keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Pomona kengässä

Ilta-Sanomat (9.1.2013) kysyy, millainen on huono johtaja. Joillakin meistä on kokemusta huonosta esimiehestä yhden, toisilla useamman työpaikan verran. Pomo voi olla liian määräilevä tai liian lepsu, liian paljon poissa, hengittämässä niskaan, vaatimassa mahdottomia tai kyttäämässä kellosta, kauanko on ruokaa syöty ja tupakkaa poltettu. Huono pomo on yhteinen vihollinen ja kahvihuoneessa kuvitteellisesti ammuttujen myrkkynuolien maalitaulu. Huono pomo ei osaa kommunikoida, tekee vääriä päätöksiä, sortaa työntekijää ja kerää vain kermat ja rahat. Itse sitä työpaikkaa pitäisi meidän jokaisen johtaa ja universumia hallita, niin asiat olisivat paremmin ja linnut laulaisivat.

Voice.fi-sivusto listaa hirviöpomojen hurjimpia tokaisuja, joista vähemmästäkin itku pääsee ja menee puolustuskyvyttömäksi heikko työläinen. Meidän ei kuitenkaan tarvitse alistua! Me voimme osoittaa voimamme! Aina on nimittäin mahdollisuus harjoitella repliikkejä kotona peilin edessä ja tykittää pahan paikan tullen samalla mitalla takaisin.

1. "Jos et halua tätä työtä, löydän jonkun, joka haluaa."
- Aha. Koetapa etsiä yhtä pätevä.

2. "En maksa sinulle ajattelemisesta."
- Jonkun sekin pitää täällä tehdä.

3. "Oletan ettet päivitä Facebookia, hengaa Twitterissä tai etsi pikkujouluasua internetistä työaikana."
- Ei hätää. Tilaan vain maton, kahvikoneen ja kynttilänjalan.

4. "Voin ottaa sen harkintaan." (En kuitenkaan tee mitään.)
- No johtajapas on riehakkaalla tuulella. Sovittaisiinko niin, että sillä aikaa kun sinä harkitset, minä toteutan.

5. "Kuka antoi sinulle luvan tehdä noin?"
- Henki käski.

6. "Unohda kaikki muu ja tee nyt vain tätä!"
- Tätä voit pyytää vain mieheltä. Nainen tekee käskystä huolimatta yhtä aikaa vähintään iltapäivän kauppalistaa ja miettii, kuka vie lapset harrastamaan, tarkistaa läksyt ja korjaa rikkoutuneen toppatakin vetoketjun.

7. "Älä kysy minulta kysymyksiä, vaan anna minulle vastauksia."
-  Ks. vaatimuksesi numero kaksi. Päätin kerrankin totella.

8. "Tuo kuulostaa minun korvaani sinun henkilökohtaiselta ongelmaltasi."
- Varaan sinulle ajan korvalääkärille. Korvat ovat suorassa yhteydessä päähän, joten jotain henkilökohtaista ongelmaa sinulla lienee sielläkin.

9. "Haluaisin antaa sinulle palautetta eräästä asiasta, enkä ole ainoa täällä, joka ajattelee näin."
- Minäkin haluaisin antaa sinulle palautetta aika monestakin asiasta, enkä ole ainoa täällä, joka ajattelee näin.

10. "Näinä aikoina olet onnekas, kun sinulla ylipäätään on työpaikka."
- Koska olen jalomielinen, puhkon vain autosi toisen eturenkaan lähtiessäni.


Mikä on pahinta, mitä teille on töissä sanottu? Loukkaannuitteko sydänjuuria myöten, irtisanouduitte ja heititte vielä kostoksi lumipallolla nurkan takaa silmään? Nielittekö kiltisti moitteet ja itkitte räät paidanhelmaan vasta kotona? Sanoitteko takaisin? Onko teillä huono johtaja? Millainen?


