maanantai 13. tammikuuta 2014

Mutta missä on Itä-Timor?

Kyllä vaan matkustelu ihmistä avartaa, turha on muuta väittää. Jostakin luotettavanpuoleisesta kolumnista olin juuri viime viikolla lukevinani väitteen, että reissaaminen ei suinkaan muuta, vaan vahvistaa jo olemassa olevia ennakkoluuloja. Kyllä kiistän jyrkästi sellaisen. Pelkästään Finnairin pre-order-katalogin karttaa lukemalla oppii vaikka mitä.

Ensin tosin luulin, että kyseessä on aikuisille suunnattu Etsi kymmenen virhettä -tehtävä.

Olen varma, että teillä muillakin keskivertoa fiksummilla on jotenkin päässyt muutama maailmankolkka eksymään, ja melko mutuna mennään vaikkapa nyt Bhutanin tai Mauritanian suhteen. Minun on jopa kestänyt tosi kauan tajuta, että Afrikka on Euroopan alapuolella, sillä jostain syystä se alakouluiässä vääntyi erheellisesti jonnekin Aasian alle. Väärässä kohtaa oli Egyptikin, enkä oikein vieläkään suostu henkisesti sijoittamaan sitä Afrikkaan. Jotenkin ovat kuitenkin bambumajat ja pyramidit asia erikseen.

Muutenkin on Afrikka sekaisin, sillä opiskelin Finnairin kartasta, että Afrikassa on kaksi Kongoa. Kaksi! Jo nyt on aikoihin eletty. Erään oppilaan mielestä asiassa ei tosin ollut mitään ihmeellistä, sillä onhan Seinäjoellakin kaksi Citymarkettia. Niin, no, toisaalta.

Ja sanokaapa vaan, missä hitossa on Itä-Timor? Antaa tulla vaan, än-yy-tee, nyt. Menikö jonnekin Venäjän kohdalle, menikö? Siperian mutkaan kenties? Vuoristoseudulle? Näetkö jo silmissäsi, millaiselta näyttää itätimorilainen kansanmies? Vuohia paimentaa siellä jossain Mongolian kieppeillä tai ylempänä, ehkä Kaakkois-Venäjällä? Niinpä niin, sinnepä oli Finnairin miehistö siirtänyt koko kompleksin Kaakkois-Aasian Malajien saaristoon. Ei hyvää päivää, sanon minä.

Euroopan maantiedon ja pinnanmuodot sitä ehkä luulisi hallitsevansa hyvinkin. On niin kuin kotikylää koko seutu, kun on Internetit ja kaikki ja joka tie vie Roomaan. No, alapuolellamme on Viro, sitten tulee Latvia, ja Liettuakin se siellä mennä porskuttaa hyvissä voimissa. Seuraavaksi laskeudumme  Puolaan - paitsi että ei se nyt ihan niin yksinkertaista ollutkaan. Miettikääpä oikein tarkasti, miten homma menee. Mikäs valtio se itsensä on sinne Liettuan kansan alle lykännyt, mitä? Katsokaapa.
Russia se on sinnekin etuillut. Missä välissä, kysyn vaan? Jossain samassako, kun Jugoslaviasta tuli vaikka mitä, mistä ei todellakaan ole enää yhtään kartalla.

Kuka tämän jälkeen kehtaa vielä väittää, ettei matkailu avarra. Nyt tiedän jopa senkin, että seuraavan kerran tanssijalkaa vipattaessa suuntaan vihreään Grönlantiin. Siellä on Disko.6 kommenttia:

 1. Hmm, vaikka äidinkieli onkin maailmankaikkeuden tärkein oppiaine, kannattaisi olla hereillä maantiedontunneillakin. Esim. tuo Kaliningradin alue on kuulunut venäjälle NL:n hajoamisesta alkaen.
  Kauko
  P.S. jos tekstisi olikin vitsi, ota tämäkin sellaisena :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoli pois, Kauko. :D Minulla oli maantieto 10, ja kirjoitin sen ylioppilaskirjoituksissa. Olen tosin erikoistunut mannerlaattoihin.

   Poista
 2. Helpottavvaa tietää, että edes Grönlannissa on enää disko jäljellä, muuallahan niitä ei enää näekään. Vastapalveluksi voin kertoa sinulle, että Napolissa on ikea. Oikeesti.

  VastaaPoista
 3. Ja Andorran näemmä ovat pyyhkineet, jos ei maailman, niin ainakin Euroopan kartalta. Minne lie se siirretty :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Tuppasin yläkoulussa ja usein vieläkin kirjoittelemaan Andorraa vastaantuleviin karttoihin. Ja mahdollisimman isolla tietysti.

   Poista