perjantai 12. elokuuta 2011

Osa 1. Kun kaikesta kivasta on 10 vuotta

Elämästä on tullut niin hurjaa, että ystäväpiirissä alkaa olla jo kymmenvuotishääpäiviä. Ajatella, miten nuorina sitä on menty naimisiin! Presidentin luvalla.

Koska kymmenen vuotta ei ole oikeastaan silti aika eikä mikään, pitäisi olla aika helppoa muistaa, mitä tuolloin tapahtui. Toisaalta on eri asia, miten vanhalle ilmaisee jonkin asian tapahtuneen kymmenen vuotta sitten: kun tänään juttelin 13-vuotiaiden teinityttöjen kanssa ja kerroin aloittaneeni työssäni tasan kymmenen vuotta sitten, en tullut ollenkaan ajatelleeksi, että heidän ajanlaskunsa oli silloin vasta suurin piirtein alkanut. Vaihdoimmekin puheenaiheen sujuvasti dinosauruksiin.

Kymmenen vuotta sitten, vuonna 2001

- olin 15-vuotias. (Ja aloitin siis nykyisessä työssäni. Ennen vanhaan koulutuksella ei ollut niin paljon merkitystä.)
- katsoin järkyttyneenä televisiosta, miten lentokone ja toinenkin lensi päin New Yorkin kaksoistorneja. Olin juuri muutama kuukausi takaperin käynyt niistä toisen huipulla ja ostanut jääkaappimagneetin. Harrastan eri kaupunkien jääkaappimagneetteja. Ne ovat pakastepussissa ullakolla, mikä on onni ja ilo.
- Wikipediaan alettiin kerätä tietoa englanniksi. Sitä ennen otettiin aina sukset, hiihdettiin pimeässä umpihangessa lähimpään kirjastoon 40 kilometrin päähän ja huomattiin, että käsin kirjoitettu tietosanakirja oli lainassa ja maitopullo jäätynyt reppuun. Kotiin tullessa oli vielä pimeämpää ja sudet vaanivat, mutta vielä oli lypsettävä lehmät, vuoltava tuohta ja käytävä juosten ulkohuussissa. Sitten olikin aika ottaa virkistävät viiden tunnin unet, jotta oli taas aamulla terävänä lypsyn jälkeen hiihtämässä puusuksilla sata kilometriä metsän poikki kyläkouluun. Virret oli syytä osata ulkoa, ettei saanut karttakepistä ja jos meni nuotin vierestä, sai siltikin. Opettajat ovat pahojapahojapahoja.
- hiihtämiseen sopivasti liittyen Lahdessa olivatkin vuonna 2001 oikein viimeisen päälle kovat hiihtokisat.
- Alejandro Tolero valittiin Perun presidentiksi. Ihan vain tiedoksenne.
- Suomi ei osallistunut Euroviisuihin. Maailma menetti jotain suurta. (Kaikkien aikojen paras Euroviisu-biisi on muuten CatCatin Bye bye baby. Jännitin hulluna, miten Suomi pärjää! Saihan se lopulta 11 pistettä, wohoo.)

- homoseksuaalit saivat parisuhteelleen rekisteröintiluvan Suomessa.
- Harry Potter lensi ensimmäistä kertaa Nimbus 2000 -luudalla elokuvateattereissa. Meillä on sellainen leikkimökissä. Aito.
- Aku Ankka täytti 50 vuotta, eikä sillä edelleenkään ollut housuja jalassa, vanhalla miehellä. Olen pöyristynyt, sillä tuollaisesta leveäperäisestä meiningistä tulee ilman muuta traumoja yhdelle sun toiselle.
- Remonttiryhmä poistettiin puoluerekisteristä puolueen omasta pyynnöstä. Reiska jäi elämään. Reiska on kuningas.
- Onnenpyörä-ohjelma poistui televisiosta.

   S  L  HVN SRLLST.

6 kommenttia:

 1. "Onnenpyörä -ohjelma poistui televisiosta.

  S L HVN SRLLST."

  SN LT NRKS! NRTT :D

  VastaaPoista
 2. Muistan itsekin tuon Cat Catin silloin kymmenen vuotta sitten. Näin muuten Tauskin ja se oli oranssi ja krapulaoissa.

  VastaaPoista
 3. Tauskin Sinävaineimuutmuahuomiseensaajatkamaan on romanttisinta ja itkettävintä, mitä tiedän. Vaikka sitten oranssina laulettuna. Ja CatCatin Yksin sateeseen! Siinä vasta hitti.

  Oi niitä aikoja.

  VastaaPoista