tiistai 21. toukokuuta 2013

Poliisihallituksen ratsiassa

Koin tänään jännityksen hetkiä. Ehkä vähän kauhunkin, sillä kyllä sitä voi kuulkaa puskarikollinen jäädä kiinni milloin tahansa. Poliisi voi tulla esimerkiksi vastaan juuri, kun puhuu autoillessa kännykkään tai ajaa viritetyllä mopolla opettajainhuoneen parkkipaikalle. Poliisi voi tulla, kun heittää ruskeaksi kuolleen etupihan kuusen kaupungin puolelle piiloon. Voi se myös kytätä tutkan kanssa Lapin perukoilla, kun sadan kilometrin suoralla päästelee tilanteeseen ja olosuhteisiin nähden ihan tervettä ylinopeutta kello kahdelta yöllä ja kun edellinen vastaan tullut ohitettiin tunti sitten.

On muuten kumma juttu, ettei puhelimeen saa puhua autossa ilman hands freetä, mutta vaikka hampurilaista saa syödä kaksin käsin tai sitten meikata, pestä hiukset ja laittaa permanentin.

Mutta mitä minulle oikein tapahtui? Tuleeko rivistöksi ABBA, ACDC vai yhdentekevä DAA?

Tänään postilaatikolle lenkkeiltyäni olin saada puolihalvauksen, koska
a) minulla on niin huono kunto.
b) tein sen ilman meikkejä ja ohikulkija näki minut.
c) kävin laatikolla rumassa yöpaidassa ja ohikulkija näki minut.
d) siellä oli hyvin huolestuttavalta taholta tullut kirje.

Kirje oli
a) verotoimistosta, sillä olin tilannut uuden verokortin ja laitoin veroprosenttitoivomukseksi, että mahdollisimman pieni.
b) hyväksyntä hakemaani jatko-opintoihin.
c) kutsu taidenäyttelyn avajaisiin.
d) Poliisihallitukselta.

Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että jos valitsit viimeisimpään väärän vastauksen, on sinulla luetun ymmärtämisen kanssa jonkinlaisia ongelmia. Ongelmaahan sitä nyt on toki monensorttista jokaisella ja traumojakin iso kasa, joten eipä hätää: Aikaa psykologille vaan, sillä siitä päästään, ellei ole vielä itsetunto-ongelmiakin tai äänet käskevät piiloutumaan kaappiin. Sitten tulee vähän pitempi sessio makuulaverilla.

Ehdin jo miettiä läpi kaikki viimeaikaiset syntini ja olen esimerkiksi
a) pöyräillyt 400 m päiväkotiin ilman kypärää. Useasti. Ja ilman turvavyötä.
b) syönyt salaa yhden suklaalevyn. Useasti. Ja todellakin ilman turvavyötä, sillä se alkoi kiristää.
c) punonut salajuonen opettajainhuoneen puolityhjän puukaapin varalle. Reksi ei tiedä mitään. Vielä. Tämän jälkeen kyllä, sillä joku ilmiantaa minut kuitenkin.
d) käyttänyt töissä varvassandaaleja, vaikka se ei ehkä ole kaikista korrektein valinta. Minulla oli kyllä kynsilakkaa varpaankynsissä, ja sillä saa varmasti jotain anteeksi, vaikka yhden varpaan sohaisinkin heti tuoreeltaan ovenpieleen ja siitä tuli ruma.

En keksinyt kirjettä käsissä pitäessäni, mistä olen saamassa sakot tai vankilaa, mutta se ei estänyt pelottavan tunteen hiipimistä joka puolelle kehoani, kuten esimerkiksi korvakäytäviin. Itkaisin räkäitkut ja kuvittelin itseni selliin virumaan, sillä viimeinenkin lusikka katkeaisi kuitenkin yrittäessäni raaputtaa koloa betoniseinään. Sinne kuolisin eristykseen rottien keskelle parta pitkäksi kasvaneena. Kiva.

Oli melkein pettymys, kun kirjeessä huomautettiinkin vain passini vanhenevan piakkoin ja vihjailtiin minun välttävän ruuhkat, jos toimin hyvissä ajoin ennen kesää. Vaikka onhan sekin melko kova pala, että kun menee uusimaan 10 vuoden passin, tulee kohdanneeksi sen tosiasian, että uuden kuvan henkilöllä on paljon enemmän ryppyjä ja naama on valahtanut.
5 kommenttia:

 1. Minäkin sain samanlaisen kauhua herättäneen kirjeen. Heti kun olin vajaata viikkoa aikaisemmin käynyt jättämässä uuden passin hakemuksen. Itsepä karhuni herättelin. Ei jää poliisilta mitään huomaamatta.

  VastaaPoista
 2. Kävin tänään hakemassa uuden passini polliisi laitokselta maakunnan keskustaajamasta johon jätin jonkun aikaa sitten siitä hakemuksen.
  Passi sai/saa kovasti kyytiä ilman minuakin. Se lähetettiin ensin tänne syrjäkylän palvelukeskukseen joka toimii Kelan, poliisin ja veroviraston toimistona jos sattuu olemaan auki. Sain passista kopion Venäjän viisumia varten noin pari viikkoa sitten. Jätin vielä uuden passin ko toimistoon kun entinen oli vielä voimassa kuun loppuun saakka ja siinä oli voimassa oleva viisumi.
  Läksimpä sitten hakemaan männä viikolla passia palvelukeskuksesta ja mitä v-ttua ovella oli lappu
  " Toimisto on seuraavan kerran auki ... ja asiointiin pitää olla sovittu aika"
  No niin passi on nyt matkalla matkatoimistoon, josta se menee
  konsulaattiin sitten takaisin matkatoimistoon ja ehkä lopuksi tänne syrjäkylän R-kioskille, josta käynen sen hakemassa jos ikinä perille saapuu.
  Nimierkillä Ei kuntaliitoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole todellista. Etenkään se, että koko show päättyy aikanaan R-kioskin tiskille... Melkein jo jopa naurattaa, vakava asia.

   Poista
 3. Luetun ymmärtämisen kanssa on todellisia ongelmia, sillä jäin hihittelemään mielikuvaa ratin takana hiusten pesemisestä.. :D Hilpeää loppuviikkoa! :)

  VastaaPoista