perjantai 3. toukokuuta 2013

Nevahööd on out

Ystävänituttavaniratiritiralla mietti taannoin närkästyneenä, miksi ihmeessä uutisten jälkeen tulee erikseen urheilu-uutislähetys. Kuinka se, että joku rämpii suolla ja etsii punavalkoista merkkiä tai kiertää autolla kilparataa ja saa siitä - perhana - naisia ja miljoonia, on niin tärkeää, että se on uutinen? Miksi rinkiä ympäri juokseminen on uutinen? Tai se, että erotellaan tärkeänä, miten joku kirmaa nimenomaan 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m (logiikka katkeaa) ja kaikista hulluin 42 km 195 m. Kamoon. Auto keksittiin jo monta muutama sata vuotta sitten, ja se oli uutinen.

Eipä kuitenkaan ylitä kirjanpitäjän perjantai uutiskynnystä, vaikka olisi elämänsä kirjaa pitänyt ja siinä lajissa epäilemättä monta kertaa tuskanhikeä vuodattanut ja kredittiäänkin kironnut.

Tosi-tv-ohjelmien myötä kaikenlaisia ammatteja arvostetaan, tai ainakin niiden saloja esitellään meille enemmän kuin ennen. Oma ohjelmansa on koirankarvantrimmaajilla, kokeilla, matkaoppailla, remontoijilla, huutokaupanpitäjillä, kiinteistönvälittäjillä, tatuoijilla, sinkkulaivaristeilijöillä ja maajusseilla. Suurimman siivun markkinoista kattaa kuitenkin julkkisten ja erityisesti wanna-be-julkkisten kirjo, joilla ei ole mitään tekemistä minkään ammatin kanssa - paitsi ehkä hyvässä lykyssä chat-juontajan hommien ja välillisesti lehdistön. Kun tietää, miten muutamasta Bacardi Breezeristä tulee "viidakossa" känniin ja syö välillä superjännässä päiväkisassa pakillisen matoja, niin jo on ura  kiitonousussa. Kukapa haluaisi olla nevahööd?

Missä vaiheessa tämä meni tällaiseksi? Ottaisin mielelläni takaisin c-kasetit, Pienen talon preerialla ja Ritari Ässän, joka tosin on melkein sukulaiseni ja menee nyt ihan mainostamiseksi koko touhu.

Meille taviksillekin on toki annettu mahdollisuus. Tosi-tv-ohjelmissa pääsevät nimittäin ihan ilmaiseksi pätemään myös pikkupullukat rakkaineen, kotikokit, visailijat, poliisit, bilehileet, metsurit, rekkakuskit jäällä, autontuunaajat, nuotilleen ja vähän sen vierestä laulajat, talentit, mallikokelaat, peppua pieneksi tanssivat, selviytyjät, Tuurin shoppailijat, morsiamet, sulhaset ja kaupan päälle koko suku. Ollaan iholla, BB-talossa, autiolla saarella ja esiintymislavalla, mennään kuolemaan, naimisiin ja minne vaan. Tv:stä tuttuja naapureita on pian enemmän kuin lähikaupan karkkihyllyllä TV Mix The Voice of Finland Special Edition -pusseja.

Fort Boyard (suom. Linnake) näkyi ranskalaisversiona taivaskanavilta jo yli 20 vuotta sitten. Nyt sinne on pahimpien ruuhkien jälkeen ja ehkä kaikista viimeisimpänä päässyt myös valikoima suomalaisia radiotoimittajia ja Hunkseja, jotka hekin ovat edustaneet itseään jo useammassa laatushow'ssa. Yksi heistä hyppää pian uudessa ohjelmassa uimahyppyjä voltilla kerien ja ottaa mainosten mukaan kisaa ex-vaimoaan vastaan. Kyllä, juuri sen, jonka kanssa hänellä oli pari vuotta takaperin ihan oma ohjelmansa - tai itse asiassa parikin.

Nevahööd on ehkä out, mutta minusta tulee silti mieluummin vaikka kotipullukka.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti