keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Valoa kansalle

Asun Mettäperällä, jossa banjo soi ja lännenmiehet ratsastavat. (Kaksi viimeksi mainittua lausetta ovat suoria kopioita erään oppilaan pienestä kirjoitustehtävästä joidenkin vuosien takaa, joten kunnia ja kymppi äidinkielestä hänelle. Hyvä on ollut myös hänen äidinkielenopettajansa, primusstipendin ansaitsisi.) Vaikka täällä sudet ulvovatkin kilpaa käpylehmiä ojasta pelastamaan kiirehtivän hälytysajoneuvon pillien kanssa, olen varma, että kehä kolmosen ja suuren citysykkeen ulkopuolella asumisessa on paljon hyviä puolia. Listassani on jo kaksi kohtaa: 1) Metroliput tulevat halvaksi. 2) Chevren saa takapihan vuohesta nopeasti ja näppärästi.

Tänään vireässä kaupunginosassamme oli heti aamusta suuri päivä: kotipolullemme alettiin asentaa katuvaloja. Ajatella! En asu ihan syrjäisimmällä laidunalueella, vaan melko lähellä tärkeimpiä tapahtumapaikkoja, joten sikäli on kyllä ollut hassua, että otsalamppu kireällä on pitänyt talviaamuisin koulumatkat taivaltaa. Ikävästi menee sumusäällä huuruunkin koko vehje ja paristot loppuvat vaarallisen sillan kohdalla. Mikä on yhteiskunnan vastuu, jos tuollaisessa tapauksessa astuu vahingossa väärään suuntaan ja tippuu hyiseen haijokeen? Kysyn vaan. Ei ole ollut opettajainkoulutuksessa pimeäsuunnistusta yhdenkään opintoviikon eikä -pisteen verran. Kenenkään ei pitäisi jännittää koulumatkaansa tälläkään ikää.

Katuvalot ovat aina olleet sydäntäni lähellä. Minulla on vielä tallella C-kasetti (mutta ei nauhuria sen soittamiseen), jolla puhuu kolmevuotias pikku-Ässä, haka askartelemaan jo tuolloin. Vanhempani ehdottavat nauhalla nimittäin  kyläilemään lähtöä, mutta minä en oikein meinaa ehtiä. Kun äitini tiedustelee, mitä askartelen, kerron saavani ihan pian valmiiksi paperista leikkaamani katulampun. Miettikää, mikä nero olen ollut jo pienenä. Ei voi joka lapsen odottaa olevan niin luova, että ihan itse keksisi vaativan katuvaloaiheen ja toteuttaisi noinkin haastavan projektin. Olen jotenkin aina ollut aikaani edellä tai ainakin kaupungin katuvaloprojektia.

Toivottavasti ovat hyvännäköiset lamput, sillä tällä hetkellä kadunvarressa sojottavat vain varret. Jos kaupungininsinööri on valinnut rumat valaisimet, ripustan niihin lähestyvän joulukuun kunniaksi sinisen välkkyvaloletkun. Saavat naapuritkin jouluilon ihan ilmaiseksi.Vapaaehtoinen lisätehtävä, +1 p.
Millä tekstin sanalla on eniten attribuutteja? 
Ellette tiedä, mikä on attribuutti, vajotkaa häpeäkaivoon ja muistakaa ottaa evästä mukaan. Pohtivan aika on pitkä.

21 kommenttia:

 1. Sudet (ja ihan lonkalta heitin, ehkä olen väärässä, ehkä en ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun pillit (pillien)! (Kamalaa, ei tällaista saa kysyä, kun ei tätä voi miettimättäkään jättää...)

   Poista
 2. Oletan että lampulla, jos kaikki synonyymitkin lasketaan mukaan?

  VastaaPoista
 3. Ei mitään hajua mikä on attribuutti! Ja mä sentään kirjoitin ällän äikästä aikoinani. En kyllä koskaan oppinut enkä opetellut näitä asioita. Nyt on sitten siellä häpeäkaivossa hyvää aikaa opetella. Saako ottaa läppärin mukaan? Ja suklaata?

  VastaaPoista
 4. Ässä tai lamput, keskittymiskyky ei riitä näinä hektisinä aikoina arvioimaan, kummalla enemmän. Tai riittikö edes arvioimaan oikeita sanoja...

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa, kun olette niin aktiivisia ja tietäväisiä ja vaikka mitä kaikissa kaivoissanne. :D Kyllä Janka nyt pisti hienosti miettien, sillä tässä seuraavassa kohdassa on määrettä niin, että piisaa:

  "käpylehmiä ojasta pelastamaan kiirehtivän hälytysajoneuvon pillien".

  Millaisten pillien? Käpylehmiä ojasta pelastamaan kiirehtivän hälytysajoneuvon pillien. Pillien-sanalla on siis attribuutteja enemmän kuin laki sallii. Tuossa on kyllä aika hankala rakenne, mutta väittäkää vastaan, jos olette eri mieltä.

  Janka, olet guru.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kumarrus :)
   Kyllä mun lukion äikänopeni varmaan olisi musta nyt ylpeä, kun itsekin olen :D

   Poista
 6. En ole asiantuntija mutta eikö nuo attribuutit määritä hälytysajoneuvojen sanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On minullakin tärkeämpää tekemistä kuin lauseenjäsennys, hehe, mutta kyllä minä näkisin, että sudet ulvovat kilpaa pillien kanssa. Siitä syystä edellä olevat sanat, kuten tuo "hälytysajoneuvojen" (genetiiviattribuutti) määrittelevät pääsanana olevia pillejä.

   Poista
 7. En lukenut kommentteja vielä, koska haluan päteä (häpeäkaivon pohjalta: piti käydä varmistamassa herra Googlelta, että muistan oikein, mitä attribuutit ovat). Vastaan pilli. Ja ilmaisen huoleni Ässän kaamosmasennuksen tilasta, kun katOvalot ovat sydäntään lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä saa päteä. Mahtavaa, olet maailman fiksuin heti minun ja Jankan jälkeen. Tai ehkä olet yhtä fiksu, mutta vähän hitaampi lähtemään telineistä. :D

   Poista
  2. Mutta mistä ihmeen katovaloista puhut? ;)

   Poista
  3. Juonikin vielä =O Hävytöntä! Hitaasta hyvä tulee, vai miten ne sanoo...

   Poista
 8. Mua vaan jäi ihan kamalasti vaivaamaan, että minkälaiset katuvalot se kaupungininsinööri oli valinnut? ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun en tiedä. Tuossa töröttävät tällä hetkellä edelleen vain katuvalojen varret. Ihan hyvännäköiset perusvarret ovat. :D

   Poista
  2. Lienet siis jo siniset välkkyvaloletkut hankkinut?Varmuuden vuoksi. Kun ei niistä kaupungininsinööreistä koskaan tiedä.;-)

   Poista
  3. Mulla on roikkunut kasa valoletkuja puussa ja rännissä jo lokakuusta lähtien. Niistä vain nakkaa jonkin sitten, ellei tilanne jossain vaiheessa muutu.

   Meillä on onneksi ihan kiva kaupungininsinööri.

   Poista