sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Koulujoulukalenterin luukut 15 - 21

15.15.2014

Oppilas tuli luokkaan, eikä päivä ollut ollut siihen asti mieluinen: koulu oli paskaa, ja opettajatkin olivat (melkein kaikki) paskoja. Luokkakaveri kommentoi kyllästyneenä:
- Älä nyt aina jaksa valittaa. Käy vaikka paskalla, se helpottaa.
- No ei kuule paskata, vastasi elämän murjoma siihen ja istui paikalleen.
- Tästä ei siis tule lasta eikä paskaa, totesi kolmas oppilas kaivaessaan kirjoja repustaan.


16.12.2014

Voisivathan laulut mennä oikeastaan näinkin, tuumivat muutaman vuoden takaiset seitsemäsluokkalaiset annettuani heille valtaa muuttaa tuttuja säkeitä:

- Koulu on taas, koulu on taas, kattilat täynnä puuroo. (Lauletaan useammin kuin kerran vuodessa.)
- Ei itkeä saa, ei meluta saa, reksi voi tulla ikkunan taa. (Kerran ikkunan takana kopistettiin, mutta se ei ollut reksi. Se oli välitunnin aikana eksynyt oppilas, sillä välillä koulunmäellä on hyvin sumuista.)
- Oppilas kouluaamuna: Koulu on, loputon oppilaani sinä, onneton. (Totta! Aamuja! Hajotkaa!)
- Hiljaa, hiljaa, koulun kellot kajahtaa./Kautta avaruuksien, kuuluu kaiku riemuinen. (Ilmeisesti seuraavalla tunnilla olisi äidinkieltä.)
- Koska meillä on koulu, kouluarki lapsien, kyllä rasittaa joulu, aika pyhäpäivien. (Tälle oppilaalle kymppi. Koulunkäynti on ihanaa, eikä sitä pidä lomilla katkaiseman.)17.12.2014

Oppilailla oli ollut maantiedon koe, ja he saapuivat kinkkisen koitoksen jälkeen kaikkensa antaneina yksitellen viimeiselle tunnille. Koekysymykset puhuttivat kovasti, emmekä aloittaneet tuntia kunnolla, ennen kuin viimeinenkin kokeentekijä saapui käytävän toiselta puolelta.

Tällä oppilaalla otti erityisen koville. Hän heitti reppunsa vihaisena pulpettiaan kohti ja huusi ärsyyntyneenä:
- Joo, ei yhtään vaikeampaa karttatehtävää voinut tehdä! Mistä v*****a mä olisin voinut tietää, missä on Ahvenanmaa! 

Jäimme hiljaisiksi.18.12.2014

Tämä on vanha juttu, jonka kollegani kertoi ja joka jaksaa naurattaa minua ilmeisesti hamaan loppuun saakka. Kaikkihan muistavat, että kokeessa kirjoitetaan ensimmäiselle viivalle yläreunaan 
Nimi ja luokka: _____________________.
Sen jälkeen kokeessa on usein kohta
Nähnyt:_____________________, johon toivotaan kotiväen allekirjoitusta. 

Erään kerran oppilas oli biologian kokeessa panostanut aivan erityisesti ja täydentänyt jälkimmäisenkin viivan jo valmiiksi.

Nähnyt: kettuja, jäniksiä ja pöllöjä. 

Kyllä oli niin hyvä vastaus, että minä olisin antanut ehdottomasti lisäpisteitä.19.12.2014

Kansanperinteitä käsitellessämme yhdeksäsluokkalaiset kisailivat arvoituksissa, sananlaskuissa ja muissa visaisissa tehtävissä tytöt vs. pojat -joukkueissa. Eräänä vuonna ensimmäisenä tehtävänä oli keksiä itse jokin arvoitus, ja sellainenhan tuli suoraan ympäröivästä koulumaailmastamme:
- Mikä on sininen puussa?
- Rehtori talvella ilman pipoa.
Toruin oppilaita hieman epäsopivasta vitsailusta, vaikka hoksaavaisiahan he olivat olleet. Rehtorimme on kalju.20.12.2014

Oppilailta pääsee aina joskus harvoin oppitunnilla pieru. Kerran näin sattui koetilanteessa, mikä on luonnollisesti pierutilanteista noloin, sillä tunnelma on keskittynyt ja hiljainen. Yllättävää kyllä, juuri kukaan ei edes kulmakarvaansa nostanut, vaan kynät jatkoivat sauhuamista. Viimeistä koetehtävää tarkistaessani kuitenkin huomasin, että täysin noteeraamatta asia ei ollut jäänyt. 

Tehtävässä piti muodostaa erilaisia virkkeitä, ja pieraisijan edessä istuva oppilas oli ottanut inspiraationsa lähteeksi yllättävän tapahtuman. (Esimerkeissä oppilaan nimi muutettu):

1. PL
Laurilta pääsi paukku.
2. KL + PL
Koska Lauri pieraisi, opettaja kummastui.
3. PL + KSL
En tiedä, mitä muut ajattelivat.
4. PL + RL
Prinsessat eivät koskaan piereskele, mikä on vähän kummallista.

Olen samaa mieltä. Prinsessat ja hienot naiset eivät piereskele. Ainakaan kovin paljon.21.12.2014

Sanalistauspelin tuoksinnassa mietitytti jälleen. Aiheena oli ollut listata sarvipäisiä eläimiä, ja pisteitä sai aina niistä vastauksista, jotka olivat oikein ja joita muut eivät olleet keksineet omaan paperiinsa. Sarvipäistä oli saatu kasaan jo kaikki tavallisimmat, mutta vielä oli eräässä jäljellä oinas. Monen suusta kuului pettynyt huokaus, sillä pelissä edelliselläkin kerralla menestynyt oppilas oli jälleen saamassa pisteen. Yksi oppilas kuitenkin tuhahti, pyöritteli silmiään ja kyseenalaisti vastauksen kovaan ääneen:
- Tyhymä! Ei oinas oo mikään eläin, se on se horoskooppimerkki!
2 kommenttia:

  1. Antoisaa, rauhallista ja levollista joululomaa! Glögiä suosittelen kokeilemaan myös ns. raakaa versiota, josta on jätetty mausteet pois. Teho on sama.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! :D Toivon myös sinulle juuri sellaista joulua, jollaisen siitä haluatkin. Paljon ihania lahjoja esimerkiksi.

      Poista