torstai 18. heinäkuuta 2013

Maanteiden kuningas

Välillä pitäisi johtaa sekä tätä maailmaa että autoletkaa heinäkuussa. Sellaisessa useasti junnanneena olenkin tehnyt havaintoja, joista voi vetää karkeita yleistyksiä, mutta eli päteviä johtopäätöksiä kaikenlaisista autonkuljettajista. Aina eikä joka kerta tilastoja ja tieteellisiä merkintöjä tehdessäni mukana ei ole ollut ruutupaperia ja kynää - vaikka jos joku poliisi lukee, niin enhän minä oikeasti tietenkään tee muistiinpanoja tiellä ajaessani. Ojassa kyllä.

Huomautettakoon tässä välissä, että olen tunnollinen kuski ja tosi hyväkin. Erityisalaani on peruuttaminen suonsilmästä.

Havaintojeni mukaan maa kantaa päällään ainakin kuudenlaisia kuskeja. Tunnistatko itsesi?


1) Varovainen kuski

Varovaisella kuskilla ei ole kiire minnekään tai hänen ajotaitonsa ovat jo sellaiset, että hän ymmärtää körötellä edellytystensä mukaisesti. Varovaisen kuskin takana on aina jono, joka luonnollisesti pyrkii ohi noin kahtakymppiä muuta liikennettä hitaammin ajavasta ajoneuvosta. Määritelmän mukainen kuski pyrkii ajamaan siis turvallisesti, mutta aiheuttaakin liikenteeseen vaaratilanteita.

Tähän ryhmään kuuluvat myös ylivarovaiset kuskit, joilla ei kuuluisi olla korttia ollenkaan. Eikä olekaan, jos autossa on kolmio, ja vieressä istuu autokoulunopettaja.

Varovainen kuski ei häiriötekijöitä minimoidakseen laita tai edes osaa laittaa autoradiota päälle, tai hänellä on siinä vielä kasettisoitin. Siellä laulaa Reijo Taipale. Myös Yle Puhe kelpaa.

2) Tunnollinen kuski

Tämä kuski ajaa täsmälleen rajoitusten mukaisesti, mutta mieluummin vielä pikkuisen alle, ettei poliisisetä tule ja korjaa tai omatunto tahraannu. Kun tiellä on kahdeksankympin nopeusrajoitus, hän ajaa silloin 78 - 80 km/h, mutta viisari ei missään tapauksessa värähdä milliäkään yli.

Tunnollinen kuski kuuntelee mielellään kilometrejä taittaessaan Iskelmäradiota tai Novaa ja soittaa mielellään muita tiellä liikkujia auttaakseen liikennetiedotuksia suoraan lähetykseen.

3) Pikkupunkkari

Pikkupunkkari on tietoinen nopeusmittarin virhemarginaalista ja sopeuttaa ajonopeutensa siihen. Tämä tarkoittaa, että kuski ajaa kahdeksankympin alueella n. 85 - 90 km/h. Yleispätevä ohjenuora on tavallisesti se, että yksi lisäkymppi ei vielä haittaa mitään, vaan on pikemminkin vakio ja oikea etenemisnopeus. Pikkupunkkari joutuu usein ohitustilanteeseen.

Pikkupunkkarin etuliite "pikku" tulee siitä, että kuski on pohjimmiltaan ihan kunnollinen tyyppi, eikä aja ylinopeutta taajama-alueella tai muutenkaan sitä koskaan roimasti. Pikkupunkkarin radiossa soi yleensä poppi ja rokki.

4) Nasta lautaan -kuski

Tällä formulakuskilla on raskas kaasupoljin. Ei tarvitse edes olla kiire, vaan hän ajaa ylinopeutta säällä kuin säällä, paikassa kuin paikassa. Erityisesti isommilla teillä tämä kuljettaja on aina jonon kärjessä, eikä todellakaan katsele mittariin edetessään paikasta A paikkaan B. Koska nasta on laudassa, myös hänen puskurinsa on usein ärsyttävästi edellä ajavan perässä - muttei kauan.

