perjantai 9. joulukuuta 2016

Matkakertomus, osa 4. New York

Syntymäpäivieni kunniaksi järjestämäni parin viikon kiertomatka Yhdysvaltain neljässä kaupungissa on viimeistä matkakertomusta vailla. Nämä raportit ovat hyödyllisiä siinä vaiheessa, kun ei enää itsekään muista, mitä minäkin päivänä tapahtui - eli näemmä tässä jo pikku hiljaa.

Ensimmäisistä kolmesta kohdekaupungista voit lukea matkakertomukset täältä, täältä ja täältä. Matkamme alkoi 11.10.2016 Las Vegasista, jatkui Los Angelesiin, kieppasi sitten San Franciscoon ja päätyi tässä näppärästi 5,5 tunnin päivälennon jälkeen New Yorkiin. Tervetuloa! Koska kelloa piti siirtää perillä kolme tuntia eteenpäin, oli koko päivä kulunut matkustamiseen.

Aloitimme viimeiseen matkakohteeseemme tutustumisen ajamalla taksilla suoraan Manhattanin ytimeen hotelli Hilton Times Squareen. Tai kuski sitä ajoi ja oli kova poika höpöttelemään. Presidenttiehdokkaat Clinton ja Trump olivat parhaillaan kaupungissa vaaliväittelyiden jälkeisellä kardinaali Dolanin hyväntekeväisyysillallisella, ja erityisesti siitä, kansan jakautumisesta ja presidenttiydestä hänellä riitti asiaa. Tippimme oli kuitenkin ilmeisesti liian pieni, sillä juttu loppui hotellin edessä lyhyeen.

Perillä näytti oikein eläväiseltä. Enemmän oli valoja kuin kotona.


Respassa meitä odotti paketti Los Angelesista. Hollywoodin hotellista lähdettyämme huomasi matkaseurueen nuorimmainen, että hänen olkalaukkunsa oli jäänyt hotellin kylpyhuoneen lattialle, jonne hän oli sen vielä viime hetkellä riisunut. Meillä ei ollut enää mahdollisuutta lähteä sitä siinä vaiheessa hakemaan, ja koska laukussa oli paitsi lapsen omat matkarahat myös Aku Ankan taskukirja, DS-pelikonsoli, uusi peli ja mikä tärkeintä, kouluvihko, laitoimme hotellille tiedusteluviestiä laukun toimittamisesta New Yorkiin. Laskelimme, että paketti ehtisi juuri sopivasti perille, ja että lapsen jo puoliksi kouluvihkoon kirjoittama matkapäiväkirja saisi siten onnellisesti jatkoa. Ehti! Terveisiä opettajalle! Kyllä pitäisi tulla kymppi äidinkielestä, sillä hän varmasti myös huomasi, että pakotin lapsen kirjoittamaan paljon enemmän kuin olisi tarvinnut. (Valehtelin, että pitää olla enemmän kuin yksi virke joka päivältä, ja että pitäisi olla ainakin viisi tai vaikka sivullinen, eikä kukaan varmasti kiellä kahtakaan. Tietenkin eri asia on se, valehteliko lapsi ensin minulle, että virke päivässä riittää.)

Jätimme laukut huoneeseen, joka oli mukavan suuri päiväpeittojen ja matkalaukkujen levittelemiseen lattialle. Näkymä ikkunasta oli Hudson-joelle oli yllättävän hieno ja tuli silkalla tuurilla kaupan päälle. Emme kuitenkaan jääneet seisoskelemaan ikkunan taakse, vaan lähdimme etsimään ruokapaikkaa, joista nyt ei New Yorkin keskustassa tietenkään ole kovasti pulaa. Paljon vaikeampaa on sovitella neljän matkaajan senhetkinen toive yksiin. Päädyimme valitsemaan tällä kerralla ravintolan, jossa lapset lapset saivat nauttia juomansa vilkkuvalopohjaisista laseista! Kyllä oli niin ameriikkaa, ettei tosikaan. Ruoka oli hyvää ja aasialaisvaikutteista ja sitä oli paljon, joten mikäs siinä oli ihmisen eläessä ja täyttyessä ja vilkkuvalojen pimpotellessa.

