torstai 13. kesäkuuta 2013

Palaa lomaltasi!

Kesä on vielä alussa ja juhannuskoivutkin kasvattamatta, mutta pian pitää taas tehdä vakavia päätöksiä. Ennen kuin lomanvietoltaan huomaakaan, on se aika vuodesta, jolloin pitää palata takaisin Ruotsista. Jos on huolimaton ja skippaa laivan varhaisen lähtöajan, saa heittää hyvästit myös lomarahalle. Se olisi kyllä kovin ikävää ja suorastaan huutava vääryys.

Minä olen sekä itse että henkilökohtaisesti sitä mieltä, että lomaraha on sangen hupaisa juttu: saan oikein erityisen kiitoksen siitä, että olen viettänyt kesälomaa ja että viitsin tulla sen jälkeen takaisin töihin. Rankkaahan se toki on, ja mieluusti lomailisi pitempäänkin, mutta ylimääräinen tonni on tietenkin aina tosi kiva kannustin lähteä takaisin karttakepin varteen roikkumaan. Mikäs siinä siis, mutta en minä kyllä mitenkään erityisesti koe ylimääräistä rahaa ansainneeni makaamalla laiturilla, käymällä lomamatkalla, syömällä jäätelöä, valvomalla pitkään, nukkumalla myöhään ja hengailemalla puutarhassa. Se, että olisin keksinyt jonkun työyhteisöä hyödyttävän kaavion, rei'ittänyt koulun papereita tai käynyt lomapäivinä kastelemassa opettajainhuoneen kukkaa ja silittelemässä tiiliseinää, olisi jo eri juttu. En toki tarkoita, että töitä pitäisi lomalla harrastaa, mutta aina niitä hulluja löytyy. Hänelle sitten viiri käteen ja diplomi seinälle. Vuoden kesälomatyöntekijä.

Minä en vain ymmärrä, mitä järkeä lomaltapaluurahan maksamisessa on.

Niin kuin yleisesti on tiedossa, lomarahan katsotaan juontavan juurensa vuodesta 1971, jolloin metallimiehet lakkoilivat ja saivat sovittua itselleen erillisen lomaltapaluurahan. Pomot tahtoivat Ruotsiin loma-ajaksi töihin karanneet työntekijänsä takaisin Suomeen, ja siitä maksettava palkkio ajateltiin hyväksi kannustimeksi. Asia on muotoiltu hienosti myös siten, että työntekijöille haluttiin turvata taloudellisesti parempi lomanvietto, eli hangattiin vielä vähän lisää työnantajan hyvästä tahdosta kiiltävää kruunua ja sovinnon kättä. No, olihan pomo kieltämättä kiva, kun antoi rahat Linnanmäen-reissuun ja kaupanpäälle vielä tötterötkin koko perheelle. Oli vain harmi, jos loman sattui pitämään vaikkapa vasta syyskuussa ja huvipuisto oli jo kiinni.

Nykyään lomaltapaluuraha taidetaan kuitenkin maksaa jo lomalla ollessa, joten sen puoleen ei edes haittaisi, vaikka lähtisi muualle ja jäisi sinne.

Koska olen suuri matematiikan ystävä, en malta olla ajattelematta, miten paljon rahaa säästettäisiin johonkin muuhun, jos lomaltapaluurahoista, saavutetusta edusta, luovuttaisiin. On niitä kai sairaaloitakin, joita pitäisi kunnostaa ja laitteiltaan ajanmukaistaa. On niitä kai teitä, jotka ovat kovasti kuoppaisia ja kouluja, jotka homehtuvat. Maailmanrauhakin olisi kiva juttu ja Burger King Etelä-Pohjanmaalle.7 kommenttia:

 1. Aika harva varmaan tosiaan vapaaehtoisesti luopuu "ilmaisesta" rahasta, oli se minkä nimiseksi vaan naamioitu. Samaa mieltä kanssasi kuitenkin siitä, että kyllähän tuo ihan menneiltä vuosikymmeniltä (tai oikeastaan tuhannelta, hehe) kuulostaa...

  Aion hankkia omilla lomaltapaluurahoillani polkupyörän.

  VastaaPoista
 2. Vaihdoin lomarahat vapaisiin. Eikös työnantaja säästä silloin? Näin ainakin äkkiä laskin lyhyellä matikalla, johon kuitenkin sisältyi lisäkurssi "talousmatematiikka". Eli voitaisiin ehkä todeta, että lomaraha kasvaa korkoa korolle lisävapaiden myötä?

  Olisin saanut (ehkä) L:n, jos olisin osannut laskea todennäköisyyksiä. Matikan kirjoituksissa ei riittänyt vastaukseksi nykäsmäinen fiftysixty-ratkaisu: voittaa tai ei voita.

  T. Maskun ale on aina hyvä vaihtoehto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin sain laajasta melkein laudaturin. Kokeessa oli vähän vikaa.

   Poista
 3. Oi kiitos, nyt tiedän mistä kummasta tuo lomaraha on peräisin (oikeassa ammatissa selvästikin olet). Minäkin olen töissä taivastellut (sisimmässäni, sillä otan ne rahat kaksin käsin vastaan ilomielin) miksi sitä jaellaan. Tällä kertaa tosin taidan olla jalosydäminen ja pitää osan niistä vapaina - Tshernobyl kutsuu! Ihan oikeasti. Pitkäaikainen haave toteutumassa, ennen kuin ne muuraavaakoko höskän umpeen uudella sarkofagilla (on siinäkin nimitys.. ja taas kulkeutuivat ajat

  VastaaPoista
 4. .. Anteeksi, puhelimeni selvästikin protestoi romaanin kirjoitusta vastaan. Oli tarkoitus sanoa, että ajatukset harhautuivat taas sivupoluille ja siinä se. Antoisaa juhannuksia ilman kompastumisia tahi liiallista kosketusta veden kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, että selvisi ja sivistyit kertaheitolla! Tshernobyl kuulostaa niin mahtavalta, että voisin oikeastaan alkaa vähän kateelliseksi. Monta dokumenttia alueesta ja tapahtumista olen tapittanut tv:stä silmä kovana.

   Hyviä säteilyjä!

   Poista