torstai 29. toukokuuta 2014

Sääkyylä

Hei, olen sääkyylä. Erityisen hulluksi alan muutama viikko ennen reissua, sillä on äärimmäisen tärkeää katsastaa kohteen säätiedot joka päivä vähintään kaksi kertaa, mutta mieluusti kuitenkin sekä aamulla, päivällä että illalla. Välillä voi käydä nimittäin niin onnellisesti, että tiistain tihkusade on vaihtunut puolipilviseen tai koko viikon kaatosade 60 %:n todennäköisyydellä esiintyviin kuuroihin, ja sekös muuttaa päivän mielialan riemukkaaksi. Jos käy siten, että luvatun paisteen peittoaakin rankkasadealue, voisi käydä lyömässä jotakuta turpaan. Sääasioilla ei ole syytä pelleillä.

Jos säätiedote lupaa kohteeseen aurinkoista, uutisen paikkaansa pitävyyttä ei tarvitse tarkistaa kuin muutamasta paikasta, mutta jos epävakaata, aukaistaan vähintään kuusi maailmalla toimivaa säätoimistoa sekä kännykkään että tietokoneelle. Säätiedot luetaan luonnollisesti sekä suomeksi, englanniksi että kohdemaan kielellä, oli se mikä tahansa. Accuweather on yleensä positiivisin, mutta sen ainakin olen näinä vuosina oppinut, ettei siihen kannata luottaa.

Yksi hyvä tapa ratkaista meteorologipalvelujen pätevyys on katsoa tarkat, tunneittain etenevät säätiedotteet ja avata samalla kaupungin web-kamerasivut. On siinä säätoimisto aika heikoilla, jos lupaa keskusaukiolle sadetta, mutta livekuvassa ei näy yhtään sateenvarjoa. Epätieteellinen lähestyminen asiaan tarkoittaa puolestaan on sitä, että pakkaa jo viikkoa aikaisemmin matkalaukkuun kaikista isoimman omistamansa sateenvarjon, sillä kun niin tekee, ei varmasti sada. Ei kuitenkaan ole vaikea arvata, miten käy, jos jättää suojan kotiin.

Tällä hetkellä stressaan weather.comin, bbc:n, worldweatheronlinen, accuweatherin, forecan, theweathernetworkin, wundergroundin, weather-forecastin ja timeanddaten sivujen kanssa kilpaa siitä, mikä niistä on oikeassa ja miten paljon luvatut tihkusateet ehtivät viikonlopun aikana väistyä. Koska meteorologikollegani on sanonut, että yli viiden päivän ennustukset ovat lähinnä arvontaa, luotan (heikosti) siihen, että sää Pariisissa voi vielä poutaantua pari astetta paremmaksi. Kyylääminen auttaa ainakin vähän hepoasteiden korkeisiin, pasaatituulten suuntiin sekä korkea- ja matalapaineiden rintamiin. Tiedän sitä paitsi, että jos koira syö ruohoa, se tietää sadetta. Pitäkää koiranne sisällä.




4 kommenttia:

  1. Lol!:D mä taas en ymmärrä miten ihmiset antavat sään vaikuttaa fiilikseensä ja miten siitä puhutaan niin paljon! Suorastaan ärsyttävää tyhjänjauhamista pohtia "on niitä ilomoja pirellyt". Mutta tietenkin ollaan kaikki yksilöitä ja tehdään mitä huvittaa ja itsestäni vasta löytyy muissa ärsyttäviä puolia joten samapa tuo;p

    VastaaPoista
  2. Olisko joku pariisilainen koirakamera, josta voisi tsekata ruohonsyönti-indeksin?

    VastaaPoista
  3. Hei, tässäpä vielä kaksi lisää: lachainemeteo.com ja meteofrance.com, jos Pariisin paikallissää kiinnostaa. Mukavan erilaiset ennusteet kummallakin. Näistä minä aina tsekkaan paikallissään ja valitsen paremman. Ulos ei viitsi katsoa, kun se ei ole niin tieteellistä.

    VastaaPoista
  4. Kolmena paistoi, yhtenä satoi. Juuri niin, kuin oli ennustettu, mutta en ehkä jauha siitä enää enempää. Ainakaan paljon. Pian taas. :D Teen vaikka säähoroskoopin.

    VastaaPoista