lauantai 28. huhtikuuta 2012

Painukaa v*ttuun siitä!


Vapun tienoo on yläkoulussa mukavan reipasta aikaa ja piristysruiske arkeen, sillä normaalisti siellä on jotenkin tosi vetämätön tunnelma. Nuoriso valuu, ja opettajat huokailevat kilpaa tuuletuslaitteiden huminan kanssa. On niin hiljaista, että saattaa vahingossa nukahtaa ja saa haukut kuolaamisesta opettajanpöydälle. Joskus käy myös niin, että joku kurja koputtaa oveen ja koko luokka säikähtää rauhan rikkovaa ääntä niin pahasti, että koko lopputunti menee pieleen.

Onneksi saimme edes vähän vipinää aikaan, kun koulussamme pidettiin vappunaamiaiset. Minä ajattelin eläytyä nuorison rooliin, mikä oli tietenkin aivan kauhean helppoa sen vuoksi, että olen itsekin nuori ja aika kova kiroilemaan ja koulu on aivan saatanan perseestä. Ei sitä kestä kuin juomalla ES:ää seitsemän litraa päivässä ja karkaamalla välillä nurkan taakse tupakille. Myös pari näyttävää rinkiä skootterilla rauhoittaa kummasti.

Teinien ilmeet olivat näkemisen arvoiset, kun laahustin perjantaiaamuna tunnille tennareissa, collegehaalarissa ja huppu päässä. Reppua vedin perässäni maata pitkin. Kun pääsin luokkaan, nostin jalat pöydälle, röyhtäisin ja sanoin, ettei voisi vähempää kiinnostaa tulla tänne joka aamu ja että ei ole kirjoja ja eksyin v*ttu sumussa. Kesti hetken, ennen kuin oppilaat uskalsivat nauraa, sillä oli selvää, että ope oli tullut hulluksi. (Normaalisti en ole.) Ilmoitin, että minua ei siis todellakaan huvita mikään äidinkieli ja että haluan katsella YouTubea. Niin teimme. Pistin ensin soimaan kappaleen Pissikset ja aloin lakata kynsiäni mustaksi.

Päivän kohokohta oli ehdottomasti se, kun minulla oli välituntivalvontavuoro ja kehotin käytävällä edessäni parveilevia oppilaita painumaan v*ttuun. Tai se, kun näytin keittäjälle keskisormea ja kysyin, mitä paskaa tänään on tarjolla. Tiedustelin myös kirkonmieheksi pukeutuneelta matikanopettajalta, mikä homopappi hän muka on, ja kun rehtori kehotti meitä lähtemään tunnille, käskin häntä menemään keskenään. Kun ei huvita, niin ei huvita, pitäisi se nyt vähemmästäkin tajuta. Erottakoon vaikka määräajaksi tai kokonaan, ihan kuulkaa sama.

Oppilaiden reaktiot vaihtelivat päivän aikana tyrmistyksestä ja epäuskosta hysteeriseen tirskuntaan, mutta mielenkiintoisinta oli huomata, miten säikähtäneitä he olivat opettajan kiroillessa. Fysiikanopettajamme, joka oli pukeutunut hiphoppariksi, käyttäytyi vähintään yhtä rumasti kuin minä ja oli huomannut saman. Se ei tietenkään estänyt meitä yhtään. Voi olla, että jopa hieman villiinnyimme.

Tällaisia vappuja lisää. Olipa meillä v*tun hauska päivä!
35 kommenttia:

 1. Hoh, kylla nykyajan nuorilla kelpaa kun on tuommoista kaikkea kivaa. Ei meilla Pohitullin ylaasteella olisi tullut kuuloonkaan.

  VastaaPoista
 2. Niin kyllä minäkin olisin käynyt koulussa vähintään joka päivä jos olisi ollut tuollaisia opettajia ,joista ei tiedä mitä niiden pollassa liikkuu vai liikkuuko mitään. Taas keskenäni naureskelin ääneen.

  VastaaPoista
 3. :DD Voin melkein kuvitella teinien ilmeet, mut vaan melkein.

  VastaaPoista
 4. Miten piristävää vastavuoroisuutta. Teinien äitinä olen toiminut joskus aivan samoin asettumalla heidän rooliinsa ja ensi ällistyksestä toivuttaan mamma on hetken ollut aika cool tapaus, eikä se nolo tyyppi.

  Hauskaa vappua :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos viesteistänne, Marianne, Anon, Martsu ja PHH! Oli yllättävän vaikea olla teini ja vetää vähän överiksikin, vaikka etukäteen kuvittelin sen olevan tosi helppoa. Välillä oli pakko myös olla ihan oikea ope, joten roolien vaihtaminen oli kieltämättä vähän sekopäistä.