Vaikka illallisen jälkeen oli jo myöhä, sää oli lämmin ja mittari näytti syksyisessä New Yorkissa kahtakymmentä astetta. Ihastelimme hetken Times Squaren säpinää, emme hukanneet ruuhkassa lapsiamme, haimme kaupasta aamupalaensiavuksi mysli-marja-jogurttiannokset ja suuntasimme hotelliin television ääreen ja kohti yöunta. Seuraavaan päivään tulisi mahtumaan kaikenlaista upeaa!

Perjantai 21.10.2016: Vapaudenpatsas ja Broadway-musikaaliTämän kuvan otti Internet.

Olin ollut matkanjohtajana terävänä ja varannut meille aamuksi klo 12 liput Vapaudenpatsaan kruunuun, jonne liput myydään nopeasti ja ensimmäisenä loppuun. Koko reissun ajan kaikki olikin aina ollut valmiina: ainoanakaan päivänä ei tarvinnut jännittää, pääseekö sinne, minne haluaa vai ei. Tämä kuitenkin edellytti että varaussormeni olivat näppäimistöllä jopa puoli vuotta etukäteen, jotta oikeanlaisen lipun tai paikan sai. Huristelimme siis aamulla metrolla Manhattanin eteläkärkeen, jossa kävimme ensin kahvilla. Battery Parkissa sijaitsevassa satamapaikassa vahvistimme sitten passein  henkilöllisyytemme (aikuiset), suuntasimme turvatarkastukseen ja astuimme laivaan. Kaikki meni muuten niin kuin pitikin, mutta harmiksemme satoi vettä. Asialle ei kuitenkaan voinut mitään, joten aamupäivän varusteisiimme kuuluivat tiukasti sateenvarjot. Jos kellonaikamme Vapaudenpatsaalle olisi ollut muutamaa tuntia myöhäisempi, sade olisi jo lakannut. Tämä oli kuitenkin ainoa sään puolesta ikävä hetki, joten sikäli saimme olla tyytyväisiä. Vapaudenpatsaan kruunuun ei 9/11-iskujen jälkeen päässyt kahdeksaan vuoteen vierailemaan ollenkaan, ja kävijämäärää rajoitettiin uudelleen avaamisen jälkeen huomattavasti. Tämä oli minulle toinen vierailuni Vapaudenpatsaalla, mutta ensimmäinen noin korkealla, mikä tietysti kirjaimellisesti kruunasi kokemuksen.

Kun pääsimme saarelle, suuntasimme uudelleen jonoon ja esitimme kruunuun pääsyyn oikeuttavat lippumme. Kaikki tavarat (kamera on sallittu) piti jättää säilöön, ja kas, turvatarkastushan se sitten taas oli edessä. Emme tainneet jäädä kiinni mistään epäilyttävästä, sillä niin vain olimme pian nousemassa portaita ylös kruunuun. Hissilläkin olisi alkumatkan päässyt, mutta äkkiäkös sitä 354 porrasta nousee, kun on huippukuntoinen ja muutenkin varsin mukava.

Näköalatasanteilla satoi yhtä lailla kuin saarelle tullessammekin, joten valokuvaaminen jäi vähemmälle.

Lähdimme nousemaan viimeiset 140 porrasta kierreportaita ylöspäin. Kaiteista piti ihan tosissaan pitää kiinni, sillä askelmat olivat todella pieniä ja kaarrokset tiukkoja.

Tämän lähemmäksi soihtua ei pääse. Kuvassa Liberty Ladyn soihtua kannatteleva käsivarsi ja yksi kruunun seitsemästä sakarasta.

