tiistai 5. kesäkuuta 2012

Hukkukaa kaikki


Kuvan opettajalla on ollut astetta rankempi vuosi, joten ei ihme, että omena pöydällä ei lohduta. Itse en ollut todellakaan noin negatiivinen, vaan toivotin ovelta vielä kaikille sulavaa jäätelökesää ja kaikkea muuta mahdollista ihanuutta, jonka kesä voi meille tarjota: auringonpistoksia, viikkotolkulla kestävää rankkasadetta, hyttysarmeijaa ja koulupainajaisia. Elämä on realismia eikä mitään romantiikkaa, ja se pitää jo nuorena ymmärtää.

Kaikista loman ensimmäisten kolmen viikon (perustuu empiiriseen tutkimukseen, n=1) koulu-unista ja osittain painajaisistakin huolimatta olen miettinyt, miten ihmeessä kukaan opettaja voi koskaan vaihtaa tai edes harkita vaihtavansa ammattiaan toiseen. Kesä, heinä ja elokuusta melkein puolet. Syysloma. Joululoma, talviloma. Rupea tämän jälkeen nyt muihin töihin ja nouse aamulla toimistolle koko lämmin loppukesä, kun loma-ajaksi arvottiin pakkasöinen kesäkuu. Kiva katsella salaa orapihlaja-aidan läpi, kun naapurin lehtori makaa kymmenen viikkoa aurinkotuolissa, imee pillillä sangriaa ja nousee välillä vain latamaan robottiruohonleikkurin. Yhtään ei olisi kademieli. Tekisivät sitä paitsi jotain palkkansa eteen, kasvattaisivat vaikka lapseni.

Suosittelenkin kaikkia ryhtymään opettajiksi. Se on hyvä ja helppo ammatti. Yhdeksältä töihin, kahdeltatoista ulos, munkkia välituntisin ja ilmaista ruokaa joka päivä. Lomaa puolet vuodesta ja helvetin kova palkka. Ihmettelen suuresti, miksi niin harva mies tahtoo opettajaksi. Saa omenoitakin ja kaikkea.

6 kommenttia:

 1. Ja mikäs sen helpompaa kuin teettää vain valmiita tehtäviä kirjasta ja katsoa joka toinen tunti vähän videoita. :)

  VastaaPoista
 2. Niin, videot vain pyörimään niin kotona lapsille kuin koulussa oppilaillekin. Ja sitä paitsi tehtäviin on onneksi ratkaisukirjat, joten niitä ei oikeasti tarvitse edes itse osata. Kätevää!

  VastaaPoista
 3. Miesten puute (heh) johtuu varmaan siitä, että miehet kaipaavat elämäänsä haasteita. Elämä olisi tosiaankin liian helppoa ilmaisten lihapatojen ääressä valmiita tehtäviä jakaessa. Ja mitä sitä sitten kaiket kesät tekisi jos ei saisi olla miehekkäästi raksalla tai tietä tekemässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. Kouluelämässä ei koe juurikaan haasteita päivän aikana. Esimerkiksi pinnaa ei kiristä koskaan, sillä videoiden katsominen on leppoisaa puuhaa.

   Poista
 4. Niinpä niin! Satakunnan Kansassa eräs kolumnisti viime viikolla taas kerran peräsi pojille " miehen mallia" päiväkoteihin ja kouluihin. Sitähän on vonguttu jo vuosikymmenet, eikä vain vielä näytä löytyneen. Haloo miehen malli! Missä olet? Me etsimme sinua! Pitäisiköhän panna etsintäkuulutukseen, että siisti sisätyö, ja siitä saa palkkaakin?

  VastaaPoista