keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Matikkakisa

Yhdeksäsluokkalaisilla oli tänään Maolin järjestämä peruskoulun matematiikkakilpailu. Koska paperi oli loppupäivästä opettajainhuoneen pöydällä yleisesti ihmeteltävänä, minäkin, vanha pimpohumanistimatemaatikko, otin asiakseni vähän päässälaskelmoida hyppytuntini ajankuluksi. Ensimmäiseen tehtävään pökkäsi. Eihän siinä totta vieköön edes laskettu mitään, ja minun erikoistaitoni ovat plussat ja miinukset, ei biologia.

Kokeilkaapa:

1. Puutarhassa on uusi kukka. Anne arvelee sen olevan punainen ruusu. Samista se on violetti petunia ja Tiinasta punainen daalia. Kukin on oikeassa joko värissä tai kukkalajissa. Mikä ja minkä värinen kukka puutarhassa on?

Laji:

Väri:

Perustelu:


Ps. Tiedän kyllä vastauksen ja sen, millainen on daalia. Älkää luulkokaan, etten osaisi oikeasti ratkaista tehtävää vaikka sokeana korvakuulolla. (No, kävin kysymässä matikanopettajalta, kun en jaksanut mitään kukkajuttuja.)

17 kommenttia:

 1. Jos Tiina oli sitä mieltä, että se on punainen daalia, niin sitten niin. :D
  (Mutta mitä tuolla kysymyksellä on nyt tekemistä matematiikan kanssa, häh?)

  VastaaPoista
 2. ?!?! mun nyt on turha edes vastata tähän mitään...

  VastaaPoista
 3. Punainen petunia! Anne sanoi punainen, Tiinakin punainen. Siinä heille oikeat vastaukset. Saminkin pitää olla oikeassa, ettei vaan tule paha mieli. Siksipä punainen petunia.

  VastaaPoista
 4. Minä ajattelin ihan samalla tavalla kuin Anonyymi edelläni eli punainen petunia. Mutta miten tämä voi olla matematiikkaa??!!

  VastaaPoista
 5. No punainen petunia. Mutta mitä tekemistä tällä on matematiikan kanssa? Vanhaan hyvään aikaan laskettiin yhtälöitä ja tehtiin tangentteja ja derivoitiin.

  VastaaPoista
 6. Mä luovutin jo ekan lauseen jälkeen.

  VastaaPoista
 7. punainen ruusu. Siksi koska miehet eivät tiedä mistään mitään ja äitini nimi on Anne ja äidit on aina oikiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettajana hyväksyisin tämänkin vastauksen perustelun vuoksi :D

   Poista
  2. Joo, tästä vastauksesta saa täydet pojot!

   Poista
 8. Onko tässä joku kompa? Jos se on punainen petunia, niin kisan voisi järjestää kakkosluokkalaisille.

  VastaaPoista
 9. Miekii oisin sanonut, että punainen petunia. Mut koska miul ei oo mitään käsitystä, millainen on daalia, ni mie sanon, että se on valkoinen daalia.

  VastaaPoista
 10. Jos tätä oikeen vääntää, niin ehkä ton saa joukko-opin puolelle menemään matemaattisesti. Punainen petunia olis vissiin tällöin joukkojen punainen ruusu, violetti petunia ja punainen daalia leikkaus.

  Tai sitten käyttää maalaisjärkeä päättelyissään, jos haluaa mennä helpon kautta.

  Sitten se sisäisen nörtin vastaus. Ainahan on mahdollista, että kaikki elävät eri rinnakkaistodellisuuksissa, joissa värit luokitellaan eri tavoin aivan kuten kukkalajitkin. Tällöin kaikki olisivat omassa todellisuudessaan täysin oikeassa. Tää olis varmaan aika lähellä tosielämää ja vanhojen jäärien väittelyä aiheesta.

  VastaaPoista
 11. Vastaan punainen violetti, koska orvokki on englanniksi violet ja minun pääni on lapsena sekoitettu kielikylvyllä.

  VastaaPoista
 12. Mun mielestä on epäreilua, että pitää osata hortonomiaa matikankokeessa ja englannin kieltäkin. Sitä paitsi, mistä sitä tietää, vaikka kaikki olisikin ollut vain unta? Sen verran synkkää ja myrskyisää on tässä ollut.

  VastaaPoista
 13. Olen kyllä ollut huomaavinani lasteni matematiikan kirjoista, että erilaisia loogisen päättelykyvyn tehtäviä on enemmän kuin minun aikaani. Aika paljon enemmän, koska en muista yhtään sellaista tehtävää kouluaikanani matematiikasta, jossa ei olisi tarvinnut laskea tai piirtää janoja tms. Mutta nyt on. Onneksi mun tarvii vain katsoa että tehtävät on tehty, eivät ole vielä kysyneet apua.

  Mutta sitten vähän noppailua, eikös looginen päättely ole vähän niinkuin filosofiaa tyyliin mikä lause on tosi ja mikä epätosi ja sitä kautta kaikkien tieteiden alku ja juuri. Eli kaikki tiet johtavat filosofiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman huomion olen tehnyt, mutta myös sen, etteivät lapset niitä kaikkia koulussa edes laske. Abstrakteimmat tehtävät ovat lisätehtäväosioissa, joita harvoin ainakaan kokonaisuudessaan lasketaan. Hienoa, että joillekin on haastetta, ja omaa vajaavaisuuttaan sitä tässä eniten sureekin. :D

   Poista