Kruunu on varmasti yksi erikoisimmista paikoista, missä olen ajan vieraillut. Kauan siellä ei kuitenkaan ollut aikaa kauempana häämöttävää Manhattania ihailla, sillä ikkunoiden eteen ei mahtunut montaa ihmettelijää yhtä aikaa. Joidenkin minuuttien ja kymmenien valokuvien jälkeen alkoi portaiden kiertäminen toiseen suuntaan. Oli jotenkin absurdia ajatella kävelevänsä patsaan sisällä. 

Alhaalla kävimme vielä shoppailemassa matkamuistomyymälässä pari ylihintaista miniatyyripatsasta, poseerasimme aidon patsaan juurella ja otimme kotialbumin täyteen kuvia yhdessä ja erikseen. Niin kuin kaikki muutkin. Turisti on laumaeläin. Seuraa johtajaa!

New Yorkin ensimmäinen must-nähtävyys oli esitelty jälkikasvulle, joten ei muuta kuin taas jonoon ja takaisin laivaan. Myös Ellis Islandilla olisi ollut mahdollisuus käydä, mutta jätimme sen tällä kerralla väliin. Ostimme paluumatkalla laivalta pikkulounaaksi hot dogit, sillä ei päivää ilman jonkinlaista pikaruokaa. Vähän olisi tehnyt mieli tuunata hot dogia edes sinapilla ja sipulirouheella, mutta ketsupilla mentiin.

Vettä sateli edelleen, joskin koko ajan kevyemmin. Olikin erittäin hyvä suunnata kuluttamaan päivää Century 21 -liikkeeseen, jonne on suorastaan pakko mennä vähän tuhlaamaan. Kun tarjolla on monta kerrosta kalliita luksusmerkkejä huomattavaan alennushintaan, vähemmästäkin sekoaa: jos meillä ei olisi ollut mukana kahta rajoittavaa tekijää, luottokortin typerää kuukausirajaa ja lapsia, olisimme varmasti kaupassa vieläkin. Teimme monia hienoja löytöjä ja tulimme onnellisiksi. Se on kauppa, joka kannattaa.

Shoppaillessamme vesisade oli loppunut, ja alkoi olla jo oikea nälkä.  Löysimme mukavan burritopaikan, jonne oli mukava istahtaa hetkeksi. Ruoka oli edullista, maukasta ja sitä oli paljon. Pakkasimme puolikkaat burritot mukaamme ja suuntasimme kulman taakse: ihan kivenheiton päässä olivat  terroristi-iskuissa tuhoutuneiden World Trade Centerin kaksoistornien paikalle tehdyt muistomerkit. Koska me aikuiset olimme ehtineet käydä tornin näköalatasanteella joitakin kuukausia ennen iskua, oli 9/11 Memorial -muistomerkin äärelle pysähtyminen todella koskettavaa.
North Poolin ja South Poolin ympäri kiertävät kaikkien niiden n. 3000 uhrin nimet, jotka iskuissa menehtyivät. Vaikuttavaa, koskettavaa ja niin surullista. Itku tuli.

Koska shoppaillessa oli kulunut muutama tunti tuosta nuavvaan, katselimme kelloa ja totesimme, että on parasta lähteä metroilemaan hotellille. Tarkoitus oli siistiytyä ja vaihtaa vaatteet, sillä seitsemän jälkeen olisi oltava menossa Broadwayn Winter Gardeniin nauttimaan Andrew Lloyd Webberin School of Rock -musikaalista. Broadway-musikaaleista haluaisi nähdä jokaisen, mutta teimme valinnan sillä perusteella, että se sopisi koko perheelle - ja katselimme näytelmän pohjana olleen elokuvan kotona muutamaankin otteeseen etukäteen. Oli vaikea uskoa, että joku päihittäisi Jack Blackin roolisuorituksen, joten ei muuta kuin ottamaan siitä selvää.

