torstai 20. syyskuuta 2012

Päättele keskenäsi!

Tuhattaituri 2 a, Otava.

Kovasti olen fiksuuttani kehuskellut ja häntääni nostellut, mutta tänään jäin perkele melkein toiseksi alakoulun tokaluokan matikankirjalle. Ei paljon naurattanut. En ole kuitenkaan luovuttajasorttia, joten nöyryyttävien yritysten ja erehdysten jälkeen pistin leuhkasti kädessä pitämäni kuulakärkikynän syrjemmälle ja poimin omasta penaalistani lyijytäytekynän. Ja kumin, ihan varmuuden vuoksi vain, jos menisi vaikka jokin numero vähän vinoon. Vihkon virkaa kelpasi toimittamaan lehtikorista löytynyt mainoskirjekuori.

Niin siinä kävi, että tarvitsin tokaluokan laskun selvittämiseen laajan matematiikan ja yhtälöparin. Siinä vaiheessa, kun aloin kirjoittaa x- ja y-litaniaa paperille, lapsi häipyi.

Tämän kaiken ponnistelun jälkeen minulle on aivan turha tulla sanomaan, että miinuslaskullakin olisi selvitty. Eikä olisi. Sitä paitsi yhtälöpari on todellakin paljon paremman kuuloinen kuin vähennyslasku.
34 kommenttia:

 1. Täytyy myöntää, että lukion pitkä matematiikka on jättänyt niin syvät muistijäljet aivoihin, että aloin minäkin jo harkita muuttujien käyttöä. Onneksi kuitenkin luin vihjeen miinuslaskusta ja sain ahaa-elämyksen. Ovatpa ne lapset fiksuja jo tuon ikäisinä... ü

  VastaaPoista
 2. Herranjestas mikä järkytys oli, kun viis sekuntii kuvaa ihmetellessä aloin jo miettimään äxää, yytä ja zetaa ja niitte perään yhtälöryhmiä. Selkeesti istunut liian pitkään lukiossa (huom toinen vuosi vasta alkoi).

  Sitten päätin siirtyy johonki lapsimaisempaan ja raa'asti aloin arvailee numeroita ja nopeastihan ne siitä ratkesivat.

  Sitten luinkin vähennyslaskusta, mutta en tajunnut! Julkaisunappulaa melkein jo painoin huutaakseni apua, mutta sitten vihdoinkin pitkän pähkäilyn jälkeen asia ratkesi!

  Pitääkö tässä alkaa miettimään lukion matematiikan järkevyyttä, terveen järjenki saastuttaa!

  VastaaPoista
 3. Tuijotin tätä tänään kauppakorkeakoulun luennolla tyhjin mielin ainakin kymmenen minuuttia ja tunsin itseni TODELLA TYHMÄKSI.

  Nyt, 4 tuntia myöhemmin, keksin ratkaisun. En vieläkään tunne itseäni kovin viisaaksi...

  VastaaPoista
 4. Elisa, Anon, Escapistier ja SC: Olimmeko me aikoinamme jotenkin huomattavan paljon tyhmempiä, kun ei meille todellakaan aivan noin vaikeita päättelytehtäviä kirjaan painettu. Ekalla harjoittelimme numeroa kolme piirtelemällä kalansuomuja ja ykkönen oli taivaasta tippuvaa vesisadetta. Että siltä pohjalta.

  Mua huvittaa ja kauhistuttaa tämä varmasti vielä pitkään...

  VastaaPoista
 5. Nää on ihan kamalia! Muistaakseni aivan samaista tehtävää viime vuonna melkein itkien (siis minä, ei lapsi) yritin ratkoa...
  Puuh..
  t.nina (lähis)

  VastaaPoista
 6. Nyt pitää moittia sua ilonpilaajaksi. Mäkin nimittäin aloin pohtimaan noita xyzwq-yhtälöitä. Olisi pitänyt muistaa viisaan matikanopen sanat ja käyttää minuutti miettimiseen ennen työhön ryhtymistä. Helppoahan noi nyt oli miinustella, mutta jos olisin päässyt derivoimaan niin voi pojat...

  VastaaPoista
 7. Höh, kyllä sillä miinuslaskulla selviää (tai ainakin minä selvisin sillä ;) ) Varmaan siski etten juurikaan pitänyt kaikenmaailman yhtälöiden räpläämisestä ;)

  VastaaPoista
 8. Minä oletan, että ne derivoi viimeistään neljännellä luokalla. Sini, cosini ja tangetti ovat kamuja kuudenella ja äitylin lukion laajan matikan kirjat kevyttä harrastetta yläkoulun matikan kirjojen ohessa.
  Ja kyllä. Miekin lähdin ratkomaan x+x+y=23, kunnes hokasin jutun juonen tuosta miinustamisesta.
  /Pau

  VastaaPoista
 9. Hetken pähkäilin, kun miinustamalla en päässyt puusta pitkälle. RAtkaisu löytyi plussammalla... olenko poikkeava yksilö.

  VastaaPoista
 10. Phuuh, Tuhattaituri on Paha. Olen monta tuskaista tovia viettänyt ko. kirjasarjan parissa "auttaessani" perillisiäni kotitehtävissä. Aikuisen mieli vääntää aina vaikeimman kautta. Miinustamalla tuosta selviää. Keep it simple, stupid.

  VastaaPoista
 11. Ai kamala! :-o
  Onneksi ei ole jälkikasvua. Eiväthän neraukat meikäläisen opastuksella oppisi yhtään mitään. ;)

  VastaaPoista
 12. Ooh, tämäpä helpotus. Mie olen hävennyt yksin kotona illat pitkät, kun en osaa auttaa lasta matematiikassa (paitsi vääntää niitä kolmannen asteen yhtälöitä). Tämä onkin siis kirjan tekijöiden kieroutunut ja katkeroitunut salaliitto meitä vanhempia kohtaan!
  Miinus-vihje auttoi. Mutta miten ihmeessä tuollainen vihreä muistilehtiö voi olla kalliimpi kuin kovakantinen kirja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Vihreän muistilehtiön hinta oli suurimpia ongelmiani ja oletusvirheitäni. Ihan paska tehtävä.

   Poista
 13. Jotenkin nyt ymmärrän, miksi insinöörit tekevät kaiken niin kovin vaikeasti. Taidan suositella lapsilleni korkeintaan amiksen peruslinjaa, liika koulutus vaan sotkee pään.

  VastaaPoista
 14. Itsehän sovellan matemaattisiin pulmiin sellaista taktiikkaa, että kokeilen eri luvuilla kunnes osun oikeaan. Tällä mentiin lukion lyhyt matematiikka läpi ilman minkäänlaista lahjakkuutta alalle.

  Sen verran oli kinkkinen pulma, että aivot sauhuten tätä miettiessäni totesin miehelleni ryhtyväni pian derivoimaan kanaa.

  VastaaPoista
 15. "Mutta miten ihmeessä tuollainen vihreä muistilehtiö voi olla kalliimpi kuin kovakantinen kirja?"

  Tehtävässä vaaditaan näköjään myös avaraa ajattelua, vihreä muistilehtiö on varmaan joku design-juttu, siksi se on kalliimpi :D

  VastaaPoista
 16. Musta ne xyz-yhtälöt oli hauskoja. Täytyy tunnustaa, että sitä kautta olisin tämän saanut nopeammin ratkaistua kuin tuolla vähennyslaskulla. Pitkän matikan logiikka on näköjään iskostettu lujasti päähän.

