maanantai 18. marraskuuta 2013

Kieltää pitää kirjallisuus


Muumi, sinä olet esimerkki. Ryhdistäydy.


Kohu-Petteri Korhonen julkaisi Ilta-Sanomissa 15.11.2013 kommentin 10 hyvää syytä kieltää Muumit, jossa hän ottaa Pikku Myyn terävyydellä ja pilke silmäkulmassaan kantaa sosiaali- ja terveysministeriölle ojennettuun tuoreeseen raporttiin. Tupakkapolitiikan kehittämistyöryhmä esittää, että tupakkatuotteita sisältävään elokuvaan saataisiin alaikäisille kieltomerkintä: ei kuulu lapsen itkeä ja kummastella sitä, miksi Muumipappa imee piippua ja eräskin Muikkunen muumitalon takana nuuskaa, tai että keuhkosyöpään tulee olemaan heidän kohtalonsa kuolla.

Olen samaa mieltä, ei kuulu reiluun peliin moinen. Muumipapan tulee heittää kiväärinsä nurkkaan ja siirtyä 2010-luvulle, jolloin perheissä ei enää tupakoida. Muumimamman tulee puolestaan kääriä essunsa ja ripustaa se naulaan, sillä kotityöt kuuluvat kaikille. (Paitsi että sitten Muumimamma olisi alasti, eikä se tietenkään käy, vaikka hänellä ei ole rintoja ollenkaan. Millaista vääristynyttä seksuaalista signaalia se nimittäin antaisi? Kyllä naisella kuuluu tissit olla, mieluiten isot. Eikä ole hällä pyllynreikääkään, kommentoi eräs oppilas tänään tunnilla. Niinpä! Tällaisen terveystiedollisen ihmeen ei tarvitse olla hämmentämässä lapsen mieltä.)

Minun mielestäni voisi samantien kieltää koko kirjallisuuden.

Esimerkkejä riittää: Peppi on jätetty törkeästi heitteille. Katto Kassinen lentelee taivaalla ilman lentolupakirjaa. Nils Holgerssonkin korkeella ilmassa on, mutta varmasti on eläinrääkkäystä hypätä hanhen selkään, eikä matkustella kyllä nykypäivänä korvauksetta saa. Se on pimeän työvoiman käyttämistä ja vie valtiolta verotulot. Harry Potter yhyttää lapset pimeään noituuteen, Lumikin yrittää oma äitipuoli tappaa ja Viisikko hylätään sisäoppilaitokseen kuukausiksi kerrallaan. Nalle Puh se vasta on paha hänkin: karhu vetää purkkitolkulla hinajaa, ja suomalaiset lapset saavat huonon mallin vuoksi kaikki diabeteksen.

Kirjallisuudesta ei ole oppilaillekaan muuta kuin mieliharmia, sillä lukemisesta ei ole mitään hyötyä. Kun oppii ensimmäisenä kouluvuonna lukemaan, sitä niinku osaa jo. Nuortenkirjallisuuteenkin on sitä paitsi nykyään tungettu kaikenlaisia vaikeuksia ja masennuksia ja avioeroja ja kuolemia ja poliisi jahtaa rikollisia ja tulee kyllä hyvälle ihmiselle ahdistus, kun huumeitakin joku narkomaaninretkales käyttää. Ei tarvitse kaikesta kirjoittaa eikä laitapuolesta lukea. Toisaalta ei pidä kenenkään lukea myöskään kevyttä aikuisten viihdekirjallisuutta, sillä se nyt ei ole totta ensinkään, ja voi pian erehtyä oikeasti luulemaan, että on ostettava Kappahlista 50 Shades of Grey -henkiset alushousut ja naamapanta.

Kirjallisuus pitää kieltää lailla. Siinä on vain se huono puoli, että sitten nuoriso alkaa lukea.


2 kommenttia:

  1. Tähän sopisi kuin nyrkki silmään (paitsi ettei tietenkään saa edes kuvaannollisesti yhyttää nyrkkiä ja silmää) se pilakuva, jossa istuu ihan pirun tympiintynyt muumi ja tuumaa: "Mielipiteet on kuin persreikiä: kellään ei oo yhtään!" Sääli etten muista, mistä se on peräisin. Mutta kuvitelkaa kaikki sellainen tieteellisen tarkka lähdeviite tähän kohtaan näin.

    VastaaPoista
  2. Careliana: Hahaha minä haluan semmoinen muumi-taulun :D:D:D
    Meillä on pienimmäinen ihan hulluna muumeihin ja usein saa neitin suusta kuulla "hieman" epäilyttävää tekstiä joka on apinoitu suoraan muumeista...

    VastaaPoista