maanantai 30. joulukuuta 2013

Sananvapaus, mikä ihana tekosyy

Huomasin tässä joulurauhan keskellä, miten yhä useampien ihmisten ja ihmismielisten mediakäytös pääsee suorastaan pöyristyttämään. Kovin kauan ei tarvitse nettikeskusteluja seurata, oli aihe mikä tahansa maksalaatikosta Mariskooleihin, kun kommentit muuttuvat ilkeiksi, vähätteleviksi, asiattomiksi, kateellisiksi, saivartelevan lapsellisiksi tai suorastaan vihamielisiksi. Kun joku iloitsee lahjaksi saamastaan lasikulhosta, on toisen pakko päästä sanomaan tärkeä mielipiteensä:

- Mariskoolit= yliarvostettua ja todella ylihinnoiteltua roskaa. Vanhanaikaisia ja oikeasti aika kökön näköisiä. Meitä suomalaisia on niin uskomattoman helppo huijata vuosikymmenestä toiseen.


- Tää taitaa taas olla näitä kehäkolmosen ulkopuolella olevia suosituimpia asioita.


- Onko rumempaa kippoa keksitykään? Siis voi ällötyksen ällötys  Menee ehkä jollan mammalla namikippona, mutta ei se kyllä sovi meidän kotiin.


Oman lapsuusajan nimettömät pilapuhelut pystyy vielä ymmärtämään, mutta ei sitä, että nykyisin aikuiset ihmiset kommentoivat uutisia, kuvia, kolumneja tai koko valtakunnan kattavia julkaisuja omilla nimillään ja kasvokuvansa kera - ikään kuin hönkivät häirikkömielessä luuriin, mutta anonyymiydellä ei olekaan niin väliä. Mikä saa esimerkiksi keski-ikäisen tai vielä vanhemman luulemaan, että on hänen tehtävänsä olla kukkulan kuningas ja arvostella jonkun toisen asioita julkisesti? Mikä saa aikuisen ajattelemaan, että juuri hänen vähättelevä tai ilkeämielinen viestinsä on oikeutettu ja paikallaan? Mistä se ylemmyydentunne kumpuaa?


Sananvapaus ei ole syy unohtaa käytöstapoja.


Suoraan sanomista ei voi kerrasta toiseen väittää rehellisyydeksi.


Otetaanpa lennosta esimerkiksemme Stockmann, iso paha susi, joka vei lapselta Hullut Päivät -ilmapallon. Kulunut juttu, tiedetään, mutta siitäkin jaksetaan edelleen jauhaa. Mitä tahansa tavaratalo tekeekin, tulee heppuja, joiden on päästävä muistuttamaan, miten Stockmann riistää. Asia on mustavalkoinen, eikä harmaan sävyjä tai selityksiä niellä.


28. marraskuuta Stockmann kirjoitti  Facebook-sivuillaan alla olevan videolinkkiin liitetyn viestin:


"Toteutimme jokaisen lapsen unelman! Annoimme viidelle lapselle kypäräkamerat ja päästimme heidät pujahtamaan yöaikaan leluosastolle valitsemaan mieluisimmat toivelahjansa. Mitkä lelut herättivät eniten ihastusta?"Ja kansa vastasi, myös näin:

- Lasten pitäisi nukkua yöaikaan.ainakin meillä nukkuu.


- Mutta ilmapallot veitte kuitenki käsistä?


- Toteutitte sellaisten lasten unelman, joiden vanhemmilla on varaa toteuttaa se.


- Miten niin toteutti JOKAISEN lapsen unelman, jos vain 5 lasta pääsi kokemaan tota?


- Henkilökunnan tuttujen lapsetko pääsivät krääsätaivaaseen... Tuskin kuitenkaan vähävaraisten perheiden jälkeläiset!


- Vanhanajan joulu jossa oli pehmeitä paketteja ja yhdessäoloa aidon kuusen ympärillä on korvattu kiinassa valmistetulla kertakäyttö romuilla ja pinnallisilla arvoilla joiden pakkotuputus aloitetaan tällaisten aitoa Joulua halveksivien tahojen toimesta!


Mites ois jos Stocka joululahjaks veis vaikka joltain ilmapallon?


- Toteutitte jokaisen lapsen unelman, josta pääsi nauttimaan 5 lasta. Entäs ne lapset, jotka ovat nyt esim. nähneet tämän videon, mutta eivät ole saaneet kokea sitä unelmaa?


Liikevaihdoltaan Stockmannin jälkeen valtakunnan toiseksi suurin tavaratalo Veljekset Keskinen julkaisi puolestaan 23. joulukuuta omilla Facebook-sivuillaan jouluisen tonttukuvan toimitusjohtaja Keskisestä ja hänen juuri kasvaneesta perheestään. Mukavien joulutoivotusten lomassa oli myös toisenlaisia viestejä:


Voi että, pussit jäi vaikka paino putoikin.


