lauantai 2. maaliskuuta 2013

Ken on meistä kaikkein vahvin

Nyt on kuulkaa jumppakärpäs-Ässällä painavaa pohdintaa, joten pinnistäkää keskittymisenne ja voimanne äärimmilleen. Olen aina ollut erityisen kiinnostunut urheilusta, etenkin kuviokellunnasta, joten tiedän kyllä toisinaan, mistä puhun. No niin. Lähdetään siitä, että voimailu- ja kuntoilupiireissä ollaan vahvoja tai ainakin pyritään sellaisiksi - muuten ei kukaan nostelisi tankoja ja kasaisi niihin satamiljoonaa kiloa rautaa ja hyppelisi sitten vähän verryttelyksi jännehyppyjä. (Mielestäni siisti temppu olisi muuten sellainen, että tempaisisi ensin tangon ylös, ottaisi sitten ponkaisten napakasti ja vetäisi tangon ympäri kiepin. Olen varma, että se onnistuisi, jos tosi lujaa treenaisi ja olisi tarpeeksi päättäväinen.)

Minua kiinnostaakin kovasti sana vahva ja se, miten vahvuutta mitataan. Onko painon- tai voimanostajilla jokin taulukko, josta tietyn rajan ylitettyään voi kutsua itseään vahvaksi? Että kun nyt kolmen vuoden uurastuksen jälkeen vihdoin kasaan nämä levyt tankoon ja kiskaisen setin hampaat irvessä kuola valuen ylös, niin diplomi kaulaan ja salin seinälle ja merkintä päiväkirjaan. Miten pituus, paino, harjoittelun määrä ja kuun asennot huomioidaan, sillä voi sitä kuulkaa vahvallakin olla menkat tai muuten vain huono päivä ja sinne jää tanko maahan tai tippuu rinnuksille. Miten siis käytetään asianmukaisesti sanaa vahva? Ketä voi läpsäistä olalle ja kehua vahvaksi? Maailman vahvin nalle on tietenkin vahva ilman mittareitakin, siitä ei ole epäilystäkään, samoin Peppi Pitkätossu. Pepillä on myös kaikki vinksinvonksin ja heikunkeikun, niin kuin oli jokin aika sitten vahvuus-sanan osalta myös suositussa perjantai-illan televisio-ohjelmassa.

Eräs (epäilemättä harras ja keskimääräistä älykkäämpi) lukijani lähestyi nimittäin minua viestillä, jossa kertoi kiinnittäneensä huomiota The Voice of Finlandin juontajan käyttämään ilmaisuun ja lähinnä asiayhteyteen, jossa sanaa vahva käytettiin. Nainen, joka ei suinkaan ollut treenannut nyrkkeilyä ja kivunnut kehään lyömään vastustajaa nenään, vaan joka kipsutti sinne korkokengissä laulamaan toisen kilpailijan suohon, esiteltiin seuraavasti: "Toivottakaa tervetulleeksi vahva nainen komealla äänellä!" Koska emme me katsojat emme tiedä, paljonko kyseinen laulaja tekee vatsoja iltaisin tai kyykkää ohimennen matkalla olohuoneesta keittiöön, oletan, että Axl Smith tiesi.

Milloin on sitten oikein käyttää naisesta tai miehestä selkeästi harhaanjohtavaa adjektiivia, kysyy ilmiselvästi huolestunut lukijani. Eikö laulajasta ole keksitty mitään muuta sanomista, kun vedotaan johonkin yleiseen vahvuuteen, eikä esimerkiksi toivoteta tervetulleeksi ystävällistä, keskimittaista ja hyvin kovaäänistä naista? Saako näkörajoitteiselle televisionkatsojalle kuvailla kisaajaa vahvaksi? Mitä, jos Susan Boyle laulaa ringissä hittinsä You raise me up? Onko tarpeeksi vahvaa, mitä?

Saavatko voimailijat omia termin?

Käännetäänpä tilanne toisinpäin. Elämänsä tai ainakin pari vuotta rautaa nostanut lihaskimppu, fyysisesti voimakas treenaaja saapuu laulukisoihin. Juontaja toivottaa vahvan naisen tervetulleeksi ja ei siinä mitään, hauista on ja rintaa ja reittä. Kisa alkaa, ja lihaskimppu lähtee sooloon. Ääni on kirkas, mutta selvästi heikompi kuin vastustajan. Onko Axl nyt huijannut katsojia? Onko näkörajoitteinen jälleen hämääntynyt?

Kyllä reiluus on kuulkaa yliarvostettua. Pieni hämäävä eufemismi silloin tällöin ehkäisee varmasti masennusta ja itsemurhia etenkin pimeään talvisaikaan. On varmasti paljon mukavampi työskennellä puhtaanapitoalalla tai kiinteistöhommissa kuin olla roskakuski. Koulussa kukaan oppilaista ei ole laiska, vaan kärsii joka päivä suorastaan suuresti motivaationpuutteesta kuulokkeet ja huppu päässä. Kirjoitelma ei ole yksinkertaisesti paska, vaan oppilaan pitää seuraavalla kerralla kiinnittää huomiota lauserakenteisiin, pilkkuihin, kappalejakoihin, aloitukseen, lopetukseen ja vähän keskikohtaankin. Minä en ole Miss Universum, mutta aika lähellä.

Vahva voi olla monella tavalla, ja laulamisessa ja voimanostossa on yllättävän paljon yhteistä: molemmissa voi esimerkiksi mennä penkin alle. Toisessa se on suorastaan suositeltavaa.

4 kommenttia:

  1. Henkisesti vahva on myös usein fyysisesti vahva.
    G-I

    VastaaPoista
  2. Hei, blogissani on sulle tunnustus ja haaste (tosin taitaa olla sulle jo tuttuja molemmat). Käy silti kurkkaamassa ;) http://sivusilmailya.blogspot.fi/2013/03/tunnustus-ja-haaste-hannustus-ja-tuuste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Pistin samantien innoissani kaiken uusiksi. :D

      Poista