Täysihintaisista lipuista saa pulittaa itsensä kipeäksi, mutta jos ei tahdo a) jonottaa alennuslippuja b) ottaa sitä riskiä, että viikonlopun näytökseen ei alennuslippuja jää c) ottaa sitä riskiä, että alennuslippuja ei ainakaan neljälle vierekkäiselle paikalle saa, täytyy lipuista maksaa kiltisti etukäteen vaadittu summa.
Muualla maailmassa yleisö saa usein ostaa teatterinäytöksen ajaksi naposteltavaa ja juotavaa niin kuin elokuvateattereissa. En tiedä, mihin perustuu se, että Suomessa niin ei voi tehdä. Rattoisastihan siinä aika kului aivan järjettömän taitavia lapsimuusikoita katsellen ja kuunnellen, eikä voinut muuta kuin ihailla heidän tasoaan. Eräs hauska yksityiskohta oli muuten se, että kun naisten vessoille oli luonnollisesti väliajalla aivan mahdoton jono ja joitakuita vähän huoletti tauon lyhyys, teatterin vessajonovirkailija (heitä oli kaksi: toinen piti huolta jonomuodostelmasta, toinen oli ohjaamassa nopeasti oikeaan koppiin) totesi rauhoittavasti: "Don't worry, honey. We do this seven days a week."

Olisin halunnut käydä katsomassa jonkin esityksen joka ilta, mutta ei saa ihminen makeaa mahan täydeltä. Seuraavalla kerralla sitten taas, niin kuin monta muutakin asiaa.

Teatteriesityksen jälkeen kello oli jo puoli kymmenen, joten kävelimme pari korttelia takaisin hotellille ja nautimme paitsi älyttömästä tungoksesta, myös valoista ja siitä, että jossakin on aina elämää. Perjantai-ilta Times Squarella on varmasti vielä säpinäisempi kuin tavallinen arki-ilta.


Lauantai 22.11.2016: Rockefeller Center, Top of the Rock, Fifth Avenue, Macy's ja kaupungilla kiertelyä


Aamulla löysimme niinkin läheltä kuin hotelliamme vastapäätä aivan mahtavan aamiaispaikan. Ravintola oli meksikolaissävytteinen, mutta ei meksikolainen kuitenkaan. Parasta siinä oli se, että tilatessamme kaikille munakasannokset kysyimme lapsille kaakaota. Sitä ei ollut, mutta neuvokas tarjoilija halusi ratkaista ongelman ja pyysi odottamaan hetken, kun hän kävisi yläkerrassa tai naapurissa tai jossain ja järjestäisi asian. Niin hän sitten taikoi jostain kaksi kaakaota, ja olimme luonnollisesti tosi tyytyväisiä vaivannäöstä ja tippasimme suomalaistyyliin avokätisesti.

Lähdimme kävelemään kohti Rockefeller Centeriä, jossa meillä oli liput Top of the Rock -näköalatasanteelle. Arvoimme pitkään Empire State Buildingin ja Top of the Rockin välillä, mutta koska olimme itse jo kertaalleen ensin mainitussa käyneet (ja jonottaneet miljoona tuntia), päätimme viedä lapset jälkimmäiseen. Pääsimme lipuilla jonon ohi ja olimmekin hetkessä ylhäällä - tosin ensin etsimme tovin hissiä, joka oli liian lähellä huomattavaksi. Jälleen kerran jouduimme myös turvatarkastukseen läpivalaisuineen ja metallinpaljastimineen, ja laskimme, että se oli matkallamme jo kymmenes kerta.

Sää oli aamulla hieman sumuinen, mutta näkymät Manhattanin yllä olivat silti aika mainiot. Selfiekeppi lauloi taas useamman kerran, on se vain tarpeellinen peli.

