lauantai 4. toukokuuta 2019

Juuri oikeenlaista kemiaa






Opettajalle tekisi hyvää aina säännöllisin väliajoin osallistua muiden oppiaineiden tunneille, vaikka pitkälti turhiahan ne etenkin äidinkielenopettajan näkökulmasta ovat. Kun opettaja suu vaahdossa pauhaa vaikkapa nyt Tipitakasta, konjugaatiosta ja supiinista, sähkömagnetismista tai vaikkapa hivenaineista, saattaapi olla sellainen tilanne käsillä, että ainoastaan opettaja itse ymmärtää, mitä tunnilla juuri tapahtui tai oli tarkoitus oppia.

Olen huomattavasti keskimääräistä älykkäämpi, välillä suorastaan nerouden rajamailla liikuskeleva, ja hallitsen toisella kädellä, takaperin ja silmät kiinni peruuttaen melkein alan kuin alan. Minä ja kemia emme kuitenkaan kohtaa millään, ja siitä syystä on aivan hullua olettaa, että kukaan muukaan normaali ihminen *) sisimmässään tajuaisi yhtikäs mitään natriumhydroksidin reagoimisesta suolahapon kanssa, kun ensin pitäisi esimerkiksi ymmärtää, mikä saatana on natrium.

Niin, sanopa se. Voit myös aloittaa näistä:

Mistä atomi tulee? 

Lisääntyvätkö atomit? Kun kukka kasvaa, sikiävätkö atomit solujen mukana? Onko soluissa atomeja?

Mikä on atomi? 

Kun atomin eri kuorilla olevat elektronit ovat negatiivisesti varautuneita ja ytimessä on sama määrä positiivisesti varautuneita protoneita (kas, sähkövaraus on kätevästi nolla), mitä ytimen neutroneilla tehdään? Mikä virka niillä on? Aivan turhaa väkeä, turha opiskella. 

Miksei kaikilla atomeilla ole jo valmiiksi uloimmalla kuorella kahdeksaa elektronia, johon ne pyrkivät? Ovatko ne, joilla on, vähän niin kuin parempia yksilöitä? 

Vai onko valmiiksi oktetissa oleva atomi sittenkin ehkä yksinäinen, kun muut vain menevät kimppaan toistensa kanssa ja tekevät sidoksia? Tämä on kyllä hankala juttu.

Millä toisiinsa erilaisilla sidoksilla tarttuneet atomit (tai ionit ja molekyylit, vatavak) pysyvät toisissaan kiinni? Ihminen tarttuu kädellä tai pistää liimalla kiinni. Millä atomi?  

Voivatko elektronit olla kehillään missä tahansa kohdassa, eli pääsevätkö ne vaikka kolmestaan juttelemaan, jos haluavat?

Mitä elektronit ovat?

Jos haluan vaikkapa nyt sitten valaa tiilen, mitkä atomit siellä alkavat hillua keskenään? 

Mitä atomeja ja sidoksia on mannapuurossa ja mansikoissa? (Neon 2 viittaa muuten alkuaineeseen sekin. Olen tullut siihen tulokseen, että bändi oli luultavasti vain kahden kemistin itseironinen vitsi, sillä neon on ominaisuuksiltaan väritöntä, mautonta, hajutonta ja vaaratonta.)

Ja vielä lopuksi: voiko atomi kuolla?


Että terveisiä vaan kaikille kemianopettajille, aivan mahtava työ teillä! Näistä lähtökohdista minäpoika meikämandoliinina ponnistan kohti maanantaina pidettävää kahdeksannen luokan koetta, jonka tekijäksi ilmoittauduin. Tavoite on luonnollisesti vain ja ainoastaan kymppi, mutta voi olla, että nippa nappa jää alle. Toiset juoksevat maratoneja, minä näemmä haastan itseni kovalenttisilla sidoksilla ja hydroksideilla, joilla ei siis tee tässä elämässä yhtään mitään. Tämän ilmoittaisin luonnollisesti ääneen heti ensimmäisellä oppitunnilla.

Pitäkää peukkuja tai odottakaa epäonnistumistani, saatte valita. Voi myös olla, että minulla on maanantaina juuri sillä oppitunnilla hammaslääkäri. 


*) Kemianopettajia ei luokitella tässä tekstissä normaaleiksi ihmisiksi. Heillä on yliluonnollisia kykyjä. 








1 kommentti:

  1. Jos tietää olevansa jumalasta seuraava, on pakko opettaa kemiaa. 😄

    VastaaPoista