tiistai 16. huhtikuuta 2013

Musta neekeririppari

Pieninä koululaisina leikimme usein luppoaikana hirsipuuta, ja onhan se kehittävää, kun pitää osata  kirjaimia, sanoja ja hirttää. Moni muukin kasvun kannalta tärkeä leikki, joka nykylapsille aiheuttaisi traumoja tai olisi muutoin epäsoveliasta, on jäänyt mieleen: Kukapa meistä ei olisi esimerkiksi pelännyt  mustaa miestä? Sitä eivät tämän päivän tenavat leiki välttämättä enää koskaan, sillä monien päiväkotien tantereilla paetaan lumiukkoa tai mustekalaa.

Useita vuosikymmeniä sitten paikallislehtemme suuri uutisaihe oli ollut, kun rautatieasemalla oli nähty neekeri. 15 vuotta sitten samaisessa lehdessä eräs kapakka puolestaan ilmoitti viikonloppuna yläosattomissa tanssivasta "mustasta neekeriripparista". Vain viisi vuotta takaperin koulumme retkellä Helsingin keskustaa lähestyessämme huusi oppilas huusi täydestä sydämestään ja innoissaan: "Katsokaa, neekeri!" Se ei  ollut huono vitsi tai loukkaukseksi tarkoitettu huuto, vaan taustamme paljastava havainto. Mettäperällä ollaan välillä pihalla kuin lumiukot.

Juttelemme usein oppilaiden kanssa plus- ja miinusmerkkisistä sanoista: koiraa voi kutsua hauvaksi, sesseksi tai vaikkapa rakiksi, hevosta näkulmasta riippuen polleksi tai koniksi. Mietimme myös sitä, mistä merkitykset tulevat ja ovatko mielleyhtymät kaikille samanlaisia: onko esimerkiksi hurtta positiivinen vai negatiivinen sanavalinta? Paljonko äänensävy tai eleet merkitsevät, kun joku kehuu ystävän uutta paitaa tosi kivaksi? Oppilaat tajuavat nopeasti, että sanojen käyttö ei ole aina niin yksinkertaista, eikä kaikki sitä, miltä näyttää, vaan sanavalinnoilla vihjaillaan ja paljastetaan jopa asenteita. Netissä käydään useassakin paikassa kiihkeää keskustelua siitä, pitäisikö kaikille tutusta ammatista käyttää termiä siivooja, siistijä vai laitoshuoltaja. Neekerikeskusteluissa vasta kuumana käydäänkin, eikä sanavalinnoissa kovinkaan paljon kursastella. Idiootti on sana, joka sopii myös valkoihoiseen, vaikka senkin kohdalla fiksu vaikenee - tai verhoilee sitä hieman: on eri asia nimitellä jonkun toimia idioottimaisiksi kuin kajota persoonaan.

Vaikka sanojen kanssa pitää olla tarkka ja elämässä fiksu, joissakin asioissa olen kovapää: Peppi Pitkätossun isä on neekerikuningas, ei nykysuomennoksen mukainen Hottentottien kuningas. Kaupasta ostan myös edelleen neekerinpusuja. Mansikkaa tai mokkaa.



2 kommenttia:

  1. Tamperelainen Raimo oli matkustamassa junalla Seinäjoelle. Matkalipun asemalta ostettuaan hän käveli laiturille odottelemaan junan saapumista. Junan lähtöön oli aikaa vielä melkein puoli tuntia, joten Raimo päätti istahtaa asemalaiturilla olevalle penkille.
    Hetken päästä laiturille saapui tummahipiäinen keski-ikäinen mies, joka istuutui samalle penkille ja alkoi lukemaan sanomalehteä. Raimo oli innoissaan saadessaan juttuseuraa ja huomatessaan, että mustan miehen lukema sanomalehti oli Seinäjoen sanomat, hän rohkaistui tiedustelemaan asuiko mies mahdollisesti Seinäjoella. Musta mies laski lehden käsistään, katsoi Raimoa ja sanoi: Eikö se nyt jo saatana riitä että mä oon neekeri!!??

    VastaaPoista
  2. Lieneekö syynä pitkä päivä vai mikä, mutta olen lukenut nyt kolme kertaa tuon otsikon muodossa "musta neekeripipari". Ensin ajattelin, että mitvit.. ja nyt vain, että mussa täytyy olla jotain vikaa.

    :D

    VastaaPoista