lauantai 8. marraskuuta 2014

MATHEMATICS=MATHEMATICS

Valvoin viikolla yhdeksäsluokkalaisten valtakunnallista matematiikkakilpailua (järjestäjänä MAOL), ja ihanpa siinä huvikseni ja urheilumyönteisenä päätin näyttää maan lapsosille, mistä humanisti pissii. Olen myös luonnollisesti mainostanut oppilaille matematiikan numeroni olleen 10, ja laajalla matematiikalla sekä fysiikalla mentiin lukiossakin loppuun saakka. Menestys ei tosin enää silloin ollut ihan samaa tasoa kuin yläkoulussa, mutta sisulla puskin. 

Niin siinä sitten kävi, että juutuin yhteen tehtävään liian pitkäksi aikaa. Tein sille vaikka minkälaisia temppuja ja kaavoja ja yhtälöitä, aika kului ja tuhat laskua oli vielä tekemättä ja miten ne kaikki muka ehtisi janäin keskeneräistä lappua ei kyllä matematiikanopettajalle palauteta. Ajattelin pelastaa kasvoni ja aloinkin korjata seitsemäsluokkalaisten kirjoitelmia. Minä mitään matikkakisaa harrasta, on tärkeämpääkin tekemistä. Itse asiassa pidänkin aineiden kirjoittamista huomattavasti järkevämpänä puuhana, sillä kyllä se on niin, että numerot numeroina ja kirjaimet kirjaimina ja missä tuollaisia nokkeluuslaskuja muka niin kuin oikeassa elämässä edes tarvitaan? 

Laskepa itse ja tule sitten tänne lällättämään, miten älykäs olet ja luomakunnan kruunu ja vain minuutti meni päällään seisoen ja silmät kiinni.








13 kommenttia:

  1. Itse asiassa tuo oli kohtuu helppo!:o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en jaksanut yrittää, vaikka olisi kuinka helppo. :D Pärjäisin tällaisessa kisassa aivan älyhuonosti jo pelkästään laiskuuden vuoksi.

      Poista
  2. Tuohon on varmasti lukuisia eri vastausvaihtoehtoja, luulisin?

    Minä kyhäsin kahdeksassa minuutissa vastaukseksi 543+1543-72=2014

    Vähän täytyi kokeilla eri numeroita, mutta oli selvää, että i ja joko h tai e ovat merkkejä ja päätin että h, jolloin e:n täytyy olla 1 (ettei summa kasvaisi liian suureksi, sillä vähentää pystyisi korkeintaan cs=98 eli max summa saisi olla 2112).

    Terv. Ensi kuussa lakin saava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sun lakki kuuluukin saada.

      Poista
    2. Mutta ennen lakituksia täytyy lähettää kutsukortit sukulaisille ja ystäville, että tietävät saapua juhlimaan. Viisaana äidinkielenopettajana osaat varmaan auttaa kielipulmassa:

      Kutsunko vieraat ylioppilasjuhliini vai -juhlaani?

      Isän kanssa riidelty aiheesta pitkään. Hänen mielestään on vain yksi juhla ja täten juhlaani. Minun mielestä se on kömpelöä suomenkieltä käytettynä, luonnollisesti olisi juhliini. Bileisiin, ei bileeseen. Valmistujaisiin, ei valmistujaiseen. Ei taivu iskä, väittää että me kaikki muut olemme sitten väärässä.

      Poista
  3. Kyllä oli insinöörin koulutuksesta hyöty suuri,
    sillä ajassa 38 sekuntia tehtävän ratkaisin juuri.

    Nopealla skaalalla luku puoliksi hieman vinoon,
    ja lopuksi korjausluku pinoon:

    1008+1008-2=2014

    Kyllä se on niin, että insinööriys on taidetta,
    jolla runoja enemmän niitetään mainetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakas Senja. Ikävä tuottaa sinulle suuri pettymys, kun on runot ja kaikki, mutta lasku on väärin.

      Poista
  4. Eikä ollut. Se oli imaginääristä matematiikkaa.

    Korjaukseen meni se toinen puolikas minuutti. En tosin jaksanut kellottaa enää. (A=T=0)
    1007+1006-2.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korjaus on opintojen äiti ja insinööri on kone. :D

      Poista
  5. Minä ainakin oletin, ettei samaa saa olla kahdesti. Muutenhan tuo olisi ollut helppo. Menin sitten vaikeimman kautta kokeilemalla ja 1862+186-34=2014 olisi ollut minun vastaukseni. En tajunnut ottaa aikaa, mutta eihän tuohon nyt kauaa mennyt.

    VastaaPoista
  6. Kyllähän tuohon jokunen aikayksikkö tuhraantu mutta vastauksen sain. 1895+189-70=2014 (Toivottavasti meni oikein!)

    VastaaPoista
  7. Kaksi minuuttia, joista toinen meni oikeiden nummeroiden löytämiseen ja tarkastamiseen. Mutta täytyy kyllä antaa pisteet tehtävän keksijälle, sillä tuota ei ratkaista edes tonnin laskimella.

    VastaaPoista