  VastaaPoista
 17. Mä otin kopion tuosta tehtävästä (tekijänoikeuksista ei tietoakaan...) ja laitoin täällä töissä muutamille työkavereille pöydälle pähkinän purtavaksi. Ei nyt ihan verta, hikeä ja kyyneleitä (tai ehkä ihan muutaman tirauttivat), mutta ei ihan heittämälläkään suoriutuneet. Meidän lapsista kasvatetaan neroja! Kamala, kamala, kamala tehtävä 8-vuotiaille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerroin tänään matikanopelle, että piti oikein keskittyä ratkaisemaan tokaluokan laskutehtävää ja että päädyin käyttämään yhtälöparia. Hän sanoi, että on kauhulla katsonut vähän isompien kirjoja (kuitenkin siis alakoulun puolella), sillä ajattelutehtävät ovat välillä aivan mahdottoman vaikeita.

   Kuka tekee alakouluikäisten kirjat? Jokin lisensiaattiryhmä?

   Poista
  2. Siellä ne kihertävät keskenään pyöreän pöydän ympärillä miettien, ettei varmaan kaikki Ville-Petterit näitä osaakaan ratkoa. No ei niin!

   Poista
 18. Kauhea tehtävä, pitkän matikan logiikalla minäkin aloin laskea sitä yhtälöllä. Kyllähän siinä hetki meni, enkä kyllä heti ymmärtänyt miten miinustamalla, plussaamalla tai millään muulla yhtälöä yksinkertaisemmalla tuon voi muka laskea. Matikan kirjojen tekijät ovat selkeasti barbaarisia sadisteja.

  Ps. minulla on sinulle tunnustus blogissani: lifeunderthesurface.blogspot.com :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta yllätyksestä, Laura! :) Tuli hyvä mieli.

   Poista
 19. voitko vaihtaa niin että sivulla näkyy enempi kuin yksi teksti?

  VastaaPoista
 20. Keep it simple! Suuri totuus :)
  Jos nyt lähetään liikkeelle siitä että kuvassa on kaks sinistä ja punanen hintaan 23€ ja pelkästään yks sininen ja punanen hintaan 16€, saadaan sille toiselle siniselle hintaa 7€... kyllä tokaluokkalainenkin tuon ymmärtää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No noin minäkin sen laskin.... ensin 23 vähennetään se missä on kaksi kirjaa..ja siitä sitten ratkaisu... mutta jos mietin, että toisella luokalla opetetaan tuollaista, niin kyllä moni isi ja äiti repii pelihousut kun näitä mietii...

   Poista
 21. Tutkailin tätä aikani, eikä tohtoritutkinto auttanut... Sitten näytin kolmosluokkalaiselleni. Hän hahmotti tehtävän välittömästi, ilman mitään ponnisteluita tai ajankäyttöä. Kyllä pojasta polvi jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas ärsyttävän etevä kolmasluokkalainen. :D

   Poista
 22. Matemaatikko täällä terve! Tuon välillä lasteni Tuhattaituri-tehtäviä töihin ratkaistavaksi. Jos yhtään lohduttaa, niin viime vuonna pähkäilimme kahden maisterin ja yhden lisensiaatin (kaikki matemaatikkoja) voimin erästä ekaluokan tehtävää eikä meinannut ymmärrys riittää. Ehkä olemme lukeneet liikaa matematiikkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin lohduttaa... Pitäydytään siinä teoriassa, että olemme vain niin ylioppineita!

   Poista
 23. Vastoin kaikkia odotuksia keksin ratkaisun heti. Kirjoitin pitkän matematiikan, mutta sain siitä hylsyn.

  VastaaPoista
 24. Perästä tullaan, lyhyellä matikalla (ällän kirjoitin, mutta kokeesta kotiin tullessa oli 40 astetta kuumetta, eli syy selvä). Aloin toki heti lätkiä kirjaimia paperille, kunnes huomasin miinusvinkin.

  Insinöörimieheni yritti neuvoa loogisesti, vaikka olin homman jo ratkaissut. Meinasi tulla ihan suhdekriisi, prkl! Matikka on paholaisen keksimä homma. Aivan selvästi.

  Rakkain terveisin
  k

  VastaaPoista