tiistai 15. tammikuuta 2013

Hullun paperit


Tajusin eilen, että olen ollut kerran äidinkielenopettajan puhuttelussa. Minä! Kaikkien konjunktioiden superlahjakkuus jo syntyessäni ja luultavasti ennen sitäkin. Ihan pistin muistostani pöyristyen, mutta selvennykseksi kerrottakoon samantien, että olin tietenkin syytön. Syvälle sydämeeni olen näemmä trauman kätkenyt, kun se vasta nyt pulpahti sieltä käsiteltäväksi: Miettikää nyt pientä raukkaa yksin nurkassa puolustuskyvyttömänä nyhjöttämässä, kun opettaja syyttää minua vääränlaisesta katseesta ja kuiskutuksenaiheesta adjektiiveja koskien ja vuodattaa sitten sättimisessä alkuun päästyään oman ammattikärsimyksensä ja perhetilanteensa minun niskaani. Ehkä se myötäeläytyminen järkytyksen vuoksi vähän vajaaksi sitten jäikin, vaikka päästelin toki tunnollisena oppilaana kunnon kyyneleet, vaikeroin teatraalisesti käsiäni ojennellen, ripustauduin opettajan kaulaan ja lohdutin häntä hellästi kalevalaisia itkuvirsiä lausuen. Huomioikaahan, että olin silloin kahdeksannella luokalla, ja Suomen kirjallisuushistoriaa käsitellään vasta yhdeksännellä. Tosioppilas opiskelee olennaisimmat asiat itsenäisesti etukäteen.

Ymmärrän nyt, että tuosta hetkestä lähtien olen inhonnut adjektiiveja ja kuvailevaa tekstiä. Minun on kuitenkin korkea aika käsitellä asia ja päästä sen yli. Aivan samoin kuin joku on hullu ja hänen pitää päästä sinuiksi faktan  kanssa, minun pitää ensin hyväksyä tapahtunut. Silloinen ruotsinopettajamme ei ollut vielä omaa hulluuttaan psykologisesti käsitellyt, kun hän löysi pöydältään eräiden luokkamme poikien viemät Hullun paperit. Opettaja järkyttyi ja pahastui. Ihan syyttä suotta, tottahan se vain on, pohtivat pojat asian vakavuuden ymmärrettyään ja yrittäessään puolustella keppostaan. Lienee sanomattakin selvää, että olisi kannattanut vain olla hiljaa tai naukaista edes nöyrä anteeksipyyntö tilanteen osittaiseksi korjaamiseksi.


Hullun paperit

Täten todistamme, että lehtori ________ on ollut tutkittavana laitoksessamme, eikä hänestä koeaikana ___________ - ___________20__ ylitutkijoiden suorittamissa mielentilatutkimuksissa löydetty järjen hiventäkään, mistä todistuksena hänelle nämä paperit myönnetään. Ainoa soveltuva työ, johon hän saattaisi sopia, on äidinkielenopettaja. Palkkaa tuskin kuitenkaan kannattaa maksaa, vaan teetettäköön työ terapialuontoisena pilkunviilaamisena, ettei tarvitsisi poloista suotta lopettaa.

Tri. Mengelen kaksoisleukatesteihin ja uusimpaan tietokonepohjaiseen Selector-kanavatähystykseen perustuen diagnoosimme osoittaa testihenkilössä seuraavat taipumukset :

1. Aamujäykkyys (Erectus aurora) positiivinen
2. Viinan sietokyky (Delirium tremensis) erittäin positiivinen
3. Hosumisalttius (Praemature coda) positiivinen
4. Testausvimmaisuus (Wassermann test) positiivinen
5. Esimiespelko (Hysteria paternalis) negatiivinen
6. Hiiri-riippuvuus (Sexus oidipus) positiivinen
7. Moduulikauhu (Modulus phychosis) positiivinen
8. Päättelykyvyttömyys (Impotentia ultima) positiivinen
9. Luokkatietokantaisuus (Schemata cullinane) negatiivinen
10. Lyhytjännitteisyys (Coitus interruptus) positiivinen
11. Tittelinkipeys (Mania titulus) positiivinen
12. Rakenneristiriitaisuus (Structura pseudo) positiivinen
13. Tuppisuisuus (Apatia linghuaphone) todellakin negatiivinen
14. Palvelualttius (Satania commedia) negatiivinen
15. Kielitaidottomuus (Cobulus infernalis) negatiivinen
16. Ylityöhimo (Labor fanaticum) negatiivinen

Helsingissä, ___ päivänä ____________kuuta 200_


Aloin miettiä, miten hullu itse olen, ja päästä samalla omista puhuttelu- ja adjektiivitraumoistani. Meitä hulluja on kyllä moneen junaan: voi olla syntymähullu, mielipuoli, sekopää, ajattelematon, mieletön, idiootti, järjetön, kaistapäinen, mielenvikainen, mielisairas, älytön, tajuton, ymmärtämätön, tyhmä, hullu, päätön, tolkuton, mahdoton, naurettava, pöhkö, höperö, houkka, eriskummallinen, kummallinen, omituinen, höperö, koominen, outo, posketon, tollo, hölmö, tomppeli, typerys, ääliö, vajaa, typerä, paukapää, imbesilli ja sairas. Noin. Ihan kivoja adjektiiveja kaikki ja oikein sydäntäni lähellä. Olisin ihan hullu ja sairas, ellen sitä myöntäisi.

4 kommenttia:

 1. Usein vaihtelevat mielialat onnen tunteesta masennukseen jopa hulluuteen on merkki jonkin aineen väärinkäytöstä esimerkiksi sokeri.
  Kannattaisko hieman vähentää.
  G-I

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän. Tosin googletin varmuuden vuoksi (sokerinpala suussa) myös tietoa aiheesta maanis-depressiivisyys. Askel se on sekin.

   Poista
 2. Jos mä lainaan sulta Hullun paperit ja jätän tilalle Todistuksen työhaluttomuuseläkkeelle hakemisesta? ;)

  ASIANOSAISILLE/TO WHOM IT MAY CONCERN

  Täten todistan että Polgara Welhotar on täysin haluton tekemään työtä. Tämä johtuu useammista seikoista, joista tässä osa:
  - huono, suorastaan mitätön palkka
  - ääliömäisiä työtehtäviä
  - tyhmät työkaverit
  - tyhmät pomot
  - kuivat työpaikan bileet
  - ei miehiä työpaikan bileissä
  - harvoja mukavia naisia työpaikan bileissä
  - kissa joutuu olemaan yksin päivät
  - ei kuljetusta työpaikalle

  Työ rajoittaa
  - alkoholin nauttimista
  - vapaa-aikaa
  - nukkumista
  - liikkumista
  - nettisurffaamista
  - tupakointia

  Muita ongelmia
  - Sen nyt vaan on tyhmää tehdä töitä.
  - Kirjojen lukeminen kotona on huomattavasti mukavampaa.
  - Huimausaineet ja työ eivät lainsäädännön mukaan sovi yhteen.
  - Töissä ei saa nukkua eikä kotona nukuta öisin.
  - Kela maksaa paremmin.
  - On kivempaa olla kännissä kuin selvinpäin.
  - On mukavampaa olla kotona kuin töissä.
  - Kissa tarvitsee päiväkotipaikan tai omahoitajan, jos pitää käydä töissä.

  Tämän kaiken oikeaksi todistaa.

  Polgaran Kaveri
  Työn orjat r.y.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan loistavaa! Kiitos. Pienillä muutoksilla tuosta saa jokaiseen työpaikkaan sopivan kuvailun. Ja ehkä vähän itseensäkin. :D

   Poista