keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Keskimääräistä fiksumpi

Jokainen meistä on vähän keskimääräistä fiksumpi. Minä ainakin olen, eikä siellä kotisohvilla yhtään sen vaatimattomampia olla. No, eipä sille kukaan mitään mahda, jos on isolla kauhalla älyä ja erinomaisuutta annettu. Toiset meistä sen sijaan jäävät asemalle seisoskelemaan tai yrittävät tiukasti pitää junasta kiinni uskoen, että samaa kyytiä tässä mennään. Se onkin tyhmyyden siunaus: tyhmä on liian tyhmä tajutakseen asian itse (HS 3.4.2012).

Ongelmia syntyy siinä vaiheessa, kun tyhmä kuvittelee olevansa fiksumpi kuin muut. Hän saattaa ihan oikeasti ajatella, että on hänen paikkansa opastaa tyhmempiä - eli niitä, jotka ovat oikeasti keskimääräistä fiksumpia. Meneekö vaikeaksi? Ei se mitään. Sellaista on tosielämäkin. Tyhmyyden sietämistä ja erojen tasoittelua. Siihen olen törmännyt jo monesti, vaikka sangen nuori olenkin. Perustan oman keskimääräistä suuremman fiksuuteni siihen, että ymmärrän maailman ja jopa Mettäperän olevan täynnä minua viisaampia ihmisiä. On sydämen hyvyyttä, elämän tuomaa viisautta tai luontainen luottamusta herättävä olemus. Sellaisetkin on kauhalla tai lusikalla annettu.

Puheviestinnän opinnoistani muistan maininnan tutkimuksesta, jossa oli kärjistetysti päädytty siihen, että tyhmä etsiköön kumppanikseen toisen tyhmän ja älykäs älykkään. Asia oli sidottu paitsi koulutukseen ja keskustelutaitoon myös siihen, että samantasoisten kumppaneiden kommunikoinnissa ja suhteessa tasapaino ja harmonia säilyvät paremmin. Muistan, miten pöyristynyt väitteestä olin. Yritin herättää aiheesta keskustelua opiskelukavereideni kanssa, mutta totesin, että olin heitä henkisesti ylempänä ja siten taas todistettavasti keskimääräistä älykkäämpi.

Olisiko teoriassa kuitenkin jotain perää? Kärjistetään lisää: Tulisiko naisten edes hakea kumppania miesten joukosta, jos kriteerinä on henkevä keskustelutaito? Ovatko miehet keskimääräisesti tyhmempiä kuin naiset? Eräs ystäväni sanoi muinoin, että asiaan pitää vain alistua ja hommata korvikkeeksi tarpeeksi keskusteluinnokkaita naisystäviä. Se on paljon helpompaa kuin miehen juottaminen jatkuvasti kuuden oluen humalaan, jolloin vasta voi ajatella ottavansa jotain arkielämää syvällisempää puheeksi. Heti tuon määrän jälkeen keskustelun taso alkaa nimittäin loiveta ja muuttua huomattavasti epäselvemmäksi.

Suurin osa teistä, ainakin naiset, ymmärtävät, mitä ajan takaa. Ellette, ei hätää. Voitte aina ajatella minun olevan vähän tyhmä. Se tarkoittaa, että olette itse keskimääräistä fiksumpia.Lue Hesarin (3.4.2012) koko juttu täältä.

8 kommenttia:

 1. Onko se siis muinnoin eikä muinoin niiku mä oon
  luullu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, kun olit nyt keskimääräistä tarkkasilmäisempi ja älykkäämpi. Kävin korjaamassa näppäilyvirheen. :)

   Poista
 2. Mulla on keskusteleva mies, joka siis keskustelee selvinpäin, ei ole siis pelkkä myytti :)
  Ex ei ollut keskustelavaa tyyppiä enää alkuhuuman jälkeen. Ei ollut tyhmä, vaan laiska.Ja ehkä masentui perhearjesta :D

  Olen täysin sitä mieltä, että älykkään suurin riesa on tyhmät ihmiset, joiden kanssa ei vaan voi päästä samalle aaltopituudelle. Toinen riesa sitten on älykkäät vittupäät, jotka kanavoivat älykkyytensä loukatakseen muita salakavalasti. Tyhmät eivät siihen edes kykene.

  Jos älykäs nainen liikaa hurmaantuu vaikkapa miehen lihaksiin ja erehtyy vielä viheille menemään, sitten huomatakseen että tyhmän on ottanut, niin tuskaa on elo. Toisalata älykäs nainenkin on ollut tässä casessa tosi tyhmä. Ja tosielämässähän näitä tapauksia riittää. Myös älykäs, keskusteleva mies saattaa ottaa barbinuken vaimokseen, jonka suurimmat intressit onkin sitten oikein kasvovoiteet löytäminen ja ihanan keraamisen hiustensúoristajan huippuominaisuudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiaa. Tietenkin pitää keskustelevan miehenkin suhteen ottaa huomioon mahdolliset muut tyyppiviat, joita miehissä usein esiintyy. Lähdetään nyt kuitenkin siltä pohjalta, että itse on erinomainen. Se on jotenkin aina sopiva ajatus. Voisiko siis sanoa, että on myös olemassa mieslaji "keskimääräistä älykkäämpi, mutta muuten ärsyttävä". Vittupää-älykäs on sitten ihan oma tyyppinsä.

   Pitäisi varmaan tehdä jokin älykkyyden heimokartta tai sukupuu ja tarkastella sekä nais- että mieslajia erikseen. Kun osaisi. Olen keskimääräistä tyhmempi taulukon tekijä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Ei se mitään. Olkoon se siunauksesi. Ei tarvitse rasittaa päätään ihan kaikella. :D

   Poista
 4. Mie oon varmaan tyhmä, kun olen oikein tyytyväinen keskustelemattomaan mieheeni. Tärkeät asiat sanotaan ja muuten vaan lärpätellään joutavia. Kuka hitto jaksaa vatvoa selviä asioita? Sitäpaitsi onpahan ukko hiljaa, kun mie luennoin mielipiteistäni :P Myö ollaan ehkä yhtä tyhmiä, kun tajutaan samat asiat ja tietysti naureskellaan, kun kaikki muut ovat tyhmempiä.

  -- Oikein kun mietin, niin ehkä miun mies keskusteleekin. Mie en vaan laita sitä merkille, kun sitä on sopivasti, siis ei valittamista =O

  VastaaPoista
 5. Kyllä erinomaisuus on itsestä kiinni ei tarvitse kaikilla olla takatukkaa ala Metsäketo lihaksia niinkuin Aminilla eikä älykkyyttä kuten Jyrkillä. Mutta minulla on kuitenkin kaikki nuo ja lisäksi rahaa.
  Gary

  VastaaPoista