Alhaalla kauppakeskuksessa saimme taas vaihteeksi wifistä kiinni ja keräsimme pari amerikkalaista tai kansainvälistä Pokemonia, en minä niistä mitään ymmärrä. On silti ihan turha sanoa, että peli on out, sillä jos näkee kaikki ulottuvillaan olevat uudet oliot, tulee hulluksi ja heittelee palloja ihan tosissaan. Ja kun kukaan ei edes tunne, voi tehdä sitä aivan huoletta. Minullakin on nyt Taurus (joskin se taisi tulla Vegasista), ja se on kuulemma kova härkä. Vähän kyllä taisin siinä käydä kaupoissakin pyörimässä, mutta pidättäydyin ostamasta mitään. Onneksi, sillä varsinainen saalis oli vasta tulossa!

Siirryimme ulos katselemaan amerikkalaisten luistelutaitoja. Teki ihan hirveästi mieli mennä vähän hyppelehtimään malliksi, sillä olihan se nyt raukoilla aikamoista haparointia. Olen sitä paitsi ollut entisessä elämässäni ruotsalainen taitoluistelija, joten siksikin. Unissani vedän usein sellaisia piruetteja, että kotipaikkakuntamme ulkojää jää vähän pieneksi.


Kaikkensa antanut etenijä. Luisteleminen on kovaa hommaa.


Päätimme (tai no, päätin), että tänne tullaan seuraavana vuonna katsomaan legendaarista joulukuusen valojen sytyttämistä.

Ja sitten jatkui matka 5th Avenueta pitkin kohti Grand Central Terminalia, joka on melko hieno noin niin kuin juna-asemaksi. Apple oli vuokrannut koko ylätasanteen laite-esittelyilleen, ja pohdimme, paljonko heidän pitää maksaa siitä. Ei ehkä kuitenkaan ihan halvimmasta päästä taida olla juuri tuo yläkerta.

 Seuraavaksi reitti vei kirjastoon, sillä opettajaihminen käy tietenkin lainaamassa pari kirjaa ja syventymässä päivän sanomalehteen.
Meidän kirjastossamme ei ole ihan näin vaikuttavaa sisäänkäyntiä, mutta melkein.


Lisäbonusta New York Public Library saa toisen kerroksen ilmaisesta vessasta (edellinen oli Rockefeller Centerissä) ja kaupastaan. Paitsi että kirjakauppa on täynnä aivan mahtavia, hauskoja, oivaltavia, cooleja, upeita, erilaisia, jännittäviä ja erikoisia tuliaiskirjoja, ei mitään perusromaaneja, siellä myydään myös kaikenlaista pikkutavaraa ja ennen kaikkea SOHVATYYNYJÄ! Ei se ole haukka eikä mikään, joka ei ylähyllyltä pongaa käsin kirjailtua, 40 tuntia työtä vaatinutta, juuri työhuoneeseen sopivaa New York -tyynyjä. Sydämeni pysähtyi tykyttämään rajusti, kun näin kaksi lomittain aseteltua tyynyä, joita varmastikaan ei moni ollut edes hoksannut siellä olevan. Pyörrytti. Varvistin varovasti ja yletyin juuri ja juuri toiseen - ja kyllä, se oli myytävänä! Tiesin, että tarvitsin sen. Tarvitsisin aivan ehdottomasti. Tyyli oli hieman erilainen, kuin jota suosin, mutta voi poijat, jotta tämän oli lähdettävä kotiin Suomen Etelä-Pohjanmaalle. Onneksi mieheni ymmärtää tyynyvammaani, joten asiasta ei tarvinnut sen kummemmin keskustella. Ja huom! Sain kuulkaa New York Public Library -kassin kaupan päälle, niin että kauppa se on, kuulkaa, joka kannattaa. Taas.

Olin onnellinen. Tämä 50 x 50 -kokoinen tyyny mahtuisi todella hyvin matkalaukkuuni. 

