tiistai 26. maaliskuuta 2013

Jono liikkuu

Dear Mr. Hartwall Areena,

ihan sellaista vaan, että irtisanopa yksi narikkatyöntekijöistäsi. Ihan vaikka tänään tai heti, ellei sinulla ole muuta tekemistä. Tyttö oli kyllä tehokas, ainakin omasta mielestään, mutta ai että, kun pistää vihaksi. Kun jono narikkaan on 50 metrin pituinen ja käytävä on meno- ja paluuliikennettä tupaten täynnä, ei voi olettaa, että hännillä seisovat näkisivät, mitä jossain kaukana alkupäässä tapahtuu. Siellä, missä on se yksi narikkatyöntekijöistäsi. Hyvin sukkela suustaankin, ainakin omasta mielestään. Voisi mennä aamuyön chat-juontajaksi sinne, minne kaikki muutkin säälittävät wanna-be-nobodyt päätyvät olemaan tärkeitä, vinkuvat sitten lippuja Seiskan risteilylle ja tyrkyttävät itseään paitsi kaikille niin myös kameroille. Ei muuta kuin ankkuri pohjaan ja bileväki sinne vähän pitemmäksi aikaa.

Koska olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että jonon pitää liikkua, minulla on systeemiinne tai sen puutteeseen pieni parannusehdotus. Kun tuhannen ihmistä minuutissa nousee ylös samoja portaita, näkee järjettömän pitkän jonon ja etsii kiroillen sen loppupään, on tiedotuksen paikka. Ihminen näkee nimittäin ympärillään lukuisia katosta roikkuvia televisioruutuja, joissa hän havaitsee pyörivän mainoksia tulevista konserteista ja tapahtumista. Tiedän, Mr. Hartwall Areena, että se on tärkeää: meidät pitää saada tulemaan takaisin uudelleen. Mutta kun emme me tule, jos meitä kohdellaan rumasti tai jos itseään täynnä olevat narikkatyttöset alkavat hyppiä silmille! Jotta jonottamisesta tulisi tehokasta ja sujuvaa, ehdotankin, että mainosdiojen välissä voisi olla siihen napakat ohjeet: ei tarvitsisi sitten narikkatyttösen huudella närkästyneeseen sävyyn ilmeisesti hyvin tyhmiksi pitämilleen asiakkaille neuvoja.

Suomalainen on kiltti. Suomalainen jonottaa, kun on jono. Jos suomalainen ei jonota omaa vuoroaan ja käy esimerkiksi kurkistamassa, mikä on tilanne pitkän jonon tai ryysiksen alkupäässä, niin hän saa, Mr. Hartwall Areena, ohittamisesta turpaansa. Jos narikkatyöntekijöitäsi on siis monta ja jonottaa voi monelle eri naulakolle, sen voi kertoa jo aikaisessa vaiheessa, jottei kenenkään itseään täynnä olevan narikkatytön tarvitse avautua pilkalliseen sävyyn huutaen yhtään kenellekään. Hän on kuitenkin vain narikkatyttö, joskin pian ehkä entinen. Eikö vaan, Mr. Hartwall Areena?


Best wishes ja yours sincerely,
Ässä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti