keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Uskonnonopettaja katolla

Eräs opettaja kertoi kerran järkyttävästä tapahtumasta, jota on kyllä vaikea uskoa. Hänen oppilaansa oli kuulemma tullut yllättäen ja täysin oma-aloitteisesti pyytämään huonoa käytöstään anteeksi! Ei ihme, että opettajalla oli lyönyt hetken tyhjää ja että hänen leukansa oli loksahtanut hämmästyksestä lattialistaan asti auki. Ehkä opettaja valehteli, en tiedä. Ei kukaan teini tule pyytämään anteeksi, ellei häntä ole siihen pakotettu tai hän ei ole tullut uskoon. Kuten huonolla tuurilla, myös onnella on joskus taipumus kasaantua: siivooja oli kaiken lisäksi tullut juuri luokkaan pyyhkimään pölyjä, joten hän veteli siinä lattialistoja putsatessaan samalla puhtaaksi myös lehtorin suun. Harvassa koulussa on kyllä noin hyvä palvelu. Tuollaisen hetken jälkeen kaikilla oli varmasti hyvä mieli ja onni sydämessä - ainakin siihen asti, kun salaa kuvattu videomateriaali löytyy oppilaan lataamana YouTubesta.

Koulussa tapahtuu joka päivä monta odottamatonta asiaa. On pilluvihkoa opettajalle näytettäväksi, on reipashenkistä polkupyöräilyä sisäkäytävillä tai lentopalloverkon virittelyä kolmen oven väliin. Onpa sattunut niinkin, että kokonainen luokka on karannut kesken koulupäivän äitiyslomalle jääneen opettajan vauvaa katsomaan, mikä nyt oli ainoastaan söpöä kaikkien paitsi sen opettajan mielestä, joka oli valmistellut tunnille sanakokeet. Mitäs nipotti, siitäs sai. Välillä jotkut ajavat koulun pihassa mopolla ympyrää - ilman kypärää ja kolme kyydissä - ja jättävät vessan lavuaariin haisevia yllätyksiä.

Näin ei siis tietenkään meidän koulussamme, mutta muualla. Olen kuullut huhuja. Olisi ikävää työskennellä sellaisessa koulussa, vaikka toisaalta se voittaisi kyllä helposti tylsän Excelin ja toimisto-olosuhteet.

Muutaman koulupäivän kuluttua on vappu, jonka tienoille voisi kehitellä jonkin sopivan hulluttelupäivän. Entäs, jos roolit käännettäisiinkin ympäri ja opettajat alkaisivat revitellä villeinä? Voisimme ihan hyvin vaikka kuvata oppilaita rynkyttämässä ulko-ovia ja hyppimässä toistensa päälle, tai mikä parempaa, potkisimme ovia itse ja huutelisimme homovittua käytävillä samalla, kun tunkisimme tulitikkuja biologian luokan lukkopesään ja nylkyttäisimme kollegoita seinää vasten. Voin helposti kuvitella esimerkiksi miesopettajistomme matkimaan käytäville tällaista himokkaan leikkimielistä teinitoimintaa. Olisi myös kovin hauskaa nähdä oppilaiden ilmeet, kun vaikkapa uskonnonopettaja joisi kolmetoista litraa energiajuomaa, esittäisi välitunnilla parkouria ponnistellen voltteja pitkin tiiliseiniä ja hyppäisi sitten katolle näyttämään oppilaille mielenosoituksellisesti keskisormea. Koulupäivän päätteeksi hän ajaisi luonnollisesti renkaat vinkuen skootterilla ABC:lle ja herättäisi mahdollisimman paljon yleistä pahennusta.

Minun on pakko päästä ensi vuoden juhlatiimiin jakamaan koulun yhteisten tapahtumien kehittämisideoita. Kyllä näin on.

Ajatelkaa nyt, miten kiva jatkumo hauskasta vapputapahtumasta saadaan koulun viimeisen viikolle, jolloin on tyypillisesti vähän vapaampaa ohjelmaa. Hommataan koululle vaikka sumopuvut ja otetaan kunnon matsit. Opettaja saa valita rasittavimman oppilaansa ja pistää sitten hänen kanssaan rehellisesti painiksi. Se puhdistaisi varmasti ilmaa ja olisi kaiken lisäksi urheilua, joka on aina hyvästä ihmiselle. Toinen loistava idea olisi pystyttää keskelle koulun pihaa tikkataulu, johon voisi välituntivalvontansa aikana kiinnittää valitsemansa oppilaan kasvokuvan - ja ei kun heittelemään! Astetta vaikuttavamman näytöksestä saa, kun vaihdetaan tilalle jousipyssy. Kuulostaa varmasti aika radikaalilta, mutta pitääkö toukokuu muka aina päättää konservatiivisesti vanhaan ja hyväksi havaittuun pesäpallon pelaamiseen, kysyn vaan. Boooriiing!

Tasapuolisuuden nimissä myös oppilaille tulee antaa mahdollisuus purkaa patoumiaan, sillä opettajat ovat jalomielisiä, pitkäpinnaisia ja anteeksi antavia. Ihan hyvin esimerkiksi peruskoulunsa päättävät voisivat ajaa traktorilla seinään ja aiheuttaa sellaista ihan pientä vahinkoa, joka vaatisi pientä remonttia ja viivästyttäisi koulun alkamista elokuussa muutamalla viikolla. Toisaalta en usko, että kukaan haluaisi niin tehdä. Koulussa on sen verran kivaa.

4 kommenttia:

 1. Ihania ideoita! Toivon, että pääset juhlatoimikuntaan mukaan.
  Erityisesti pidin tuosta roolien kääntämisestä. Voisiko silloin nähdä sen ihmeen, että teinixi ei huutele homovittusaatanaa vaan on aidosti hetken hiljaa ja hämmentynyt? Tai voisiko jopa tapahtua sellainen ihme, että teninixit ymmärtäisivät oman typeryytensä käyttäytyessään kuin mölyapinalauma? Se kai olisi liikaa toivottu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon, että jos väläytän ideoita opekokouksessa syksyllä, niin juhlatiimiin on heti hirveä tunku. Voisi ottaa pari aktiivinuortakin kertomaan teinien viimeisimmät kujeet, että ollaan varmasti ajantasalla.

   Poista
 2. Siis meitsihän pukeutuu huomisissa koulun vappunaamiaisissa teiniksi! Vaihdan tiukan nutturan ja pronssiset Kalevala-korut OnePieceen ja tennareihin. Olen kyllä niin nero.

  VastaaPoista
 3. Mä oon niin kade teille opettajille ku te saatte vappuna pukeutua. Mun kuopus jälleen kerran kysyi et "äiti mikä sä oot tänään?" kun maalasin sille vampyyrihampaita. Olis niin siistii olla joku muu ku psykologi, vähän irrotella. Mä voisin olla vaikka lääkäri vaihteeks. Tai pupukin olis kiva, kun nyökkäilee niin niin korvat heiluis sillee kivasti.

  VastaaPoista