8 kommenttia:

 1. Pomo: "Sinun pitäisi vähän miettiä asennettasi."
  Minä: "Eh, tarkentaisitko?"
  Pomo: "Kai sinun pitäisi itse tietää!"
  No, en tiennyt. Enkä tiedä vieläkään. Mutta nyt olen itse oma pomoni ja tulen enimmäkseen hyvin toimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monestikohan yrittäjä haastaa itsensä riitaan tai haukkuu pomoa? :D

   Poista
  2. Keskimäärin kerran kahdessa viikossa.

   Poista
 2. Tämä ei pomolta, vaan työpaikkalääkäriltä: Mies saanut vkl aikana 18 minuutin sydänpysähdyksen, makaa teho-osastolla jäähdytettynä ja koomasssa, soitan ma työterveyteen vietettyäni sairaalassa miehen vierellä kaiken sen ajan minkä sallivat.

  Lääkäri: No, mutta ethän SINÄ ole sairas.
  En niin en, mutta arvaas kaksi kertaa, olenko työkykyinen. Pomolle soitin, joka kauhistui lääkärin kommenttia ja ilmoitti, että KIELLÄN sinua tulemasta töihin, kunnes tilanne selviää ja jaksat. Täydellä palkalla vapaata.

  HannaHoo

  PS. Mies selvisi, mitä lääkärit vieläkin ihmettelee, ainoa mitä jäi, on muistikatko parin viikon ajalta.

  VastaaPoista
 3. Koko lista näyttää olevan jonkun narsistisen ja itsekeskeisen huonosti koulutetun ja jatkuvasti työpaikkaa vaihtavan sitoutumiseen kykenemättömä ja juuri potkut saaneen ihmisen tuotosta. Kyllä alaiselle voi sanoa suoraan ja joskus pahastikin jos muu ei auta. Työpaikka ei ole mikäänitsensä toteuttamisen leikkipaikka. Työntekijät ovat paikalla toteuttamassa työpaikan perustehtävää, jonka määrittää pääasiassa joku muu kuin suorittavan tason joukko. Jos ei pysty sitoutumaan työpaikan tavoitteisiin tai tapoihin niin on todella parempi vaihtaa työpaikkaa kuin jäädä kitisemään joka asiasta ja etsimään syyllistä omaan pahaan oloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listahan on aivan naurettava, ja pomon on oltava pomo ja työntekijän työntekijä - ihan samaa mieltä olen kanssasi. Totta on silti valitettavasti varmaan monen kohdalla myös se, ettei työ suju parhaalla mahdollisella tavalla esimiehen toimien tai nimenomaan hänen luonteensa vuoksi.

   Tähän maailmaan mahtuu tuhottomasti sekä huonoja työntekijöitä että huonoja esimiehiä.

   Poista
 4. Pomoni kehui työkaverini taitoa antaa palautetta. Ilmiselvää oli, että tämä tarkoitti minun heikkoa kykyä antaa palautetta, koska puhelinpalaverin ilmapiiri oli sillä kertaa varsin kireä. Pomo selitti, että työkaverilla varmaankin on sellaista elämänkokemusta, että osaa palautetta taitavasti antaa. Työkaverin kanssa haukoimme puhelun jälkeen henkeä, että miten tämän pomon palautteen tulkkaisi, kun pomo tietää tarkalleen, miten vaikeat surujen, kriisien ja menetysten elämänkokemusvuodet minulla oli juuri takana. Jäimmekin miettimään, onko minulla elämänkokemusta liikaa vai liian vähän? Pomo kyllä lopetti puhelinpalaverin vuolaisiin anteeksipyyntöihin eli puhelun loppusaldo oli vain kertakaikkinen myötähäpeä. Eh. Oikeasti pomoja ei käy kateeksi, vaikea tehtävä, varsinkin jos on substanssipomo eikä esimiestaitoja, eikä ehdi kouluttaa itseään, eikä (prkl) edes mene keski-ikäisten naisten kasvuryhmään opettelemaan alkeellista itsetuntemusta. Sori.

  VastaaPoista