehellisempää: ei ollut kännyköitä, eikä kukaan välttämättä vastannut puhelimeen. Mikroaaltouuni oli ihme. Partiota veti viikottain itsekin lapsi. Televisiokanavia oli kaksi, sitten tuli kolmas ja kaukosäädin. Koulussa oli jopa ulkovessoja ja ruokana saattoi olla silakkalaatikkoa tai maksakastiketta. Lapset pelasivat jalkapalloa ja tappelivat, jättivät läksyjä tekemättä ja hankkivat täitä päähänsä, jossa oli toppalakki. Koska ruutuvihkon käyttöä reissuvihkona ei ollut vielä keksittykään - eikä kukaan edelleenkään välttämättä vastannut puhelimeen - vanhemmat eivät esimerkiksi tienneet, oliko lapsella ollut tunnilla purkka suussa. Olen varma, ettei opettaja raportoinut kotiin sitäkään, kun käsityötunnilla suustani pääsi perkeles ja jouduin ulos luokasta oven taakse häpeämään. Häpeä tehosi ja riitti.

Nykyajan koululaisia moititaan toistuvasti kurittomiksi ja levottomiksi ja syitä muuttuneisiin lapsiin etsitään milloin peleistä, milloin vanhempien kiireestä, perheen yhteisten ruokailujen tai opettajien kurittamisoikeuden puutteesta ja tietenkin Internetistä. Asiat ovat huonommin kuin ennen, se on varmaa, sillä mikään kultaisista nuoruuksista ja vanhoista hyvistä ajoista ei palaa koskaan.

Otetaanpa pari askelta taaksepäin. Peruutetaan. Mitä, jos Wilma olisi keksitty jo silloin, kun itse oli nuori? Oltiinko silloin kurittomampia tai kujeettomampia kuin nykyään?

Ala-aste:

Tänään kävi ilmi, että luokan pojat olivat eilen sopineet menevänsä koulun jälkeen läheiselle paperipaalaamolle tappelemaan. Syytä he eivät osanneet sanoa, oli vain tehnyt mieli tapella. Tästä syystä Hannu "on saanut turpaansa".

Timo ei voi tulla mopolla kouluun.

Luokka karkasi tänään välitunnilla tien ja pensasaidan poikki läheisen omakotitalon pihaan, jossa sijaisopettajana toiminut Tuija otti aurinkoa. Nuhtelin oppilaita omatoimisesta retkestä, ja keskustelimme liikenteen vaaroista sekä välituntialueesta. Oppilaat myöhästyivät seuraavalta tunnilta.

Virren sanat opeteltu hyvin ulkoa!

Jonna oli piiloutunut ystävänsä kanssa välitunniksi urkuharmonin taakse. Se ei ole välituntialuetta, vaan välitunnit vietetään ulkona. 

Jarkko soitti piloillaan välituntikelloja kolme minuuttia liian myöhään. 

Anne oksensi lautaselleen. Kaikkea pitää opetella syömään!

Elinan korvaan tussilla piirretyt viivat ovat merkkinä tekemättömistä englannin läksyistä. Hän ei myöskään suostunut laulamaan yksin Good Morning -laulua, vaan seisoi rangaistuksena mieluummin päällään.

Luokan pojat tekivät vesivärikuppeihin juomasekoitusta, johon myös sylkivät. Litkun he juottivat vedonlyönnin jälkeen toisen luokan oppilaalle, jolla tuli maha kipeäksi.

Teijalla on opettajan varasukkahousut jalassa, sillä hän pissasi omiinsa. Ulkorakennuksessa sijaitsevaan vessaan on kiirehdittävä aikaisemmin.

Jukka pilasi luokan laulukokeen nauraa röhöttämällä omalle esitykselleen ja sai siten koko luokan villiintymään. Vain harva sai laulettua edessä tirskumatta. Nokkahuilutesti huomenna, toivottavasti poika vakavoituu sitä ennen. 

Mika nimitteli Kallea toistuvasti kevaksi. Laitoin hänet nurkkaan seisomaan.


Yläaste:

Tero jää ensi keskiviikkona jälki-istuntoon, kun jätti sijaisen pöydälle "Hullun paperit". (Opettajaa väitetään niissä mielisairaaksi, mikä on huonoa pilaa.) Keskustelimme asiasta Teron kanssa, mutta hän ei oikein ymmärtänyt tekonsa vakavuutta.

Jannen tuntikäyttäytyminen on huolestuttavaa: hän veti pätkän ompelulankaa nenäänsä ja sitten langan suun kautta ulos. 

Tuomas asettui tänään johtajan rooliin ja kyseenalaisti uhmakkaasti opettajan auktoriteetin ehdottamalla äänestystä siitä, kuka kannattaa häntä ja kuka opettajaa pomoksi.

Johannalla oli taas hiihtotunnilla hammaslääkäri.

Toni kaiversi pulpetinkanteen kuvan miehisestä elimestä. Hän joutuu hiomaan pulpetinkannen talonmiehen kanssa koulun jälkeen.

Koko poikajoukko ja yksi tytöistä olivat rehtorin puhuttelussa aiheesta opettajan kiusaaminen. 

Kaisa ei suostunut tulemaan käsityötunnilla kangasvarastosta luokan puolelle, vaan kuunteli varastossa uhmakkaasti musiikkia korvalappustrereoistaan. 

Jukan vuoksi piti kouluun tänään kutsua poliisit. Soittelen tänään illalla ja juttelen asiasta. 

Mopolla ajelua pitkin päivää. Koulupäivän aikana ei lähdetä kylille eikä ajella mopolla!

Jälki-istunto tupakoimisesta 2 h. Männikkö tai lukion nurkka eivät ole välituntialuetta, eikä vessassa pidetä ovia muilta kiinni.


Lukio:

Markku sanoi opettajalle kielistudiossa, että "saatanan akka". Opettaja oli epäillyt häntä tehtävien kopioimisesta.

Luokka karkasi lupaa kysymättä äidinkielenopettajansa vauvaa katsomaan. Olisi hyvä keskustella asiasta ensin tunnin opettajan kanssa.

Petrin peukalo juuttui tunnilla tuolin päästä avoimeen tukiputkeen kiinni. Petri voisi keskittyä jatkossa enemmän tuntityöskentelyyn.

Petrillä oli muovinen kelkkalelu mukana, ja hän leikki kesken ruotsin oppitunnin, että kelkka laskee piirtoheittimen ylös nostettua läppää pitkin alas. Ei sopivaa käytöstä lukiolaiselle.

Petrin keskittyminen herpaantuu usein hauskanpitoon.

Petri syö keittäjien mielestä liikaa. Koulussa on monissa ruoissa määräpalat myös lukiolaisille.

Antero ja Sakari virittivät fysiikan tunnilla kahden pulpetin väliin läpinäkyvää teippiä ja asettivat sen päälle kynän "leijumaan". Tunnila on muutakin tekemistä kuin temppuilla ja pelleillä.

Luokka ilkkuu opettajaa hänen ollessaan taululla ja selin heihin. Oppilaat kiistävät asian, mutta opettaja tietää kyllä. Tätä on jatkunut jo pidempään.

Oppilaat ilmoittivat lähtevänsä koulupäivän aikana ilman koulun lupaa risteilylle. Pidimme heille puhuttelun, mikä ei tuottanut tulosta. Keskustelkaahan kotona asiasta.

Kenenkään autoa ei voi eikä saa kääntää parkkipaikalla väärinpäin koulupäivän aikana. 


Voi vanhoja hyviä aikoja! Miten hienosti silloin menikään.

5 kommenttia:

 1. Oi vanhoja hyviä aikoja!
  "Simo oli tänään alimmaisena, kun oppilaat tekivät ihmisröykkiön luokan nurkkaan, poskessa sen vuoksi mustelma."
  "Mikko poistui ruotsintunnilta ikkunasta, koitimme päästä yhteisymmärrykseen, että jatkossa käytetään ovea."
  -H-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on ehkä ollut sama "Mikko" kuin meilläkin. :D

   Poista
 2. Ja onneksi myös jälki-istunnot on poistettu!

  VastaaPoista
 3. Opettaja itki kun Juha ei päästänyt opettajaa luokkaan.
  G

  VastaaPoista
 4. Tää olli niiiin upea teksti, meinasin tippua jakkaralta!

  Minähän olin koulussa toki se kympin oppilas, joka aina viittasi.... eikä ikinä mitään kujeita. Yksi keuna liikunnanopettaja käräytti kerran tupakinpoltosta, vaikka mulla oli suussa vain tikkari. Se pirulainen ei saanut kiinni vessasta tupakoimassa...

  VastaaPoista