- Voi hyvänen aika. Oikea perhe ainakin kuvassa! Vesallakin sellanen lammasilme kasvoilla ihan kuin ei koskaan olisi mitään pahaa tehnyt  Nyt tarttee vain toivoa tälle "pyhälle" perheelle kaikkea hyvää!


- Voi Vesa parkaa todella luuseri. 


- Tuore äiti ei näytä kovin onnelliselta tuossa "perhe" potretissa., johtuukohan siitä vanhasta ukosta vieressä vai???


- Tässä kuvassa ei kukaan säteile,ole onnellinen, voi harmi !!! Lapsi ja äiti varmasti onnellisempia ilman suomalaista " lisämaustetta ".


- Vesa-tonttun silmä aika lurpallaan:) Vesa tonttuilee lopun ikää, ikävä kyllä.

Nukke kuvassa? Epäilyttää koko juttu ja tuosta kuvastahan ei voi sanoo mitään varmaksi..


- Ihan onnelliselta tuo pariskunta ei kyllä näytä - eipä kuulu mulle.


- Homppeli mikä mikä homppeli.Joillakin tarve tulla huomatuksi on suurempi kuin itsensä häpäisyn taju. Ja kun näin mitä ilmeisimmin yhä useammalla on, voi miettiä, onko välttämätöntä hypätä kaivoon perään.
8 kommenttia:

 1. Tästä tuli väkisinkin mieleen jonkin K-Marketin taannoin lapsille kauppareissuevääksi ilmaiseksi jakamat banaanit. Hyvä idea, minusta. Mutta kun niissä oli pilkkuja, niin eipä monelle kelvannut tämä ele.

  VastaaPoista
 2. Amen. Olen sun kanssas niiiiin samaa mieltä. Huvittavasti tällä huutelijaporukalla on taatusti painava mielipide myös (lasten) käytöstavoista ja kasvatuksesta...

  VastaaPoista
 3. Kyllä rupesi taas v*tuttaa tää ihmisten tyhmyys >.<

  VastaaPoista
 4. Minä olen miettinyt, että onko nykyaikana jotenkin hämärtynyt se, mikä on kenenkäkin "oikeus"? Tyyliin että "minulla on oikeus jakaa mielipiteeni, sillä minulla on mielipide."

  VastaaPoista
 5. Hyvin sanottu siellä eturivissä!

  Eiku. Älä mölise kun et mitään tiiä. Pitää saada sanoa kun sanan vapaus!!!1 Ihme ku et Ruotsiksi kirjoittanut. Köyhiltä eläkeläisiltä viiään sähkötki jouluksi ja toiset vaan kirjoittaa kalliilla tietokoneella tämmöstä roskaa ja tuhlaa sähköä. Ei ennen ollut tämmöstä, kekkonen olisi pistänyt asiat kuntoon. Keskinenkin hankkii vaan lapsia eikä laita rahaa lastensairaalalle, kukaan ei aattele sitä!!

  Niin että pus vaan ;)

  VastaaPoista
 6. Totta joka sana!!!

  No kylla minustakin mariskoolit ovat rumia, mutta jos joku olisi iloinen sellaisen saatuaan, pitaisin molyt mahassa ja antaisin hanen iloita ihan rauhassa.

  VastaaPoista
 7. Minulla on monta Mariskoolia, (toisinaan vaiettu) mielipide joka asiasta, ja Vesa Keskinen oli mielestäni hottis joskus tsiljoona vuotta sitten.

  Hyvää uutta vuotta Ässä! T. Waimoihminen maalta

  VastaaPoista
 8. Olen niin samaa mieltä kanssasi. Itelläni on nykyään kauheita ristiriitoja kun tekee mieli lukea edelleen keskustelupalstoja ahkerasti, mutta lukemisen myötä haluisi yleensä osallistua keskusteluun tai ottaa itekin esille uusia aiheita. TUntuu vaan että yhä useammin jo mitään itse kirjoittaa, saa niskaansa vain haukkuja, pahaa mieltä, pilkkaa, ivaa... ja silti en opi vaan menen lukemaankin niitä.
  Joskus +5v sitten keskustelupalstoilla oli vielä hyvä henki, jos oltiin eri mieltä jostain niin se ilmastiin muttei näkyny ihan samanlaista nälvintää. Nyt jokatoinen viesti ellei useampi on mmaustettu mahdollisimman paljolla piilotetula tai näkyvällä irvailulla ja halveksunnalla - oli kyse mistä asiasta tahansa.
  Kurjaa.

  VastaaPoista