Köpsöttelimme kasseinemme hotellille, joskaan en enää muista, mitä muuta meillä oli mukana. Ehkä tyyny vei niin paljon tilaa, että tuntui tavaraa olevan monta kassillista. No, en muista sitäkään, missä kävimme päivällä syömässä, mutta ehkä se oli jotain ruokaa. Vähän myöhemmin illalla kävimme kuitenkin uudemman kerran aamiaiselta tutussa ravintolassa, sillä siellä oli sekä juomien että ruokien happy hour, ja kaikkea tosi hyvää sai 4 - 6 dollarilla/annos. Erittäin hyvä paikka, joskaan en tietenkään muista, minkä niminen ravintola oli. Suoritimme vielä iltakävelyn kylille kulman taakse, ja muutama muukin siellä taas oli.

Sunnuntai 23.10.2016: Viimeinen matkapäivä. Central Park.

Lähes kaksiviikkoinen reissumme oli päättymässä, mutta sitä ennen saisimme nauttia New Yorkista vielä melkein kokonaisen päivän, sillä lentomme kotimaahan lähtisi vasta kymmeneltä illalla. Aurinko paistoi ja sää oli kaunis, mutta kaduilla ja varjossa kylmän tuulinen. Sitä ei näistä kuvista uskoisi.

Käärimme huiveja tiukemmin kaulaan ja kävimme ostamassa läheisestä leipomosta leivoksia mukaan, sillä ajattelimme nauttia pienimuotoisesta piknikistä Central Parkissa. Kahvit ja kaakaot haimme Trump Towerin viereisestä Starbucksista ja aamukävelyn päätteeksi asetuimme kalliolle nauttimaan päivästä. Puistossa aurinko suorastaan kuumotti, ja enimpiä kerroksia piti riisua pois yltä.
Ja taas siellä luisteltiin, keskellä kesää.

Central Parkissa meillä vierähti paljon kauemmin aikaa kuin olimme kuvitelleet, sillä sää oli tosiaan kaunis, ihmisiä oli sunnuntaina liikkeellä kovasti, puistossa oli monia erilaisia esityksiä ja mikäs siinä elosta kiireettä nauttiessa. Soutaa ja luistella saamme kotonakin, joten niiden eksotiikkaa ei tarvinnut kokeilla, mutta kovin on muiden vahtaaminenkin mukavaa hommaa.  

Loppupäivän tunnit kiertelimme jälleen vähän siellä sun täällä. Hengailimme Macy'sillä ja muissa, pienemmissä liikkeissä, kävimme Empire State Buildingin edustalla, yksi sai joka päivä haaveilemansa kanakebabvartaan katukioskista, ja niin hurahti se päivä kuin itsestään. MoMassa oli ollut aikomus käydä näyttämässä jälkikasvulle vähän tauluja, jos aikaa on, mutta ei ollut. Seuraavalla kerralla sitten. 
Oli ja on edelleen hurjaa ajatella, että pitkään suunniteltu synttärireissu oli nyt tehty. Pitäisi täyttää useammin vuosia, vaikka joka vuosi esimerkiksi. Kuvakirjan koostaminen kauhistuttaa näin jälkeen päin ajateltuna eniten, sillä sen tekemiseen ei ihan pari iltaa tule riittämään. Kuvia on kevyesti muutama tuhat. 

Miehelle kiitos siitä, että antoi minun järjestää reissun ja halusi vapaaehtoisesti lähteä mukaan, vaikka onhan se nyt näin viehättävän matkaseuran vuoksi aika selvää. Erityinen kiitos hänelle myös Los Angelesin syntymäpäiväyllätyksestä, jonka tulen muistamaan aina. Näille pallopäille puolestaan kiitos siitä, että jaksoivat kävellä kuin miehet konsanaan. Parhaimpana päivänä yli 20 km, useimmin viitisentoista. Päitä he eivät saaneet Urban Outfitteristä matkamuistoksi, vaikka olisivat ostaneet ne omista rahoistaan, sillä laukussa ei ollut tilaa. 

Siellä oli jo esimerkiksi yksi isokokoinen sohvatyyny. 
Helou, niin kuin meidän perheessämme on tapana sanoa sekä kohdattaessa että lähtiessä. Until next time.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti