tiistai 12. helmikuuta 2013

Lumilinnassa tukka hyvin

Eräs tuttavani naureskeli opiskeluaikoinaan sitä, millaisia valinnaisainekursseja heillä oli ammattikorkeakoulussa tarjolla. Kaikista parhain jäi mieleeni, sillä kuka hullu nyt ei valitsisi lumilinnantekokurssia? Mistä kaikesta jäinkään oman urapolkuni vuoksi vaille? Jo siinä olisi karjalan kieliopin poljentakin tarttunut aivan toisella tavalla, kun välillä olisi pyöritellyt lumipalloa ja iskenyt viirin korkeimmalle kukkulalle. Minä haluaisinkin tavata kaikki lumilinnantekokurssilaiset ja haastatella heitä siitä, miten paljon heille on ollut ammatissa vapaasti valittavista opinnoista hyötyä. Ei sillä, etteikö minullakin olisi sellaisia ollut. Oli, oli, monenlaisia. Karjalan kielen kurssi esimerkiksi ja Terho Itkosen Kielioppaan kirjatentti.

Kävin huvikseni tutkimassa, mitä kaikkea tällä hetkellä on ympäri Suomen tarjolla. Otanta ei ole laaja, mutta jo nopeasti muutaman oppilaitoksen sivuilta löytyy vaikka mitä - ja epäilemättä hyödyllistä.

- Golfin jatkokurssi: Tämä on tosiopiskelijan kurssi, sillä viheriölle ei kuka tahansa perusopintolainen pääsekään. Olisi tosi hyvä, että jokaisen vaikkapa uskontotieteilijän iltapäivään kuuluisi jotain tämäntapaista. Kyllä siinä Lutherin teesit naulautuisivat luonnon keskellä tarpoessa paljon paremmin takaraivoon ja linnanoveen kuin yliopiston kirjastossa, ja jos ajattelee vaikkapa opettajaa, niin hutilyönnit kasvattaisivat oikein hyvin itsehillintää. Ei sillä, että sitä kouluelämässä tarvitsisi, mutta noin niin kuin muuten vain. 

- Onko tukka hyvin, näkyykö kello: Ei totta vie. Mitä tällä kurssilla tehdään? Valokuvamalleja? Onpa kuitenkin hyvä, jos vaikka hitsaajille tarjotaan tätä kurssia yhtenä vaihtoehtona, sillä hyväntekeväisyyskalenteria sitä tekee yksi sun toinenkin porukka. Me olemme opettajien kanssa jo vuosia sitten suunnitelleet omamme. Minä kieun kuvassani kuin aapiskukko tai matkin Turkan Jukolan veljeksiä. Köksänopella on pullat uunissa ja torttua ja piparia tarjolla ja atk-opella on edessään pelkkä haukattu omena.

- Rikostenpaljastamistehtävien perusteet: Tämä on varmaan vähän sama kuin se, että teetätän kasiluokkalaisilla Seura-lehden edelliskesän numerosta löytyneitä salapoliisitehtäviä dekkarikirjallisuustunnilla. Että olisi ollut hyötyä tällaisesta kurssista, jos olisi meille ollut tarjolla. Nyt on aivan itse pitänyt kesällä pölliä lehti vanhempien mökiltä.

- Itsetuntemusta elokuvien avulla - kurkistus elokuvaterapiaan: Elokuvakurssi meillä jo pyörii, mutta että terapiakin hoituisi siinä samalla. Kauheat paineet ensi vuotta ja kurssin uudistamista ajatellen. Ei muuta kuin kuraattori mukaan hommiin ja luokka sohvia täyteen.

- Miedot alkoholijuomat: Siideri ja kalja. Helppo kurssi.

- Väkevät alkoholijuomat ja juomasekoitukset: Tällä kurssilla sitä karjalaa vasta olisikin puhuttu. En tosin minä, sillä olen aspolutismi.

- Ehostuksen tehostemenetelmät: Pakko päästä!

- Hiusjatkot: Tämä vain epätoivoisille ja kaljuille.

- Mikroautoilu: Tätä ei missään tapauksessa voi järjestää alkoholijuomakurssin jälkeen samana päivänä. Toivottavasti koululla on joku, joka ymmärtää lainsäädännön päälle.

- Passi ja hammasharja: Joku vanha patu on keksinyt näppärän kurssin, jonka nimestä nykynuoriso ei ole koskaan edes kuullut mitään. Toista se on itse patulla, joka kelaa videonauhalta vanhoja jaksoja kaiket päivät edestakaisin ja kirjoittaa yleisönosastolle, miten ennen muinoin kaikki oli paremmin. Luentosarja alkaa tietenkin kyseisen viihdeohjelman parhailla paloilla, minkä jälkeen puolet kurssin valinneista keskeyttää koko touhun.

Ja sokerina pohjalla, pisteenä i:n päällä ja kuin nyrkki silmään.

- Elämänhallinta: Olen käynyt aivan väärää koulua. Lumilinnoja ja elämänhallintaa tukka hyvin mikroautoradalla. Miksen mennyt ammattikorkeakouluun?

2 kommenttia:

  1. Oih. Ihan tuli nuoruus mieleen. Ollessani rippikouluikäinen (taisi olla toissakesänä), olin kesätöissä paikallisella kansanopistolla. Siellä oli tarjolla mm. kurssi, jonka nimi oli "Iloa kivistä ja yrteistä". Se voisi sopia tuon väkevien alkoholijuomien ja juomasekoitusten jatkoksi. Englanninkielinen versio olisi tietenkin Herbs on the rocks :)

    Laskiaisterveisin vannoutunut lukijasi Jerbu

    VastaaPoista