maanantai 8. syyskuuta 2014

Karismaattinen villihevonen 50-luvulta

Tee hauska testi! Selvitä, oletko laiska! Testaa, sopiiko kumppanisi sinulle! Testaa henkinen ikäsi! 

Lehdet ja sosiaalinen media ovat täynnä toinen toistaan joko kummallisempia tai naurettavampia testejä, joiden laatimiseen ei tieteellistä koulutusta tarvita eikä vastaamiseen liikaa koulutusta siihenkään. Testit ovat kuitenkin ilmeisen suosittuja, sillä minunkin poikkeuksetta keskimääräistä järkevämmät ystäväni lähettelevät usein esimerkiksi Facebookissa linkkejä erilaisiin (leikkimielisiin) kyselyihin. Tänään oli tärkeää selvittää nopealla ja varmasti hyvin luotettavalla kyselyllä oma älykkyysosamäärä.

Nylon Beatin Jonna ja Erin olivat muuten noin sata vuotta sitten haastateltavina Jyrki-tv-ohjelmassa, ja katsojat saivat soittaa live-lähetykseen kysymyksiään. Erästä kiinnosti, ehkäpä hieman ironisesti, Jonnan älykkyys:
- Oletko koskaan ajatellut selvittää älykkyysosamäärääsi? uteli soittaja.
- En, mutta olisihan se hauska mittauttaa, sillä kyllä mä ihan fiksu. Mikäs siinä nyt onkaan täydet? Sata?

Onneksi kaikenlaisten asioiden selvittäminen on nykyään hyvin helppoa. Ei tarvita psykologeja, ei standardisoituja testejä, ei tarvita kuin hiirikäsi ja ylimääräistä aikaa, jota meillä kaikilla on ilmeisesti aivan liikaa. Yhdeltä ainoalta viihdesivustolta löytyvät avaimet itsensä analysoimiseen: voit yhden illan aikana selvittää, millainen siivousväline, kotiruoka tai Muumi-hahmo olet, millainen sinkku, häävieras, pääsiäismuna tai mökkeilijä mahdatkaan olla, mikä kenkä tai juoma olet tai mitä alusvaatteesi kertovat persoonallisuudestasi. On tämä näppärä maailma, melkein valmiiksi pureskeltu.

Minäpä aloin selvitellä. Tässä teillekin iltapuhdetta linkkeineen.

Mikä kotiruoka olet?
Ilman testiä: voileipä. Tuttu, turvallinen ja luotettava, muunneltavissa oleva ja siten vaihteleva ruisleipä.

Testin mukaan olen sushi eli levään kääritty riisikakku. Aika lähelle meni, ihan viereen.

Mikä marja olet?
Ilman testiä: mansikka. Kesäinen, odotettu, makea. Ihana. Suloinen ja kiinteä.

Testin tulos kertoo minun olevan mansikka. Nämä niin tietävät kaiken ja tuntevat minut!

Mikä viikonpäivä olet?
Ilman testiä luonnehtisin, että ehdottomasti perjantai. Olen voimissani loppuun saakka vaikka hampaat irvessä, mutta nautin siitä, että homma on pian ohi.

Tulos kertoo minua kuvastavan lauantain. Tykkään toki siitäkin viikonpäivästä, mutta lauantai on jo ikävästi askelta lähempänä viikonlopun loppumista.

Mikä on pahin pelkosi?
No kyllä se on läheisen menettäminen, ja sen kertoo tämän tieteellisen testin loppupäätelmäkin. Kun joku ei vastaa puhelimeen, hän on saattanut ajaa kolarin tai tippua pihakaivoon ja viruu siellä sitten avuttomana, kun kaivossa vain kaikuu muttei huuto kuulu tarpeeksi pitkälle. Ääni siinä alkaa käheytyä ja kurkku kuivua, pyörryttää ja sinne jää ihmisraukka. Kyllä on pahin pelko läheisen menettäminen pihakaivoon.

Mikä vuodenaika olet?
Olen kesä, siitä ei ole epäilystäkään. Paitsi että pidän siitä ehdottomasti eniten, olen hirmu aurinkoinen ja ihana tyyppi, kuten jo mansikkakohtakin kertoi.

Olen kesä, yhtyy luonteenpiirteisiini testituloskin. Tämä testi näki syvälle sisimpääni.

Millainen juoma olet?
Minä olen aspolutismi, joten en juo edes vettä tarpeeksi, vaikka pitäisi kulkea kanisteri kourassa joka paikkaan ja juoda vain jatkuvasti ja suodattaakin kai suomalaista vettä. Vesi ei maistu miltään, kaakao on paljon parempaa ja vaikka kossu.

Olen viini, luonnehtii testi. Varmasti punainen, sillä näen usein punaista ja kävelisin päin punaisia, kun kukaan ei huomaa ja jos täällä olisi liikennevalot.

Mitä laukkusi sisältö kertoo sinusta?
Varmasti, että olen mielikuvitukseton. Asiahan on niin, että minulla on suurin piirtein 47 käsilaukkua. En tiedä, kumpia on enemmän, sohvatyynyjä vai käsilaukkuja. Laukkujen lukumäärästä johtuen en kasaa omaisuuttani yhteen, vaan siirrän laukusta toiseen ainoastaan kännykän, lompakon ja avaimet. Yleensä myös kuulakärkikynä on mukana. Ei kuitenkaan nenäliinoja, kurkkupastilleja, särkylääkkeitä, tamponia, terveyssidettä, muistilehtiötä, laastareita,  hammasharjaa eikä varasukkia tai -pikkuhousuja.

Testi analysoi minun olevan siisti ja sivistynyt laukku. Oikein hyvin muotoiltu, pidetään se.

Oletko järki- vai tunneihminen?
Kyllä se on niin, että kuolleen akvaaariokalan vessanpönttöön heittäminen vainoaa ihmistä ja käy sydämen päälle viidentoista vuoden jälkeenkin.

Toimintaani ohjaa kuitenkin testin mukaan järki.

Millainen ystävä olet?
Toivoisin olevani paikalla aina ja myös silloin, kun tarvitaan.

Testi mukaan olen kaikkien kaveri. En muuten varmasti ole, näyttelen vain.

Onko sinulla karismaa?
Kuvittelen hyvin mielelläni, että karismani suorastaan kaataa kuulijat kumoon tai että se on juuri karismani, joka saa oppilaan pään kopsahtamaan pulpetin kanteen kesken oppitunnin.

Onneksi testi vahvistaa oletukseni. Kyllä, olen karismaattinen.

Mille vuosikymmenelle kuulut?
Jollekin modernille, sillä olen nuori. Pidän tosin kovasti 70-luvun talojen ikkunoista.

Testitulos: 1950. Just joo. Milloin se muka oli?

Mikä eläin olisit?
Valitsen anarkistina toteemipaalun, sillä inhosin näitä eläinkysymyksiä jo pienenä katsoessani Napakymppiä. Mikä ihmeen kysymys tuo tuollainen on? Olen kuin koira, luonnehtii joku. Uskollinen ja luotettava? Paras ystävä? Räkytät joka asiasta ja kuseskelet portinpieliin?

Olen testin pohjalta eniten majava. En varmana tykkää järsiä puuta, ja inhoan esimerkiksi hiustenpesua ja olen surkea sukeltaja. (Harrastan kellumista.)

Minkä eläimen sielu sinulla on?
Ja lisää näitä eläinjuttuja, siihen vain sieluhommatkin samaan settiin! Ei hyvää päivää.

Testitulos kertoo minun olevan sielultani kuin villihevonen. Vieläkö niitä muka on ja vieläkö tanssii mustalaisnainen?

Mikä Suomen kunta olisit?
Suattaapi olla, että en olisi testin vastaukseksi antama Kuopio. Ei ole itäraja susien mailla minun paikkani ollenkaan, vaikka olen kyllä käynyt ainakin kolmesti Kuopion torilla ja ostanut kerran kalakukon. En syönyt sitä huarukalla, vaan äiti leikkasi siivuja ja siitä sormilla vetelin.

Ja lopuksi huippulinkki:

Mikä testi olisit?
Olisin kaikkien testien äiti. Mother and Miss Universum of all tests.

Vastaus: Olisit kannabisvisa.


1 kommentti:

  1. Jos noista testeistä saa sellaisen tuloksen, jonka kanssa on samaa mieltä, niin silloin sitä tuumaa, että oli hyvä testi - vaikka itse asiassahan juuri silloin se testi oli ihan turha, jos se ei kerran paljastanut mitään uutta! Sitten taas jos tulos on jotain odottamatonta ja itselle vieraan tuntuista, niin toteaa, että olipa tyhymä testi. (Ja on oikeassa.) Mutta silti noita aina tulee tehtyä. Koska mikä tahansa voittaa työnteon. Jaa mutta hei, nyt täytyy mennä, on jo kiire selvittää, mikä viikonpäivä olen (tietenkin perjantai, ahkeran puurtamisen huipentuma ja iloisen rentoutumisen ilmentymä).

    VastaaPoista