perjantai 26. elokuuta 2011

‎10 hyvää syytä nauttia illalla punkkua (K18)

Punaviini, punkku, punkero, punkeroinen, punksu. Koska en yhtään tykkää alkoholista, enkä siis todellakaan juo, haastattelin otsikon aiheesta aikani kuluksi naapuripusikon pupujusseja. Koin nimittäin hirvittävän tärkeäksi kerätä näin viikonloppua - ja kaikkia tulevia viikonloppuja - ajatellen teille 10 hyvää syytä nauttia illalla yksi (tai useampi) punkkulasillinen. Oikeastaan tästä saa syyttää ja kiittää myös Juoppokaasoani, jonka mielestä aiheesta pitäisi ehdottomashti keshkushtella enemmän. Eikä tietenkään ole hyväksi, että kertyy patoumia.

Oli hieman haastavaa hyppiä kanipuku päällä pajukossa, mutta kun lauloin muutaman säkeistön verran Eiookorviaeiookorviaeihännäntypykkää, alkoi haastateltavia pikku hiljaa kertyä. Tajusin tosin juuri laulaneeni pusikossa sammakkolaulua. Ei ihme, että kuulijakunta oli epäluuloista ja pakeni pian. On kai viisainta tunnustaa suoraan, että jouduin vetämään suurimman osan vastauksista hatustani. Sieltä ne kaniinitkin aina tulevat.

Olkaapa hyvät, ottakaa opit käyttöön!

1. Kaikki tietävät, että juominen on tärkeää, ettei tule nestehukkaa ja pyörry. Vinkki: Pidä aina punkkupulloa käsilaukussa tai työpöydällä. On hyvä opetella juomaan pitkin päivää. Niin siitä tulee tapa, ja juomaa kuluu helposti tavoiteltu muutama litra päivässä. Punaviini on sitä paitsi siitä hyvä juoma, ettei sen pidä olla jääkaappikylmää. Mutta ei sillä väliä, vaikka onkin.

2. Koska haluat kuitenkin olla ja varmasti oletkin Hyvin Sivistynyt, olet oikeastaan velvoitettu juomaan eurooppalaisittain viiniä ruoan kanssa ja sohvalla ja missä nyt milloinkin. Alkon kassalla voi kuitenkin nolostuksen tullessa ja välillä ihan varmuuden vuoksi kertoa, että taas on vieraita tulossa ja että huh, kun on raskasta pitää illalliskutsuja jatkuvasti, mutta ihanaahan se tietenkin on ystäviä tavata.

3. Ihmisellä pitää olla seikkailumieltä. Kokeile vetää punaviiniä pillillä! Ota vaikka kaverin kanssa kisa, kumpi saa pullon ensimmäisenä tyhjäksi. Kilpaa imuutellessanne voitte molemmat miettiä, miten ihanaa onkaan viettää tässä tällä tavoin laatuaikaa yhdessä ja työskennellä yhteisen tavoitteen hyväksi.

Koska olette ystäviä, pitää myös aina muistaa toisen auttaminen. Jos kaveri ei millään jaksa juoda omaa pulloaan loppuun asti, tarjoudu viimeistelyhommiin.

4. Punaviini kannustaa luovuuteen! Varaa viereesi lehtiö, johon voit kirjoittaa luonnehdintoja vaikkapa eri rypälelajeista. On jännittävää, miten nopeasti makuaisti kehittyy ja viinistä löytyy lisää erilaisia ulottuvuuksia.

Lasi yksi: Hieman tanniininen, aavistuksen pähkinäinen, kitkerähkö. Ripaus rusinaa (yök), jälkimakuna raparperi. Kyllä tätä nyt toisenkin juo.
Lasi kaksi: Oho, pahin kitkeryys taittunut, alkaa puhutella, oikeastaan aika vivahteikas.
Lasi kolme - neljä: Toimii. Leikkisä, jopa riehakas, voimistunut, olenpa oikeastaan aika hyvännäköinen ja tosi hauskakin, porukan säkenöivin.
Pullollinen: Rai, rai ja rillumarei! Hölökynkölökyn ja kaada sitä tuoppiin.

Opetus: Älä koskaan luota viinin antamaan ensi vaikutelmaan, vaan anna sille mahdollisuus kehittyä illan myötä.

5. Punkku rentouttaa! Jos on vaikkapa pistänyt rikollisia selliin, luonut hevonsenpaskaa, hakannut toimistossa excelliä sormi vääränä tai istunut internationaaleissa palavereissa kahdeksasta neljään koko viikon ja elämänsä ajan vauvasta asti, on perjantaina ihan kelpo veto avata punkkupullo. Ilo ilman punaviiniä on teeskentelyä.

6. Punkku voi olla harrastus, eikä harrastustuksia saa ensimmäisen väsymismerkin jälkeen lopettaa. Pitää jaksaa yrittää, että kehittyy. Harjoittelu palkitaan ihan varmasti: sinusta voi tulla jopa ammattijuopppo!

7. Punkkukänneissään voi avautua. On hirmu tärkeää, että päästää välillä höyryjä, sillä ne voivat muuten patoutua ja se on vaarallista ja vie mielenterveyden ja sitten lukitaan Siperiaan loppuelämäksi.

8. Punkku on hyvää. Se on myös maukasta, herkullista ja maittavaa. Lisäksi punkku edistää kaikenlaista, kuten aineenvaihduntaa.

9. On niin romanttista nauttia yhdessä punaviiniä! Sytytetään vähän kynttilöitä, lausutaan runoja, soitetaan kitaraa ja kontitaan yöllä parijonossa sänkyyn.

10. Punkeroa punkerolle, se on oma mottoni. On hyvä tunnistaa nimikkojuomansa.

Ja yksi vielä kaupanpäällisiksi, kun olette niin kilttejä:

11. Punaviiniä voi nautiskella iloon ja suruun, maanantaihin, tiistaihin, perjantaihin, juhlaan, arkeen, ruoanlaittoon... Kyllä te tiedätte. Tänään vaikka synttäreitteni kunniaksi! Kauan eläköön nuorikko-Ässä!

5 kommenttia: