maanantai 27. huhtikuuta 2015

Tiaismetsällä

Keväällä kuulkaa luonto herää ja tulvat nousevat Pohjanmaan ylle, joskin tänä vuonna yhtään taloa ei uponnut eikä illan loppukevennyksissä soudettu jälkikasvua veneellä kouluun. Kyllä olisivat vähän voineet rakenteet kastua ja kellarinpohjat lainehtia, jotta oltaisiin päästy dramatiikan makuun.

Jos kyseessä olisi seitsemäsluokkalaisen aine, Lapuanjoen tsunamitulva olisi todellakin huuhtonut mennessään ainakin orpokodin, jossa päähenkilö on koko lyhyen ja karun elämänsä asunut alkoholistivanhempien hylättyä hänet jo hyvin pienenä metsään. Hän olisi selviytynyt tulvasta uimalla viisi tuntia jääkylmässä vedessä mutta jäänyt sitten rantauduttuaan rekan alle ja halvaantunut. Tätä kaikkea ennen hän olisi käyttänyt paljon kaikenlaisia huumeita, ehkä myös piikittänyt suoneen siinä kelluntamatkalla, ja tullut kidnapatuksi orjaksi Dubaihin. Toisaalta hän olisi voinut myös törmätä tulvavedessä ajopuuhun, joka osoittautuisikin hänen biologiseksi isäkseen. Isä olisi kuitenkin hörpännyt vahingossa vettä ja tukehtunut.

Kevään vaikein luonnontieteellinen taistelu elämästä ja kuolemasta liittyykin nyt tulvien vähäisyyden vuoksi pikkulintuihin. (Pikkulintuja ovat punatulkut, keltasirkut, västäräkeistä vähäset, talitintit, pääskyt ja ehkäpä peipposlajit. Isoja lintuja ovat taasen esimerkiksi harakat, varikset ja aarnikotkat.) Jo yli viiden vuoden ajan olen nimittäin auringon keväisin noustua herännyt hirvittävään naputukseen ja näin pitkän salapoliisityön jälkeen olen vihdoin saanut varmuuden talitiaisten pahuudesta. Pahoja ne ovat. Tappajien sukua.

Armoton nakutus alkaa aamuviideltä, joskus päästään jopa kuuteen. Sinne ne lentävät yläkerran ikkunan viereistä laudoitusta hakkaamaan, ja pauke herättää ihmisen aivan turhaan. Olen yrittänyt nukahtaa uudelleen ja jatkaa unia. Olen turhautunut herättyäni minuutin kuluttua uudelleen. Ja uudelleen. Olen noussut kostamaan talitintille ja hakannut seinää aikuismaisesti toiselta puolelta takaisin. Olen kironnut kaikki maailman linnunperkeleet alimpaan helvettiin, ja tämä useamman kerran.

Olen se, jonka voitte nähdä kiipeämässä ränniä pitkin pesäpallomailan kanssa tai tunkemassa tintille talipalloa suuhun. Olen se, joka askartelee pahvista pelottavan kotkan ja ripustaa sen räystäästä roikkumaan. Olen se, joka roikkuu itse räystäässä ja huutaa.

Miten voi ihminen jäädä toiseksi talitiaiselle? Noukkisi maasta matonsa, aikainen lintu, sieppaisi laatan raosta hämähäkkinsä. Minä omistan tämän tontin.

Kyllä minä vielä ne nalkkiin saan, koko suvun ja heimon. Pian vaikenee se ylimielinen titityy.

4 kommenttia:

 1. Oikeassa olet talitiaiset ovat raakoja tappajia. Meillä oli tapana laittaa linnunpönttöjä datsalle keväisin. Mutta nyt ei laiteta enää. Nämä lintukodit eivät olleet mitään lintukotia vaan murheellisten tapahumien tyyssijoja. Kirjosiepot aloittivat pesintänsä hiukan aikaisemmin kuin talitiaiset ja varasivat pöntöt pesimätarkoituksella. Sitten saapuivat tintit surmasivat muniaan hautovat kirjosiepot ja valtasivat pöntöt.
  -puntacabalo-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puntacabalo, teillä näköjään menee ihan vastoinpäin kuin pohjanmaalla. Täällä tiaiset aloittavat pesinnän hyvästi ennen kuin kirjosiepot saapuvat. Nämä kirjavanikävät pesärosvot ajavat tinttiparat pesäpöntöistään kesken perheen perustamisen. Ja sieppokoiraat ovat ihan hirveitä elostelijoita, sillä ne kyltymättömästi raiskaavat puolisoitaan jotka koittavat epätoivoisesti päästä karkuun jatkuvasti päällä räpistelevän uroksen aggressiivista ahdistelua. Ei sympatiaa yhtään kirjosiepoille. Paitsi niille naaraille.

   Ja Ässä - odota vain vaihtoehtona tikkaa... Viime keväänä klo 05:00 alkoi helvetillinen rummutus makuuhuoneeseen. Tikka veti sooloa talon metalliseen telkkariantenniin, joka on kiinni makuuhuoneen seinässä. Yeah - hyvin kuului.

   Poista
 2. Mä olen niin kyllästynyt talitintteihin. Se titityy on niin ysäriä. Keksispä ne jotain uutta.

  VastaaPoista
 3. Erinomaisen hienoa on myös kesäaamuna viideltä herätä vastarannalta kuuluvaan naapurin kukon ääneen. Pataan joutaisi koko kukko. Ja pullo punkkua perään. Kokille toinen. Punkku, ei kukkoa.

  VastaaPoista