tiistai 16. syyskuuta 2014

Tunkeutuja löi kirveellä?

Luimme muutama viikko sitten oppilaiden kanssa uutisia ja keskustelimme asioista otsikoiden takana. Ukraina puhutti ja kyselytti aluksi yllättävänkin kovasti, mutta pian silmät osuivat taululle heijastuvaan kohuotsikkoon, ja loppujenkin teinien kiinnostus heräsi: "Kun veri vähän lentää, päästään asiaan", tuumasi joku virnistellen. Uutinen kertoi mustasukkaisuuden aiheuttamasta tapahtumasarjasta, jota oli käsitelty juuri oikeudessa. Mielenkiintoisin keskustelu saatiin kuitenkin väkivallalla herkuttelun sijaan irti äidinkielellisistä asioista. Pieni pätkä uutisesta kuului nimittäin näin:

"Tunkeutuja meni öiseen aikaan taloon ja löi kahdesti retkikirveellä ovelle tullutta 45-vuotiasta miestä päähän." (IS 3.9.2014)

Pyysin oppilaita lukemaan virkkeen uudelleen ja miettimään, mikä siinä meni pieleen. Suurin osa ei tajunnut yhtään, mistä oli kyse, mutta sitten kaikenlaisia lamppuja alkoi syttyä.

Niin siis se löi oikeasti nyrkillä! Niinkö?

Ei, kun virhe on siinä, että se oli yhtä aikaa ovella ja niinku tuli.

Kumpi oli 45-vuotias?

Ope, puuttuuko tuosta pilkkuja?

Öiseen aikaan voisi kyllä olla että yöllä.

Tunkeutujan tilalla pitäisi lukea murhaaja! Kyllä tuosta kuolee!

Kuoliko se?

Halkesiko sen pää?

Nukkuiko asukas? 

Kuka talon omisti? Oliko se tunkeutujan oma talo?

Vain yhdessä luokassa oppilas alkoi samantien naureskella ja hoksasi, mistä on kysymys. Kymppi tulee joulutodistukseen ja piparkakku käteen.
2 kommenttia:

  1. Missähän lie 45-vuotias asunut kun tarvitsi retkikirvettä päästäkseen ovelleen:)

    VastaaPoista
  2. Kovapäinen asukas kun pitää tulla retkikirveellä ovelle. Kaksi kertaa.

    VastaaPoista