  No, traumoja meille tulee kaikille vaikka mistä. Olkoon tämä yksi siellä joukossa niin minulla kuin oppilaillakin. :D

  VastaaPoista
 6. Toivon todella, että oppilaat ymmärsivät roolisi esikuvan! ;)

  VastaaPoista
 7. Vau! Hulvatonta. :D *Ulvoo täällä näppiksen alla*
  Merja

  VastaaPoista
 8. :D Löysin tänne kaverin facebook-linkin kautta, ja oon nyt hihitellyt tälle ja noille muillekin jutuille tämän vapaa päivän. Vielä on lukemista onneksi jäljellä - kiitos siitä! Huikeaa juttua!

  VastaaPoista
 9. Taidan olla vähän nipo, mutta mikä tuossa oli hauskaa?

  Lapseni on ns. taviskoulussa yläasteella ja opettajat käyttäytyvät siellä noin joka päivä. Kun ei huvita opettaa kun teitä ei huvita oppia, joten ei sitten tehdä mitään.

  Ei ihme, että oppilaat eivät arvosta opettajiaan yhtään, kun edes opettajat eivät arvosta itseään. Edes leikisti.

  VastaaPoista
 10. Hulvattoman hauska idea :D Facebookin kautta minäkin tänne päädyin, taitaa moni muukin tykätä.

  VastaaPoista
 11. On mahtanut olla oppilaille järkytys - kiroileva, veltto opettaja. Kyllä esimerkki on mainio opettaja, toivottavasti toimii myös käänteisesti :)

  VastaaPoista
 12. Ihanaa! Kunnon näpäytys vaan niille kakaroille, jotka ovat vuoden ajan lukeneet läksynsä, osanneet tunnilla ja saaneet hikarin maineen. Hyvä, että opekin näyttää niille, että opiskelu on perseestä ja läksyjen osaaminen niin paska homma kuin olla voi.

  Kun olisit vielä vetänyt siltä luokan kiusatulta ja hiljaiselta housut alas, olisit varmasti saanut osaksesi ihailua. Tai ymmärtänyt kutsua niitä kahta edes joskus viittaavaa saatanan äpäröiksi. Olisivat vihdoinkin tajunneet, mistä kana pissii.

  VastaaPoista
 13. Sana on vapaa. Voin nyt kuitenkin tässä rauhoitella, että työkseen yläkouluikäisiä opettavien sosiaalinen silmä on melko hyvin harjaantunut ja että blogia pitempään seuranneet tuntevat myös hyvin näiden tekstien liioittelutyylin.

  Olen varma, ettei kukaan ole saanut perjantaina traumoja tai tullut nolatuksi. Ihan rauhassa nyt vaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oops, luin kommenttini ja sehän kuulostaa tosi pahalta :) En todellakaan tarkoittanut sitä niin, vaan mielestäni ideasi oli mainio. Mutta tietysti järkytys - on aika hurja nähdä jonkun tekevän jotain mitä itse touhuaa. Kuten, että uhmaikäisen lapsen äiti heittäytyy kaupan lattialle tenavan viereen ja alkaa parkua ja potkia.

   Ja ihan oikeasti toivon, että ne pahimmat rääväsuut saisivat impulssin ja idean, että hei! toltako se kuulostaa ja eipä ole kovin fiksua.

   Joten kommenttini jätin hyvässä mielessä, en Sinua arvostellen tai moittien.

   Peace!

   Poista
  2. Ei mitään hätää. Kyllä tuossa oli muutama muu, jolla oli johtopäätös aika pitkälle viety ja hivenen yliampuvaksi mitoitettu. Lisäksi eräällä nettisivustolla ruodittiin asiaa niin, ettei tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa. Päätin nauraa, sillä osa ei tiennyt kyllä yhtään, mistä puhuu.

   Poista
  3. Tahdon vielä lisätä, että me opettajat tosiaan lähtökohtaisesti olemme sitä mieltä, että läksyjen osaaminen on perseestä ja että halveksimme tunnollisia, asiansa hoitavia oppilaita. Tahdomme myös ehdottomasti vetää heiltä housut alas ja nolata ne äpärät julkisesti. Juuri siitähän tässä oli kyse: heille tämä oli viesti.

   Voi elämän kevät.

   Poista
 14. Sä oot Ässä paras! :)

  VastaaPoista
 15. Juuri näin! Ihan mielettömän hauska teksti, tämä olisi sopinut toteutettavaksi myös siellä, missä minä päiväni vietän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä vain toteuttamaan. Ei se aina naamiaispäivää tarvitse. :)

   Poista
 16. Vastaukset
  1. Niin minustakin. Meillä kaikilla oli tosi hauskaa. Oppilaillakin, ajatella.

   Poista
 17. "Ei ihme, että oppilaat eivät arvosta opettajiaan yhtään, kun edes opettajat eivät arvosta itseään. Edes leikisti."

  Et vain ymmärrä, miten nuorten kanssa tulee toimia. Lyön vetoa vaikka kumpaisestakin pottuvarpaastani, että arvostus nousi vähintään pari pykälää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon täällä kaverin kaverin vinkkaamana ja pakko sanoo teille aikuiset (?), että ihme nipotusta joillakin. Just tollaset opettajat on arvostettuja, kun ne uskaltaa tehdä jotain muutakin kuin vain kuivana opettaa. Ei me nyt niin tyhmiä olla että menetettäis arvostus tai jotain muuta kummallista.

   Miten tyhminä te meitä oikein pidätte? Kyllä me osataan nauraa, kun siihen on aihetta.

   Tsemppiä Ässä-ope! Sulla on hyvä meininki.

   T. 9-luokkalainen Etelä-Suomesta

   Poista
  2. Kiitos tästä koululaisen näkökulmasta. Tsemppiä itsellesi kevään ja oppivelvollisuuden loppurutistukseen!

   Poista
 18. Ässä<3 Sä oot koulun viilein pissis1!!!11!!

  VastaaPoista
 19. Hitto mitä nipoja eksynyt tänne (ja muuallekin nettiin tästä aiheesta)! Sisäänluvun harjoittelua tarvitaan selkestäi, vai ettekö tienneet että vappuna on tapana järjestää naamiaisbileitä (kyllä, koulussakin :)), joissa pukeudutaan johonkin ja __eläydytään__ siihen rooliin.

  "Onneksi saimme edes vähän vipinää aikaan, kun koulussamme pidettiin vappunaamiaiset. Minä ajattelin eläytyä nuorison rooliin, mikä oli tietenkin aivan kauhean helppoa sen vuoksi, että olen itsekin nuori ja aika kova kiroilemaan ja koulu on aivan saatanan perseestä."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi, Agenttti. :) Ja juu, ei. Koulussa ei saa olla hauska, ei saa esittää mitään, ei saa herätellä ketään - siinä on oikeaa opettajuutta, jota nuoriso arvostaa. Sillä keinolla oppi menee perille.

   Yhden päivän rooliin eläytyminenhän tarkoittaa sitä, että myöskään muulloin ei opiskella, kiroillaan vaan päivät pitkät ja koulukiusataan.

   Voiko enempää metsään mennä?

   Poista
 20. Oi, ihana Ässä! Meillä oli myös pohdinnassa työtovereiden kesken, että pukeudutaan vappuna oppilaiksi, eli vedettäis just tolleen överiksi, jotta teinit ehkä huomaisivat, kuinka typeriä osaavat toisinaan olla. Idea kuitenkin jäi toteuttamatta :( Ehkä ensi vuonna. Sen sijaan muutamalla opella oli päällää opiskeluaikaiset haalarinsa. Sekin herätti oppilaissa hilpeyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkaa nyt kuitenkin varovaisia, ettette aiheuta pahennusta.

   Poista
 21. Eksyin tänne ihan sattumalta, ja oon lukenut nyt muutamia kirjoituksia. Pakko sanoa että sut olis mahtava saada opettajaksi. Miksei mun yläasteaikanani ollu tuollaisia tapahtumia, vuoden ns. "kohokohtakin" oli vain sukupuolenvaihdospäivä, johon harvat osallistuivat. Jos opettaja osaa olla muutakin kuin tiukkapipoinen opetussuunnitelmaa sanantarkasti noudattava nipo, ei se aiheuta meidän keskuudessamme luottamuksenlaskua tai epäkunnioitusta. On piristävää jos opettaja välillä keksii jotain uuttakin. Esimerkiksi entinen englannin sijaiseni. Jokainen tunti oli erilainen, eikä todellakaan tullut tylsää. Respektiä sulle tulevalta lukion alkajalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Anonyymi! Tuli ihan hirveän hyvä mieli viestistäsi näin kesälomallakin. Kiitos!

   Arvaa mitä? Toivon sulle ihanaa lukioaikaa ja myötätuulta uudenlaisen opiskelun alkuun. Meidän psykologian opettajamme sanoi joskus, että opiskeluajat ovat elämän parasta aikaa: toisaalta jännittävää ja uutta, toisaalta tuttua ja turvallista - eikä vielä mielessä mitään todellista toimeentulosta/lapsista huolehtimista. Näin jälkeenpäin ajateltuna se taisi olla juuri noin, vaikka silloin tietenkin odotti oman ja itsenäisen elämän alkamista. Tsemppiä sinulle oman polun löytämisessä!

   Poista
 22. Perästä lisää: Just ne opettajat aikanaan oli ihan parhaita, jotka räväytti jotain epäopettajamaista.

  Ruotsin opettaja kommentoi yhdelle luokkakaverille (iltalukiossa siis...) kun kirjat oli kotona ja läksyt tekemättä "no siellä kotonahan kirjoilla hyvä olla ja sieltä se ylioppilaslakkikin sitten haetaan". Ei unohtunut tyypiltä toista kertaa.

  Ja sama opettaja sanoi toiselle sankarille, jota "ei vittu nyt huvita", kiltisti hymyillen "no ei vittu minuakaan huvita teitä opettaa, mutku saan tästä palkkaa niin pakko on".

  Se on nykyään sen koulun rehtori. ;)

  Rakkain terveisin
  k

  VastaaPoista