Kun nasta on laudassa, siihen sopii rokki.

5) Vakionopeuskuski

Jotkut välttelevät nopeusrajoitusten noudattamista hieman erikoisemmalla tavalla, joka vaikuttaa siltä, kuin kuskilla olisi koko ajan vakionopeudensäädin päällä. Liikennemerkeillä tai nopeusrajoituksilla risteyksissä ei ole väliä, vaan koko tienoon halki päästetään samaa kahdeksaakymppiä.

Radiossa soi jotain ponnetonta.

6) Holtiton kuski

Holtiton kuski ajaa miten sattuu. Köröttelee tukkona, kun saisi painaa kaasua, ja ajaa ylinopeutta silloin, kun pitäisi himmata. Kun ohittaa hiljaa ajavan holtittoman kuskin, hän päättääkin ajaa sen jälkeen lujempaa ja roikkuu perässä kiinni. Jos hän ajaa satasen alueella kahdeksaakymppiä, niin kahdeksankympin alueella on aivan loogista ajaa yhdeksääkymppiä.

Holtiton kuski on sen verran arvaamaton, että hän ei myöskään todellakaan vilkuta kiertoliittymästä poistuessaan. (Oikeastaan sieltä poistuestaan eivät vilkuta ketkään muut kuin tunnollinen kuski ja pikkupunkkari.) Autossa soi tai ei soi.Maanteillä on omasta mielestään monta kuningasta.


9 kommenttia:

 1. Myönnän olevani pikkupunkkari :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos asiasta olisi gallup, veikkaisin pikkupunkkareita olevan kaikista eniten. Sitten ehkä tunnollisia. Kyllä pääsevät poliisit helpolla!

   Poista
 2. Joo, minäkin olen NIIN pikkupunkkari! (Paitsi jos setä Poliisisetä kysyy niin sitten tietysti tosi tosi tunnollinen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä pieni kapina on välillä vain tervettä. Yleensä tosin ne, jotka ajavat tosi reippaasti aina, eivät ikinä tai juuri koskaan jää kiinni.

   Poista
 3. Tää on sellainen aihe että maininta "tuo on varmaan naiskuski" saa jotkut kiihtymään hetkessä nollasta sataan.
  Itäsuomesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta onhan se totta, että naiset ajavat keskimäärin varovaisemmin. Ainakin minun tilastojeni mukaan, ja ne ovat tieteellisiä tilastoja. :D

   Poista
 4. Aiemmin olin nasta lautaan -tyyppiä, mutta kun olin saanut parin kuukauden sisällä kahdet isot ylinopeussakot niin oli pakko alkaa himmailemaan ettei lähde kortti... Lisäksi kun samaan aikaan tuli lapset, niin nykyään myönnän olevani pikkupunkkari joka katsoo hyvin tarkkaan kuinka paljon sitä ylinopeutta oikein saa ajaa ilman sakkoja... ;)

  VastaaPoista
 5. Muuten erittäin osuva kuvaus, paitsi että muuttaisin Nasta lautaan -kuskin radioon rokin sijaan popin. Ehkä jopa turbobassot takakonttiin ;)

  VastaaPoista
 6. Mie oon kyllä pikkupunkkari vahvasti. Aikaisemmin ajelin reippaammin ylinopeutta, mutta sakkorajojen tiukennuttua mie hölläsin. Sitäpaitsi totesin, että liikennevirrassa pysyttely on paljon rennompaa kuin jatkuva ohittelu. Silti mie oon maantien paras kuski ja aina valmiina neuvomaan muita autoilijoita (suureen ääneen yksin omassa autossani). Joskus tulee oho-tilanteita, mutta miun kohdalla ne ovat vain poikkeuksellisia lipsahduksia.

  VastaaPoista