torstai 15. maaliskuuta 2012

Päkki pussas pukkia

Opettajan työ on rankkaa, sillä sitä joutuu venymään monesti saman työpäivän aikana esimerkiksi lauseenjäsennyksen ja discotanssin välillä. Luojalle kiitos olen notkea, sillä sukuni geenivirheisiin lasketaan ainoastaan lyhytsormisuus ja isonenäisyys. Eikä se nenä nyt niin hirveän iso ole, pienempi kuin keskiverto pää. Sormet ja nenä eivät sitä paitsi onneksi ole olennaisimpia kehonosia tanssissa, ellei sitten aio esimerkiksi hiphopata jalat pystyyn peukalonsa ja etusormensa päälle. En ole vielä yrittänyt, mutta ei sitä tiedä, jos joku yllyttää. Oikeastaan vähän pitäisi yllättävien liikkeiden osalta nykynuorille näyttääkin mallia, sillä oppilailta on tanssikulttuuri pahasti hukassa: heidän käsityksensä discosta on se, että salia ravataan julmettua vauhtia ympäri. Ei siinä mitään, vanha keksintöhän se on, ja niin mekin aikoinamme teimme, mutta meillä oli paljon enemmän älliä päässä. Me nimittäin ymmärsimme, että osan porukasta kannattaa kiertää rinkiä vasta- ja osan myötäpäivään. Kamoon, on suhteellisen paljon helpompaa pokata joku, jos voi välillä katsoa silmiin jotain muutakin kuin toisen huppua.

Ja hidas ei ole mikään hidas, elleivät kädet ole alhaalla toisen perävarustuksen päällä. Ei ennen vanhaan sentään.

Eilen kuitenkin jammailun ja muun riehakkaan illanvieton lomassa (opettajille oli keitetty kahvit) kauhistuin suuresti ja pistin oikein kokovartalojärkyttyen, kun kuuntelin sivukielikorvalla keskustelua energiajuomista. "Anna mulle se, mä haluun mun tölkki! Mä juon nyt mun ES." Siis mitä? Teki mieli kääntyä ja kirjoittaa jälki-istunto, kasvatuskeskustelu ja ikuinen tukiopetus samantien, aiheena objektin sijamuototaivutus. Tunnilla aion nostaa tästä meteli ja soittaa patarumpu korvan juuressa niin kauan, että ymmärtävät vakavuusaste. Euroshopper on tullut ja tappanut objektin.

Minun kielikorvani ja punaviinin kirvoittama kielenkantani on onneksi vielä hyvässä kunnossa aktivisteineen ja passivisteineen. Olen osoittanut sen kuulkaa ulkomaillakin ja hämmästyttänyt suuren joukon ihmisiä. Arvovaltaisiakin olivat varmasti. Jouduin tai pääsin nimittäin, miten sen nyt ottaa, kaksi vuotta sitten Turkissa (matkustelen jatkuvasti ympäri planeettaa) tilanteeseen, jossa minut pökättiin eturiviin muiden eteen esiintymään. Kyseessä ei ollut napatanssi-ilta pakettimatkalla, luulitte kuitenkin, vaan kulttuurien kohtaaminen erään projektin tiimoilta. Ei siinä mitään, olen luontainen komeetta, mutta tehtäväkseni muodostui keksiä nopeasti jokin lause tai sanonta, joka kuulostaa omalla äidinkielellä hassulta ja joka muunkielisen on vaikea saada sanotuksi. Sadasosasekunnissa ja kauheassa paniikissa tuli mieleen vain kukkuluuruuta, mustan kissan paksuja poskia, hääyöaietta ja papupataa, kunnes välähti: Pässi pukkas pukkia ja pukki pukkas pässiä. No niin. Lue lause ensin läpi, käy rennosti selinmakuulle ja anna mennä. Viisi kertaa peräkkäin. Kuinka kävi? Osasitko lausua se?

8 kommenttia:

 1. Sinun kirjoituksiasi on mahtava lukea ja ne saavat vielä hymyilemään pitkän päivän jälkeen! Ihanaa, kun jollain on kirjoitustaito kohdallaan ja huumori paikallaan! Kiitos :) Maria

  VastaaPoista
 2. EIIII! Sen kai voisi jotenkin vielä kestää, että nykyään käytetään pipoa kesät talvet myös sisällä, myös ruokaillessa (tai no en kyllä ole ihan varma voiko), ja possessiivisuffikseille olen jo henkisesti haikeat jäähyväiseni jättänyt, mutta että taivuttamattomat objektit?!? Ei. Ei. EI!!! Tästä minä otan kierros ja vedän pultti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokaillessa pipot pois ja possessiivisuffiksit aina. On aivan hirvittävää tuskaa omistaa Minun Sonera -liittymä.

   Onneksi nyt on perjantai, joten samalla, kun vedät pultti, vedä myös _______ (täydennä tähän oma vaihtoehto).

   Poista
  2. Ei vitsit repesin tälle :DDDDD Mistä näitä juttuja tulee?!

   Poista
 3. Kyseessä oli ilmeisesti alakoululaisten illanvietto, sillä ainaksin noista sun esimerkeistä puuttui kokonaan perisuomalainen agressiivi. Mutta älä huoli, sen käyttö yleistyy vielä sunkin oppilaiden keskuudessa.

  VastaaPoista